Konevalmistajat sulkevat tehtaitaan

Konevalmistajat eri puolella Eurooppaa ovat sulkemassa – tai ovat jo sulkeneet – tehtaitaan. Tämä koskee erityisesti isoja valmistajia.
Suuri määrä koneita valmistavia tehtaita ovat menossa kiinni kaikkialla Euroopassa. Komponenttipula on jo tullut vastaan joillain valmistajilla.
Suuri määrä koneita valmistavia tehtaita ovat menossa kiinni kaikkialla Euroopassa. Komponenttipula on jo tullut vastaan joillain valmistajilla. Kuva: Jussi Laukkanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Konevalmistus on kohdannut koronaepidemian edetessä kolmenlaisia ongelmia:

1. Työvoimaa ei ole ollut riittävästi pitämään tehtaita käynnissä, sillä monissa maissa muun muassa liikkumisrajoitukset hankaloittavat töihin kulkemista.

2. Monia komponentteja ei saada joko niitä valmistaneiden tehtaiden sulkeuduttua tai kuljetusten katkettua.

3. Viimeiseksi siitä syystä, että konekauppa on pysähtynyt liikkumisrajoitusten ja työmaiden sulkemisten takia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Työmaiden pysähtyminen Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa on aiheuttanut vaikeuksia myös konevuokrausliiketoiminnalle. Nopeasti suljetut työmaat ja kulkuyhteydet ovat jättäneet suuren määrän vuokrakoneita suljetuille rakennustyömaille eivätkä vuokraamot pysty palauttamaan niitä varastoihinsa.

Tätä kirjoitettaessa käytännössä kaikki autonvalmistus on pysähdyksissä sekä Euroopassa että USA:ssa. Euroopassa sijaitsevista konetehtaista suurimmat tehdaskokonaisuudet ovat pysähtyneet ensimmäisinä, mutta monet pienemmät tehtaat seuraavat suurella todennäköisyydellä lähitulevaisuudessa perässä.

Tuotannon pysähtyminen on koskenut myös monia maatalouskoneiden valmistajia, vaikka maatalouden toimintamahdollisuudet pyritäänkin kaikissa maissa pitämään mahdollisimman häiriöttömänä.

Yksi tuotantoa haittaava tekijä on konttipula. Maailman tavaraliikenteen häiriintyminen on johtanut siihen, että suuri määrä kontteja on jumissa eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä pulaa pahentaa Kiinan päätös asettaa muualta tulleita kontteja kahden viikon karanteeniin eräissä satamissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneiden myynti on monissa Euroopan maissa sekä USA:n joissain osavaltioissa estynyt liikkumisrajoitusten takia. Vaikka liikehuoneistojen sallittaisiin olla avoinna, estävät monet liikkumisrajoitukset asiakkaiden tulemisen etäämmältä. Kokoontumisrajoitusten takia käytännössä kaikki konenäyttelyt on tämän vuoden ensimmäiseltä puoliskolta peruttu.

Ritchie Bros ilmoitti, että se pitää Saksaan ja Britanniaan suunnitellut maaliskuun huutokaupat Timed Auction -periaatteella, jossa tarjoukset saa jättää annetussa aikaikkunassa ja ikkunan sulkeutuessa korkein tarjous voittaa. Italiassa huhtikuulle suunniteltu huutokauppa on peruttu kokonaan.

Kiinassa teollisuus on palaamassa kohti normaalia toimintaa maaliskuun loppua kohden. Kaksi kuukautta kestäneet tuotantokatkokset ja yhteiskunnan kaikkien toimintojen rajoittaminen ovat ehtineet aiheuttaa merkittäviä talousvaikutuksia Kiinassa toimiville yrityksille. Komatsu on kertonut, että sen valmistamien kaivinkoneiden myynti Kiinassa oli tammikuussa 35 % pienempi edellisvuoteen verrattuna ja helmikuussa 67 % pienempi.

Suomessa konevalmistajat näkevät yhtenä nopeimmin eteen tulevana ongelmana komponenttien saatavuuden. Se tulee vaikuttamaan ensimmäisiksi yrityksiin, jotka valmistavat lukuisten osavalmistajien komponenteista koostuvia koneita, esimerkiksi metsäkoneita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ponsse on ilmoittanut siirtyvänsä Vieremän tehtaalla yhteen vuoroon ja koko henkilöstöä koskevista lomautuksista. Näin arvellaan voitavan edetä ainakin kolme viikkoa. Mitä sen, jälkeen tapahtuu, on tässä vaiheessa mahdoton sanoa, sillä tilanne muuttuu todella nopeasti koko ajan, kuten toimitusjohtaja Juha Nummela totesi.

Vastaavia tuotanto-ongelmia on toden näköisesti tulossa myös Sampo-Rosenlewille sekä John Deeren Joensuun tehtaalle. Sampo-Rosenlewilla metsäkoneiden osalta komponenttipula ei ole vielä näkyvissä, mutta leikkuupuimureiden valmistukseen se iskee aikaisemmin.