Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hyundai esitteli sporttisen Kona N -katumaasturinsa – auto on varusteltu kaikilla edistyneillä kuljettajaa avustavilla järjestelmillä

Hyundai panostaa sähköistämisen keskellä myös perinteisempään tekniikkaan. Tarjolla on yhä harvinaisemmaksi käyviä sporttisia autoja. Tuorein uutuus tähän on Kona N.
Kona N -mallin erottaa kaksiosaisesta kattospoilerista, mustasta maskista ja punaisista korostuksista, kahdesta pakoputken päästä, helmamuotoiluista sekä punaisista jarrusatuloista N-logoineen.
Kona N -mallin erottaa kaksiosaisesta kattospoilerista, mustasta maskista ja punaisista korostuksista, kahdesta pakoputken päästä, helmamuotoiluista sekä punaisista jarrusatuloista N-logoineen. Kuva: Timo Rintakoski
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
17,3 cm maavarasta huolimatta auto on myös reippaamassa ajossa yllättävän sporttinen.
17,3 cm maavarasta huolimatta auto on myös reippaamassa ajossa yllättävän sporttinen. Kuva: Timo Rintakoski
Sinisillä painikkeilla ohjataan N-Grin-hallintajärjestelmää ja punaisella napila aktivoidaan N-Grin Shift -järjestelmä, joka antaa hetkellisesti kymmenen ekstrahevosta. Myös alumiininen jalkatuki ja N-logot erottavat N-mallin tavallisesta.
Sinisillä painikkeilla ohjataan N-Grin-hallintajärjestelmää ja punaisella napila aktivoidaan N-Grin Shift -järjestelmä, joka antaa hetkellisesti kymmenen ekstrahevosta. Myös alumiininen jalkatuki ja N-logot erottavat N-mallin tavallisesta. Kuva: Valmistaja

Hyundai vuonna 2013 lanseeraama N-brändin idea on kiteytetty ”never just drive” -sloganiin. N-brändin tehtävänä on ylittää suorituskyvyn rajat turvallisesti, ja kertoa kuljettajille, kuinka hauskaa ajaminen voi olla. Tämä on N-sarjan perusperiaate. Vuoden 2013 jälkeen N-brändi on rakentanut tuotteen sekä N-sarjan tuotantoautomallistoon että tehdas- ja asiakastasoilla rallin MM- ja vakioautojen TCR-sarjoihin. Yhdessä Hyundai Motorsportin kanssa N-tuotemerkki on kerännyt ykköstiloja ja mestaruuksia useissa sarjoissa. Hyundai haluaakin sitoutua vahvasti myös suorituskykyisiin, tulevaisuuden moottoriurheiluun suunniteltuihin, sähköisiin kilpa-autoihin. Hyundai Motor kasvattaa N- ja N Line-mallisarjaansa 18 uudella automallilla vuoteen 2022 mennessä. Uusia N- ja N Line -malleja aiotaan esitellä jokaisessa kokoluokassa ja myyntisegmentissä.

Liki 300 hevosta

Uusin tulokas Hyundain N-perheeseen on kompaktista katumaasturista muokattu Kona N. Konepeiton alla on 2,0-litran turboahdettu GDI-moottori, jonka jatkeena on uusi 8-vaihteinen märkätyyppinen kaksoiskytkinvaihteisto. N DCT-vaihteisto on Hyundain kahdeksanvaihteisesta 8DCT-vaihteistosta kehitetty versio. Kytkimen komponentit ovat vaihteiston sisällä ja niiden jäähdyttämiseen käytetään öljyä. Järjestely aiheuttaa vähemmän kitkaa, paremman jäähdytyksen ja mahdollistaa suuremman vääntömomentin käytön vaihteistolle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Voimalinja tuottaa 280 hevosvoiman maksimitehot ja 392 Nm:n edestä vääntöä. N Grin Shift -järjestelmän avulla huipputehoa voidaan hetkellisesti nostaa 290 hv saakka. Huippunopeutta löytyy 240 km/h, ja se kiihtyy Launch Control -lähtöjärjestelmän avulla 0-100 km/h 5,5 sekunnissa. Kona N-mallissa on elektronisesti ohjattu N Corner Carving Differential -tasauspyörästö, joka sisältää vetäville pyörille voimaa jakavan tasauspyörästön kitkalukon.

N Grin -hallintajärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden valita viidestä ei ajotilasta: Eco, Normal, Sport, N ja N Custom. Ajotilat säätävät moottorin, jousituksen, elektronisen ajonvakautuksen, N-Corner Carving- tasauspyörästön, ohjauksen tehostuksen sekä voimansiirron parametreja optimoidakseen ne erilaisiin ajo-olosuhteisiin. Custom-tilassa kuljettaja voi halutessaan itse määritellä haluamansa parametrit. Korirakennetta on vahvistettu ylimääräisillä hitsauspisteillä.

Varusteilla pakattu

Kona N on varustettu uudella 10,25-tuumaisella infotainment-järjestelmällä sekä digitaalisella mittaristolla, joka N- tai Sport-ajotiloissa sisältää HUD-heijastusnäytön. Uuden infotainment-järjestelmän N-tilan design välittää kuljettajalle kierrosaikapäivitykset ja N-ratakartan, joka muiden tietojen ohella auttaa kuljettajaa ennakoimaan tulevat suorat ja mutkat.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kona N on varusteltu kaikilla edistyneillä kuljettajaa avustavilla (ADAS) järjestelmillä, kuten törmäyksenvälttämis-, kaistallapito- ja kaistallapysymisavustimella. Lisäksi siitä löytyy kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä, kaukovaloautomatiikka, katvealueen törmäyksenvälttämisavustin, takaa risteävän liikenteen törmäyksenvälttämisavustin, poistumisvaroitus ja älykäs vakionopeudensäädin.

Kona N on myös varustettu Traction Control -luistonestojärjestelmällä, jonka avulla ajonhallinta erilaisilla tiepinnoilla, sekä erityisesti N-versioon kehitetyllä Terrain Mode -toiminnolla, parantaa etenemiskykyä lumessa, syvässä lumessa, hiekalla tai mudalla. Kuljettaja voi valita tilanteeseen sopivan ajotilan valitsimella.

Kona N -mallissa on tuki kahden laitteen liittämiseksi Bluetoothin avulla yhtä aikaa. Toinen laite voi olla esimerkiksi kuljettajan puhelin ja toinen musiikin lähteenä käytettävä tablettitietokone.

Ratin takana

Ohjaamossa auton tunnistaa N-logoilla varustetuista istuimista. Tukevat istuimet antava hyvin tukea, mutta istuinosan pituussäätö jäin kaipaamaan. Ajoasento jää aavistuksen korkeaksi, sillä istuinta ei saa pudottua riittävän alas. Muutoin kuljettajan ympäristö on kunnossa näkyvyyksineen ja painikkeiden toimintojen ja sijoittelun suhteen. Hauska yksityiskohta on ajotilojen mukaan säätyvä näyttö eri väreineen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun puhutaan sporttisesta autosta, on myös ajotuntuma hyvin jämäkkä. Vaikka ajotiloja saa muokattua, tuntuu alusta joka asetuksella kovahkolta. Voimalinja ajaa täysin asiansa. Tehoa riittää oikeasti vauhdikkaaseen ajoon. Kokemuksen kruunaa räväkkä vaihteensiirto. Kaksoiskytkinvaihteisto toimii täsmällisesti ja pykälät vaihtuvat ripeästi juuri oikealla hetkellä. Kovemmassa rata-ajossa huomasi auton korkeuden lievänä epävakautena ja huojumisena, mutta maantiellä auto on riittävän vakaa ja ennen kaikkea hauska ajettava. Parasta autossa on ehdottomasti voimalinja sekä äänimaailman tuoma fiilis. On mukavaa, että muutoin niin kuivakkaan ja yhtä puusta veistettyyn tuoteryhmään löytyy näitä pirteitä ja hymynkareen kasvoille tuovia autoja.

Hyundai Kona N -malliston hinnat lähtevät 48 990 eurosta.