Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Teiden asfalttipäällysteet ovat nyt kovilla – autoilijoilta toivotaan malttia

Väylä (entinen Liikennevirasto) on saanut autoilijoilta runsaasti palautetta teiden päällysteiden huonosta kunnosta. Päällysteiden vaurioitumiseen syynä on niiden ikä, huono kunto sekä jäätymisen, sulamisveden ja liikenteen aiheuttaman kuormituksen yhteisvaikutus. Siksi autoilijoilta toivotaan varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta.
Väylän tekemä taulukko maanteiden päällystyksistä v.2005–2019.
Väylän tekemä taulukko maanteiden päällystyksistä v.2005–2019. 

Asfaltissa ei tarvitse olla kuin pieni reikä, kun siihen kovaa ajaminen voi rikkoa auton renkaan tai vanteen. Väylän kunnossapito-osaston johtaja Magnus Nygård kertookin alkutalven olleen hankala runsaiden lumimäärien vuoksi.

”Päällyste reikiintyy teille valuneiden sulamisvesien, jäätymisen ja liikenteen kuormituksen yhteisvaikutuksesta. Jos asfaltti on haurasta tai siinä on halkeamia ennestään, tien pinnalle valuva vesi tunkeutuu sen sisään ja lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle vesi jäätyy. Jäätynyt vesi laajenee ja irrottaa paloja asfaltista,” Nygård selvittää reikien syntyä.

Autoilija välttää vauriot ennakoinnilla

”Vahinkoja pystyy parhaiten välttämään ennakoinnilla. Pieni ajolinjan muutos voi auttaa tilanteessa, jos vauhti ei ole kova”, sanoo Väylän tieliikennejohtaja Pekka Rajala.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tiepäällysteiden kuntoa koskevat huomiot, kuten kuopat, reiät, tiellä oleva vesi, tielle kaatunut puu tai liukkaus, kannattaa ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle soittamalla numeroon 0200 2100 (24 h/vuorokaudessa). ”Tiehen syntynyt reikä joudutaan talviolosuhteissa paikkaamaan tilapäisellä paikalla. Oikeaa materiaalia pysyvien paikkojen tekemiseen ei ole tähän aikaan vuodesta saatavilla eivätkä olosuhteetkaan ole siihen otolliset”, kertoo Pekka Rajala tilanteen korjaamisesta.

Kevään ajo-olosuhteen riippuvat paljon siitä, kuinka paljon ilman lämpötilat heittelevät nollan molemmin puolin, ja kuinka paljon sataa. Määrärahat teiden kunnossapitoon ovat kuitenkin niukemmat kuin aiempina vuosina. ”Koko tälle vuodelle teiden päällystykseen on luvattu rahoitusta noin 1500 kilometrin matkalle. Se on vähemmän kuin koskaan ennen”, Rajala kertoo.