Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Luke etsii kestäviä keinoja puutuotannon lisäämiseen

Puun kysynnän arvioidaan kasvavan merkittävästi lähivuosina. Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää, miten talousmetsien kasvua ja puuntuotantoa voidaan lisätä ja tehostaa kannattavasti ja kestävästi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puuntuotantoa on lisättävä jatkossa samalla kun kehitetään metsien muita käyttömuotoja. Tämän vuoksi metsien hyödyntämiseen on löydettävä uusia keinoja. Luke kokoaa yhteen tiedon kasvatusmenetelmistä, joilla puubiomassojen tuotantoa voidaan lisätä metsissä ja turvetuotannosta vapautuneilla suopohjilla. Tavoitteena on löytää erilaisille kasvupaikoille, puulajeille ja alueille nykyistä pitemmälle räätälöityjä kasvatusmalleja. Synteesin teossa hyödynnetään Luken laajojen kenttäkokeiden aineistoja sekä uusimpien tutkimusten ja tutkimusohjelmien tuloksia.

Hankkeessa kartoitetaan lisäksi keinoja parantaa kasvupaikan tuotoskykyä ja selvitetään mahdollisuuksia hyödyntää puubiomassan tuotannossa nopeakasvuisia puulajeja, kuten haapaa ja pajuja.

"Koko maan kattavilla ennustelaskelmilla tuotamme tietoa siitä, miten suuret vaikutukset eri keinoilla on puuntuotantoon ja miten pian ne alkavat lisätä Suomen metsien hakkuumahdollisuuksia, sanoo Luken tutkimusprofessori Jari Hynynen.

Muuttuvassa ilmastossa ja toimintaympäristössä on tärkeää, että metsien käsittelykeinot edistävät metsien elinvoimaisuutta ja lisäävät niiden vastustuskykyä mahdollisesti lisääntyviä tuhoriskejä vastaan. Hankkeessa arvioidaan siten myös metsien käsittelymallien vaikutusta metsäluontoon, metsien hiilensidontaan, hakkuukertymiin sekä hakkuutähteisiin sitoutuneen hiilen määriin. Hanke toteutetaan vuoden 2016 aikana.