Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä paristoja ja akkuja – ahkerimmat kierrättäjät Savonlinnassa ja Kemi-Tornion seudulla

Suomalaiset kierrättivät yli 1 480 000 kiloa paristoja ja akkuja vuonna 2018. Kierrätettyjen paristojen ja akkujen määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 10 prosenttia ja on noussut tasaisesti joka vuosi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 2018 jokainen suomalainen kierrätti keskimäärin 270 grammaa käytettyjä virtalähteitä. Määrä vastaa noin 11:ta AA-paristoa. Aktiivisimmat kierrättäjät löytyivät Etelä-Savosta Savonlinnan seudulta, jossa kierrätettiin käytettyjä virtalähteitä noin 540 grammaa/asukas. Tämä luku on kaksinkertainen määrä keskivertosuomalaiseen verrattuna.

Myös Kemi-Tornion seudulla kierrätys oli hallussa: paristoja ja akkuja kierrätettiin hieman yli puoli kiloa asukasta kohden. Lisäksi alueella on otettu parhaiten kauppojen keräyspisteet haltuun. Paristoista ja akuista huimat 89 prosenttia kerättiin kaupoissa, kun valtakunnallisesti osuus on noin 60 prosenttia. Myös Kemi-Torniossa asuvat

”Suomen 13 000 keräyspisteen verkosto on asukaslukuun suhteutettuna Euroopan kattavimpia. On hienoa nähdä, että suomalaiset löytävät ne vuosi vuodelta yhä paremmin”, kiittelee Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén.

Selvästi yli maan keskiarvon paristoja ja akkuja kerättiin myös Hämeenlinnan, Kajaanin, Lahden, Vaasan ja Tampereen seudulla. Uudellamaalla paristoja ja akkuja kerättiin määrällisesti eniten eli yli 330 000 kiloa, mutta asukasmäärään suhteutettuna Uusimaa jää kuitenkin alle maan keskiarvon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat tulisi teipata

Moni ahkera kierrättäjä unohtaa, että paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata. Käytetyissä paristoissa ja akuissa on aina jäljellä jonkin verran sähkövarausta, joka voi purkautua vaarallisesti, jos paristojen virtanavat osuvat toisiinsa tai muuhun metalliin. Teippi estää paristojen oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja.

”Jos teippaaminen tuntuu hankalalta, paristot tai akut voi laittaa vaikkapa muovipussiin tai alkuperäiseen pakkaukseensa ja viedä niissä kauppaan kierrätykseen”, Castrén vinkkaa.

Vuonna 2008 perustettu Recser Oy on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.