Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

VDMA: Viime vuosi odotuksia parempi

Saksan maatalouskonevalmistajien liikevaihto laski viime vuonna 4 prosenttia 7,4 miljardiin euroon. “Odotimme merkittävästi isompaa pudotusta, joten kehitys antaa syyn olla varovaisen optimistinen”, VDMA:n maatalouskonejaoston toimitusjohtaja Berndt Scherer arvioi Frankfurtissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maidon ja sianlihan alhaiset tuottajahinnat ovat heikentäneet viljelijöiden investointihalukkuutta, eikä piristymistä ole näköpiirissä. Myynti aleni viime vuodesta 6 prosenttia. Saksan koneteollisuuden toimitukset kotimaahan ovat noin 28 prosenttia tuotannosta, joten kotimarkkina on sille keskeinen. Vienti aleni vain 3 prosenttia edellisvuodesta.

Schererin mukaan yritysten saamat tilaukset osoittavat vientimarkkinoiden elpymistä, mikä osittain korvaa heikkoa kotimaan kysyntää. Tämä näkyi etenkin traktoreiden toimituksissa. “Tuotanto aleni vain parin prosentin verran, vaikka pudotus kotimarkkinoilla oli liki kaksinumeroinen, sillä vientimäärät nousivat. Kylvökoneiden ja kasvinsuojeluruiskujen valmistajat hyötyivät loppuvuoden korvausinvestointien ansiosta.”

Ajosilppureiden, perävaunujen, lypsy- ja ruokintalaitteistojen menekki sen sijaan väheni tuntuvasti.

Ranska on Saksan maatalouskoneteollisuuden tärkein markkina. Siellä kysyntä kääntyi kasvuun viime syksynä, ja sen uskotaan jatkuvan kuluvana vuonna. Samaa kehitystä on nähtävissä Ukrainassa, jossa maatalouskoneinvestoinnit ovat kasvaneet edellisvuodesta 15 prosenttia. Venäjän markkinanäköalat eivät sen sijaan näytä paranevan heikon ruplan ja vaikeiden rahoitusolojen vuoksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

VDMA ennakoi Saksan maatalouskonevalmistajien liikevaihdon alenevan tänä vuonna edelleen noin 5 prosenttia 7 miljardiin euroon. Schererin mukaan maatalouskoneteollisuuden perusedellytykset eivät ole muuttuneet. Ilman sitä ruoka- ja energiatoimituksia ei voida luotettavasti hoitaa.