Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Luonnontuotteista maailmanmarkkinakelpoista liiketoimintaa

Luke ja Itä-Suomen yliopisto ovat käynnistäneet uuden projektin. Sen tavoitteena on murtautua maailmanmarkkinoille metsistä saatavien uusien raaka-aineiden avulla ja kehittää niiden ympärille uusia liiketoimintamalleja. Tutkimuksessa keskitytään jokamiehenoikeuksien ulkopuolella oleviin metsien luonnontuotteisiin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nimen LUMO-INKA saanut projekti toteutetaan Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pirkanmaalla toimivien yritysten kanssa. TEKES päärahoittaa projektia, ja mukana olevat yritykset rahoittavat tutkimusta kymmenellä prosentilla koko budjetista.

Tavoitteena on löytää uusia tuotteistettavia raaka-aineita luonnontuotealalle. Tämän ohessa kehitetään uusia raaka-aine- ja kohdemarkkinalähtöisiä tuotanto- ja liiketoimintamalleja, joista voi muodostua merkittävä tulonlähde sekä metsänomistajille että raaka-aineita jatkojalostaville yrityksille.

Suomalaiset raaka-aineet sopivat korkean laatunsa ja hyvän maineensa ansiosta laajentuvan liiketoiminnan kehittämiseen. Tutkimuksessa keskitytään jokamiehenoikeuksien ulkopuolella oleviin metsien luonnontuotteisiin, sillä ne vähentävät raaka-aineen saatavuuteen ja ulkopuolisiin toimittajiin liittyviä riskejä ja antavat metsänomistajille mahdollisuuksia metsien monipuoliseen ja yrittäjämäiseen hyödyntämiseen. Tutkimuksen tavoite on tehostaa metsien käyttöä ja kehittää metsäbiotaloutta.

Metsien ei-puupohjaisiin tuotteisiin pohjautuvan luonnontuotealan maailmanlaajuinen liikevaihto on useita satoja miljardeja euroja, ja markkinat kasvavat koko ajan. Esimerkiksi kahden luonnontuoteraaka-aineryhmän, erikoissienten ja puuvesien, maailmanmarkkinoiden koko oli vuonna 2014 yhteensä yli 25 miljardia euroa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eniten alan kehittymiseen on vaikuttanut työssäkäyvän väestönosan varallisuuden kasvu. Trendi on sama kaikissa kehittyvissä talouksissa. Suomessa suurin osa luonnontuotteista on jokamiehenoikeuden nojalla hyödynnettävissä, mutta osa metsien raaka-aineista ei kuulu jokamiehenoikeuden piiriin. Vaikka ei-puupohjaisia raaka-aineita on meillä runsaasti ja monipuolisesti saatavilla, ei luonnontuotealan maailmanmarkkinoita ole tähän mennessä onnistuttu tavoittamaan.

Alalle tarvitaan selkeät tuotanto- ja liiketoimintamallit, arvoketjuajattelu sekä yritysten työnjako. Useat luonnontuotealan yritykset toimivat useiden muiden toimialojen, kuten elintarvike-, kemia-, terveys ja hyvinvointialojen yhteydessä. Se tuo haasteita luonnontuotealan kehittämiselle sekä yritysten liiketoiminnalle ja verkostoitumiselle, mutta se mahdollistaa myös tilaisuuksia uusien tuotteiden ja liikeideoiden syntymiselle.