Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tykkylumi saattaa aiheuttaa vaaratilanteita

Tykkytuhoalueilla puunkorjuussa on syytä olla tarkkana, sillä maa on lumen alla roudaton. Puu kaatuu herkästi irti juurineen. MTK arvioi, että Kainuun ja Pohjois-Karjalan metsissä lumituhoja on sata tuhatta kuutiometriä.

Pohjois-Savossa tuhoja on Metsäkeskuksen itäisen alueen valmiuspäällikön Markku Remeksen mukaan noin 20 000 kuutiometriä. Tuhoja on myös Koillismaalla. Metsähallitus Metsätalous Oy:n Etelä-Suomen aluejohtaja Markku Vainio kertoi torstaina Nurmeksesta tiestön olevan monin paikoin ummessa, mikä vaikeuttaa arviointia.

"Helikopteria harkitaan tuhojen kartoitukseen. Droneakin kokeiltiin, mutta sen lennättäminen onnistuu vain auki olevien teiden luona", Vainio toteaa.

Vainion mukaan jo korkeuskäyristä näkee, missä tuhoja eniten on. Yli 200 metriä meren pinnan yläpuolella puiden lumikuorma on selvästi alavia maita suurempi.

"Koneita ohjataan tuhoalueille. Ensin hoidetaan ne tuhoalueet, joihin on jo suunniteltu leimikko", Vainio kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Remeksen mukaan puunkorjuussa on oltava tarkkana, sillä maa on lumen alla roudaton. Puu kaatuu herkästi irti juurineen.

"Se on urakoitsijoille vaaran paikka."

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan erityisasiantuntijan Jussi Kettusen mukaan metsänomistajilta tulee päivittäin ilmoituksia tuhoista. Hänen vastuualueellaan Nurmeksessa ja Valtimolla tuhoista on ilmoittanut yli 40 metsänomistajaa.

"Oma veikkaus on, että huhti–toukokuussa ollaan kartalla, miten suuri vahinko yksityismetsissä on."

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kettusen mukaan tilanne ei ole suinkaan ohi, vaan jatkuu. Puissa lumikuormaa kasvattaa sekä huurre että lumisateet. Valtakunnallisesti puustovahinkojen arvo on miljoonia euroja.

(Maaseudun tulevaisuus)