Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Päästötaso 5 otetaan käyttöön Euroopassa

Euroopan parlamentin eilen vahvistaman päätöksen mukaan Euroopassa valmistuista työkoneista tulee entistä vähäpäästöisempiä, kun päästötaso 5 astuu voimaan. Uudessa asetuksessa tiukennetaan päästörajoja niin hiukkasten (PM) kuin typen oksidienkin (NOx) osalta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarkkaa ajankohtaa säädösten voimaanastumiselle ei ole vielä määritelty, mutta sen verran jo tiedetään, että eurooppalaisille konevalmistajille tullaan myöntämään yhteensä 24 kuukauden siirtymäaika, jotta ne saavat sopeutettua tuotantonsa päästötaso 5:n raja-arvojen mukaisiksi. Lisäksi otetaan käyttöön säännös, joka mahdollistaa varaosamoottoreiden käytön 20 vuoden ajan päästötaso 5:n voimaanastumisesta.

Taannoisessa Bauma-näyttelyssä useampi konevalmistaja arvioi, että päästötaso 5 astuu voimaan joko vuonna 2019 tai 2020. Joka tapauksessa lopullista päätöstä odotellessa moottorivalmistajien on ollut pakko varautua tulossa olevaan tuotekehityksessään. Useimmilla valmistajilla on ollut käytännön ratkaisuna suunnitella moottorin puhdistusjärjestelmät siten, että moottori täyttää tehtävänsä sopivin muutoksin ja lisäkomponentein terästettynä tulevassa vitosvaiheessa. Teknisesti uusissa raja-arvoissa kaikkein haasteellisinta on pienhiukkasten rajoittaminen sekä säädösten ulottaminen aikaisemmin vähemmin säädeltyihin teholuokkiin.