Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Euroopan traktorimyynti piristyi selvästi

Euroopan maatalouskonevalmistajien yhdistys CEMA kertoo Euroopan traktorimarkkinoiden kasvaneen liki 13 prosenttia viime vuonna. Kasvua vauhditti joulukuun rekisteröintipiikki. Tiedot on kerätty 30 Euroopan maasta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime vuonna rekisteröitiin kaikkiaan 161 235 uutta traktoria, 12,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Joulukuuhun saakka rekisteröintien määrä oli vain marginaalisesti edellisvuotta korkeampi. Vain alle 50 hv tehoisten traktoreiden kysyntä näytti kasvavan ja tehokkaampien polkevan paikoillaan. Lopulta alle 50 hv traktoreiden määrä nousi peräti 38,4 prosenttia ja sitä tehokkaampien 6,5. Vain 100–150-hevosvoimaisten traktoreiden kysyntä aleni hieman. Yli 300 hv:n tehoisten pysyi ennallaan.

Nopea kasvu aiheutui traktorimääräysten muutoksista, jotka tulivat voimaan 1.1.2018. Tämän vuoksi alkaneen vuoden rekisteröintimäärät jäänevät edellisvuotta pienemmiksi ainakin ensimmäisinä kuukausina.

Maatalouskonemyynti – puimurit, paalaimet, niittokoneet, kasvinsuojeluruiskut – kasvoi niin ikään. Ranskassa myynti laski jyrkästi vuoden alkupuoliskolla, mutta jälkipuolen kasvu oli sen verran ripeää, että myynnin liikevaihtoon tuli 2,1 prosentin lisäys. Saksassa myynninkasvu, noin 9 prosenttia, oli lähes kokonaan traktoreiden ansiota. Italiassa kasvu perustui kohonneeseen kansalliseen ja EU-rahoitukseen.

CEMA-barometriin kerättyjen tietojen mukaan kasvu näyttäisi jatkuvan myös kuluvana vuonna. Myös sen jäsenjärjestöt Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Britanniassa ennustavat pientä kasvua. CEMA-barometrin indeksi on korkeimmillaan sitten vuoden 2009.