JCB:ltä polttokennolla toimiva kaivinkone

JCB on kehittänyt markkinoiden ensimmäisen polttokennokäyttöisen kaivinkoneen. Pohjana toimii 20 tonninen tela-alustainen 220X. Kyseessä on vielä prototyyppi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

JCB kertoo tiedotteessa valmistaneensa maailman ensimmäisen vetykäyttöisen polttokenno kaivukoneen. Konetta on testattu aktiivisesti yrityksen omalla louhoksella yli vuoden ajan. Järjestelmä on asennettu 20 tonniseen 220X-malliin. Kyseessä on vielä prototyyppi.

”Ensimmäisen vedyn avulla toimivan kaivinkoneen kehittäminen on meille erittäin jännittävää, etenkin kun pyrimme kohti nollapäästöistä maailmaa. Tulevina kuukausina jatkamme testaamista ja tekniikan kehittämistä. Pyrimme olemaan päästöjen rajoittamisessa etulinjassa”, kertoo JCB:n pääjohtaja lordi Bamford.

Hankkeen takana lordin poika Jo Bamford, joka siirtyi vetysektorille perustamalla Ryse Hydrogen-yrityksen työskenneltyään ensin 14 vuotta JCB:n palveluksessa. Yritys on sopinut toimittavansa kaksikerroksisia polttokennobusseja mm. Lontooseen ja Aberdeeniin. Jo Bamford uskookin vedyn olevan paras tapa vähentää päästöjä eri sovelluksissa.

Prototyypin toiminta perustuu polttokennossa tapahtuvaan hapen ja vedyn yhteisreaktioon, jolla pystytään ruokkimaan sähkömoottoreita. Lopputuloksena syntyy ainoastaan vettä. Tarkempia tietoja koneen toiminnasta ei vielä ole tarjolla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

JCB on aiemmin panostanut akkukoneisiin mm. esittelemällä 19C-1E minikaivukoneen ja teleskooppitrukin. Yrityksen tiedotteen mukaan käytössä olevien uuden sukupolven dieselmoottoreiden NOx päästöt ovat pudonneet 97 % ja nokipartikkeleiden 98%. Hiilidioksipäästöt ovat tipahtaneet lähes puoleen.