Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Daimler Truck luopuu isojen dieseleiden kehittämisestä

Moottorivalmistaja Deutz ja moottoreita sekä Mercedes-Benz- ja Freightliner-kuorma-autoja valmistava Daimler Truck ovat ilmoittanut aloittavansa yhteistyön keskisuurten ja raskaiden moottoreiden kehittämiseksi ja valmistamiseksi.
MTU:n 1000-, 1100-, 1300- ja 1500-sarjojen teollisuusmoottorit ovat perustuneet Mercedes-Benzin -malleihin. Näiden teollisuusmoottoreiden tehot vaihtelevat välillä  100–480 kW ja niitä käyttävät useat maatalous- ja rakennuskonevalmistajat. Nähtäväksi jää, miten eri valmistajat tulevat reagoimaan Deutzin ja Daimlerin yhteistoimintaan.
MTU:n 1000-, 1100-, 1300- ja 1500-sarjojen teollisuusmoottorit ovat perustuneet Mercedes-Benzin -malleihin. Näiden teollisuusmoottoreiden tehot vaihtelevat välillä 100–480 kW ja niitä käyttävät useat maatalous- ja rakennuskonevalmistajat. Nähtäväksi jää, miten eri valmistajat tulevat reagoimaan Deutzin ja Daimlerin yhteistoimintaan. Kuva: Jussi Laukkanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Deutz AG ja Daimler Truck AG ovat kertoneet sopineensa liiketoimintajärjestelystä koskien keskisuurten ja raskaiden moottoreiden kehittämistä ja valmistamista. Tieto julkistettiin sen jälkeen, kun Daimler oli kertonut, että yhtiö ei enää aio investoida näiden moottoreiden kehittämiseen.

Sopimuksen mukaan Deutz hankkii Daimlerin keskiraskaiden kuorma-automoottoreiden (Medium-Duty Engine Generation, MDEG-sarja) immateriaalioikeudet vuosikymmenen loppuun mennessä ja saa oikeuden jatkokehittää niitä ja tehdä niistä versioita maatalous- ja rakennuskoneisiin. Näiden moottoreiden valmistus siirtyy Deutzille.

Lisäksi Deutz saa lisenssioikeudet raskaisiin moottoreihin (Heavy-Duty Engine Platform, HDEP-sarja), joita käytetään autojen ohella esimerkiksi raskaissa maatalouskoneissa. Daimlerin moottoreita on tähän saakka myyty Detroit Diesel-, Mercedes-Benz- ja Mitsubishi Fuso -nimillä. HDEP-moottoreiden valmistus säilyy Daimlerilla, mutta Deutz tulee jatkokehittämään näitä moottoreita ja saa oikeuden myydä näitä moottoreita itsenäisesti.

Deutzin markkinoimien moottoreiden on määrä tulla myyntiin vuonna 2028. Moottorit tulevat Deutzin tuotevalikoimassa Classic-tuoteryhmään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Deutz näkee tämän liiketoimintajärjestelyn yhtenä tärkeänä etappina Deutzin tavoitellessa asemaa kolmen suurimman riippumattoman moottorinvalmistajan joukosta.

Deutzin toimitusjohtaja Sebastian C. Schulte vakuutti, että yhtiö jatkaa vahvasti polttomoottoreiden valmistusta. ”Raskaat sovellukset ja maatalous edellyttävät edelleen perinteisiä polttomoottoreihin perustuvia voimansiirtojärjestelmiä, joita voidaan tehdä ympäristöystävällisemmiksi käyttämällä niitä synteettisillä polttoaineilla. Seuraavien vuosien aikana emme siis vain paranna ilmastoneutraalia tuotevalikoimaamme, vaan laajennamme edelleen klassisten moottorien liiketoimintaamme.”

Osana liiketoimintajärjestelyä Daimler Truck hankkii 4,19 prosentin osuuden Deutzista, mikä tekee siitä yhden isoista osakkeenomistajan.

Vuonna 2021 Daimler Truck AG ja Cummins tekivät periaatteellisen sopimuksen strategisesta kumppanuudesta keskisuurten dieselmoottoreiden valmistamisessa. Sen mukaan Cummins alkaisi valmistaa tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla keskitehoisia Euro VII -päästöluokan moottoreita Daimler Truckin ajoneuvoihin, kun taas Daimler ei investoisi omia rahojaan uusien Euro VII -moottoreiden kehittämiseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY