Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Käänteinen polttokenno uusiutuvan sähkön kysyntää ja tarjontaa tasapainottamaan

Teknologian tutkimuskeskus VTT koordinoi BALANCE-hanketta, joka kokoaa yhteen johtavia eurooppalaisia tutkimuslaitoksia. Hankkeessa kehitetään sähkökemiallista ReSOC-konversioteknologiaa (Reversible Solid Oxide Cell), jonka avulla varastoidaan joustavasti suuria määriä uusiutuvaa energiaa. Euroopan komissio rahoittaa hanketta 2,5 miljoonalla eurolla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Aurinko- ja tuulivoimalaitosten investointikustannukset laskevat. Merkittävin este uusiutuviin energianlähteisiin perustuvan sähköntuotannon yleistymiselle on sään vaihteluista aiheutuva tuotannon ja kulutuksen epätasapaino.

BALANCE-hankekumppanit pyrkivät ratkaisemaan ongelman kehittämällä sähkökemiallista ReSOC-konversioteknologiaa.

ReSOC-laite hajottaa vesimolekyylit korkealämpötilaelektrolyysillä eli sähkövirran ja lämmön avulla vety- ja happikaasuiksi. Tämä on tehokkaampi tapa kuin muut käytössä olevat elektrolyysiteknologiat.

ReSOC on kiinnostava teknologia myös siksi, että samaa laitetta voidaan käyttää myös käänteisesti, jolloin sen tuottama vetykaasu muunnetaan takaisin sähköksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Laitetta voidaan käyttää joustavasti, koska samalla laitteella voidaan sekä muuntaa sähkö varastoitavaksi kaasuksi että kaasu takaisin sähköksi. Tämä lisää laitteen toiminta-aikaa ja vähentää pääomakustannuksia.

ReSOCin ja muiden joustavien konversioteknologioiden avulla sähkömarkkinoita voidaan tasapainottaa. Huipputuotannon aikana sähkö muunnetaan kemikaaliksi, joka voidaan varastoida myöhempää käyttöä varten tai käyttää teollisuuden raaka-aineena.

Varastoitu kemikaali voidaan muuttaa takaisin sähköksi, kun sähköä tarvitaan enemmän pilvisen ja tuulettoman päivän kulutuspiikin aikana. ReSOC-laitos edistää tuuli- ja aurinkosähkön liittämistä osaksi nykyistä sähköjärjestelmää, sillä se on tilankäytöltään tehokas, edullinen ja joustava teknologia uusiutuvan sähkön konvertointiin ja varastointiin.

Joulukuussa 2016 alkaneelle kolmivuotiselle hankkeelle on myönnetty 2,5 miljoonan euron rahoitus EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

VTT:n lisäksi hankkeessa on mukana useita johtavia eurooppalaisia tutkimuslaitoksia ja yliopistoja, jotka tutkivat sähkökemiallista konversiota: DTU (Tanska), CEA (Ranska), ENEA (Italia), University of Birmingham (Iso-Britannia), TU Delft (Alankomaat), EPFL (Sveitsi) ja IEn (Puola).