Maatalouden urakkataksat nousseet maltillisesti

Yleisimpien maatalouden urakointitöiden taksat nousivat vuosina 2015–2016 noin prosentin verran vuodessa, ilmenee Työtehoseuran tekemästä kyselystä. Kyselyssä kartoitettiin vuoden 2016 toteutuneita urakointihintoja.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Urakoiduimpiin töihin lukeutuvien leikkuupuinnin ja kasvinsuojeluruiskutuksen hehtaaritaksat nousivat reilun prosentin verran vuotta kohti. Puinnin keskitaksa oli 102,6 euroa hehtaarilta vuonna 2016, kun kahta vuotta aiemmin se oli 100,4 euroa. Ruiskutuksen keskihinta nousi 17,9 eurosta hehtaarilta 18,2 euroon.

Myös muut taksat nousivat maltillisesti. Kylvötöissä hehtaaritaksojen nousu oli tätäkin vaatimattomampi. Suorakylvön hehtaaritaksa kohosi vain puolella eurolla 67,5 euroon. Käytännössä osa urakoitsijoista on pitänyt hinnat samana vuodesta 2014. TTS arvioi, että taksojen maltilliseen nostoon on vaikuttanut maatalouden heikko kannattavuus, kun urakoitsijat joutuvat miettimään asiakkaiden maksukykyä. Osaltaan korotuspaineita vähensi polttoaineen hinnan lasku vuodesta 2014.Keväällä toteutettuun kyselyyn vastasi yli 600 koneurakointia tehnyttä yrittäjää.

Tarkempi tutkimustiedote löytyy täältä