Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus uuteen toimipisteeseen

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus vietti 20.7. uuden toimipisteen avajaisia Paimiossa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Koeruutu poikineen - lajike, lannoitus ja kylvömenetelmäruutuja on sijoitettu sekä omille, että viljelijöiden pelloille.
Koeruutu poikineen - lajike, lannoitus ja kylvömenetelmäruutuja on sijoitettu sekä omille, että viljelijöiden pelloille. 

Meltolan kartanon yhteyteen Paimioon rakennetut toimitilat mahdollistavat tutkimusvoimavarojen tehokkaan käytön myös tulevaisuudessa. Tutkimusta tehdään entistä enemmän myös tiloilla, sillä Meltolan ohella koeruutuja on useilla viljelijöillä, esimerkiksi Köyliössä ja muualla Varsinais-Suomessa. Tilayhteistyötä tehdään myös kaluston osalta ja osa tutkimuksen vaatimasta tekniikasta vuokrataan viljelijöiltä. Uuden toimipisteen ansiosta kaikki SJT:n työntekijät saadaan saman katon alle, ja toiminnan odotetaan täten tehostuvan.

SJT:n suuri kehityshaaste on niin sanottu 20-02-20 ohjelma. Tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä joka viides juurikasviljelmä kykenee tuottamaan 20 tonnin sokerisadon per hehtaari. Kirittävää riittää, sillä tätä nykyä Suomen keskisokerisato liikkuu alle 10 tonnissa. Toivoa antaa tieto, että Suomen kärkiviljelmät kykenevät jo nyt haastamaan eurooppalaista keskitasoa, vaikkakin hieman jäljessä ollaan.

Juurikastutkimukselle riittää haasteita jatkossakin. Suomen viimeinen juurikasta jalostava tehdas, Sucros Oy:n Säkylän tehdas on osa Nordic Sugar konsernia. Konserni puolestaan on kuulunut vuodesta 2009 alkaen saksalaiseen Nordzucker Groupiin. Apetit Oy on edelleen myös osaomistajana mukana Sucros Oy:ssä ja Suomen Sokeri Oy:ssä. Saksalainen omistajuus asettaa suomalaiselle teollisuudelle ja viljelylle isoja haasteita, mutta antaa myös tukea alan kehitykselle.