Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Opelilta ladattava polttokennoinen Vivaro-e-sähköpakettiauto – kolmen minuutin tankkauksella yli 400 kilometrin kantama

Opel on esitellyt Vivaro-e:n pohjautuvan ladattavan polttokennoisen sähköpakettiauton. Tuotanto on alkanut Saksassa ja ensimmäiset autot toimitetaan asiakkaille vielä tämän vuoden kuluessa.
Opel Vivaroe Vetyauton tuotanto on alkanut rajoitetusti Saksassa ja ensimmäiset autot toimitetaan asiakkaille vielä tämän vuoden kuluessa. Auto on tarjolla kahdella korikoolla.
Opel Vivaroe Vetyauton tuotanto on alkanut rajoitetusti Saksassa ja ensimmäiset autot toimitetaan asiakkaille vielä tämän vuoden kuluessa. Auto on tarjolla kahdella korikoolla. Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kolme vetysäiliötä on sijoitettu lattian alle niin, että tavaratilaa ei ole tarvinnut nipistää.
Kolme vetysäiliötä on sijoitettu lattian alle niin, että tavaratilaa ei ole tarvinnut nipistää. Kuva: Valmistaja

Uusi Vivaro-e Vetyauto on plug-in polttokennoinen sähköajoneuvo (FCEV) perustuen olemassa olevaan täyssähköiseen Opel Vivaro-e:hen. Vetyauton periaate on yksinkertainen: polttokenno tuottaa vedystä ja ilmasta sähköä sähkömoottorin käyttämiseksi. Tämän reaktion päästö on vain puhdasta vettä. Mielenkiintoiseksi uutuuden tekee Vivaro-e Vetyautoon liitetty ladattava ajoakku, jolloin pelkästään sähköllä voi ajaa 50 kilometriä. Sähköakku mahdollistaa huipputehon sitä tarvittaessa ja huolehtii polttokennon toimimisesta optimaalisessa käyttöolosuhteessa.

”Päämiehemme Stellantisin maailmanlaajuinen vetyautojen kehityskeskus sijaitsee Opelin kotikaupungissa Rüsselsheimissa ja meillä on jo yli 20 vuoden kokemus polttokennoteknologioista. Tällä hetkellä vetyautoilukeskustelu käy vilkkaana useissa Euroopan maissa ja lisääntyy varmasti myös Suomessa hiilineutraalisuustavoitteen määränpään lähestyessä. Tulevaisuuden fossiilivapaisiin polttoaineisiin perustuvassa energiajärjestelmissä vety onkin varmasti yksi mielenkiintoisimmista keskustelunaiheista,” Opel Suomen maajohtaja Tomi Mäkinen toteaa.

Kolmen minuutin tankkaus

Vivaro-e Vetuauton polttokennojärjestelmä on integroitu konepellin alla olevaan vetomoottoriin. Täyssähkökäyttöjärjestelmän akut on korvattu kolmella 700 baarin vetysäiliöllä. Hiilikuitusylinterit voidaan täyttää vain kolmessa minuutissa ja kantama on yli 400 km. Vetysäiliöiden sijoittelun ansiosta Vivaro-e Vetyauton runkoon ei ole tarvinnut tehdä muutoksia, jolloin tavaratila säilyy samana kuin muissa Opel Vivaro -malleissa 5,3–6,1 m3. Opel tarjoaa Vivaro-e Vetyautoa perusmallisena tai pitkänä, jolloin autojen mitat ovat 4,95 m – 5,30 m.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Opel Vivaro-e Vetyauton 45 kW:n polttokenno tuottaa tarpeeksi tehoa jatkuvaan maantieajoon ja etuistuimien alla oleva 10,5 kWh:n litiumioniakku tarjoaa dynaamisen huipputehon esimerkiksi käynnistyksen yhteydessä ja voimakkaan kiihdytyksen aikana. Koska akku kattaa virran tarpeen näissä tilanteissa, polttokenno voi toimia optimaalisissa käyttöolosuhteissa. Akku mahdollistaa myös regeneratiivisen jarrutuksen.

Opel Special Vehicles (OSV) on aloittanut Vivaro-e Vetyauton valmistuksen rajoitetusti Saksassa ja ensimmäiset asiakastilaukset toimitetaan jo loppuvuoden aikana Saksaan ja Ranskaan.

Vastaavan mallinen ratkaisu on tulossa myös emoyhtiön Stellantisin sisarmerkeiltä Peugeotilta ja Citroenilta ensi vuoden aikana.