Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

CEMA: Euroopan maanmuokkaus-, kylvö-, lannoitus- ja kasvinsuojelukoneiden markkinoilla on nousukausi

CEMA:n maanmuokkausta, kylvöä, lannalevitystä ja kasvinsuojelua koskevat tuoteryhmäkohtaiset kokoukset pidettiin maaliskuulla Brysselissä. Maatalouskonevalmistajat kertovat konekaupan tilanteesta CEMA:n tiedotteessa.

CEMA kertoo tiedotteessaan, että viime kuukausina markkinat ovat kehittyneet odotettua paremmin. Näin arvioi yli kaksi kolmasosaa European Agricultural Equipment Manufacturers osallistujista maanmuokkausta, kylvöä, lannanlevitystä sekä kasvinsuojelua käsittelevien tuoteryhmien kokouksessa 15. ja 16. maaliskuuta Brysselissä.

Itä-Euroopan tapahtumat kuitenkin huolestuttavat ja heikentävät kuluvan vuoden optimistisia näkymiä. Noususuhdanteen päättymistä jo odoteltiin, mutta vuoden 2022 hyvä alku viittaisi myönteiseen kehitykseen ainakin vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Osallistujat ovat tarkistaneet odotuksiaan liiketoiminnan kehittymisestä alaspäin Ukrainan sodan sekä Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden vuoksi.

Kolmea CEMA-tuoteryhmää edustavat valmistajat kokoontuivat Brysselissä korostaen vahvan Euroopan talouden yhteisiä tavoitteita. CEMA tarjoaa joka vuosi toimialalle yhteisen alustan, joka mahdollistaa yleisten trendien vaihdon yksittäisten tuoteryhmien tapaamisten lisäksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maanmuokkausryhmä oli tyytyväinen pari vuotta sitten lanseeratun "mekaaninen rikkakasvien torjunta" -tuoteryhmän markkinalukuihin, kun kävi ilmi, että markkina on merkittävässä kasvussa.

Kasvinsuojelulaiteryhmä keskusteli tulevista kasvinsuojeluaineiden käyttöä koskevia lainsäädäntömuutoksista. Ryhmän puheenjohtaja Peter Dahl Hardilta uskoo, että kasvinsuojelukoneiden valmistajilla on velvollisuus "kehittää ratkaisuja, jotka noudattavat uusia säännöksiä ja auttavat maanviljelijöitä vastaamaan vaatimuksiin ja jättämään vähemmän jälkiä ympäristöön".

Kylvölaitteiden ja kivennäislannoitteiden levittimien ryhmästä puheenjohtaja Elke Pankow Rauchilta näkee taloudellisia haasteita sekä lannoitteiden valmistajille että laitevalmistajille: ”Lannoitteiden hinnat ovat nousseet jopa kolminkertaiseksi ja lannoitteiden puute lisää tarkkuusteknologian kysyntää. Lannoitteiden hintakehitystä on hankala tällä hetkellä ennakoida, koska muuttuva maakaasun hinta vaikuttaa merkittävästi lannoitteiden hintaan.” Lisäksi todettiin, että markkinat näyttävät kehittyvän kohti modulaarisia, yhdistettyjä laitteita.

CEMA-tuoteryhmät koostuvat johtavista eurooppalaisista peltoviljelyn, rehun ja heinän korjuulaitteiden sekä traktoreiden ja leikkuupuimureiden valmistajista. Pääpaino on markkinoiden yhteisessä arvioinnissa erityisten tilastojen perusteella. Tällä hetkellä 27 yritystä 12:sta Euroopan maasta kuuluu peltoviljelyalan CEMA-tuoteryhmiin. Osallistumisen edellytyksenä on jäsenyys kattojärjestö CEMA:n valtakunnalliseen toimialaliittoon.