Männyntaimet kannattaa istuttaa keväällä

Mäntyä istutetaan kuiville, karkeajakoisille kasvupaikoille, joilla se on altis syksyn ja seuraavan kevään sään vaihteluille. Tutkimuksista on saatu näyttöä, että männyntaimet on varminta istuttaa keväällä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tutkimuksista on saatu näyttöä, että männyn syysistutukset onnistuvat huomattavasti heikommin kuin kuusen.

"Mäntyä istutetaan kuiville, karkeajakoisille kasvupaikoille. Minkä takia se on altis sään vaihteluille", Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jaana Luoranen sanoo.

Hän tutki kuusen ja männyn syysistutusten onnistumisia kovan pakkastalven 2015–2016 jälkeen. Inventointeja tehtiin laajasti eri puolilla maata etelärannikolta Ylä-Savoon asti, tosin länsirannikko puuttui inventoinneista. Istutuskohteita, joilla männyntaimet olisivat säilyneet hyvässä kunnossa, ei käytännössä ollut.

Säiden vaihtelun ohella tilanteeseen vaikutti Luorasen mukaan se, että männyntaimet ovat istutettaessa pienempiä kuin kuusentaimet. Lisäksi talveentuminen kärsii, jos männyntaimien matka tarhalta istutuskuoppaan kestää syksyllä muutamaa päivää pidempään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"On näyttöä, että männynkin syysistutus voi onnistua, jos kaikki valmistelut tehdään oikein huolellisesti ja sääolosuhteet ovat otolliset", Luoranen sanoo.

(Maaseudun Tulevaisuus)