Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Dometal ostaa Vieskan Metallin kylvökone- ja maanmuokkausliiketoiminnan

Multiva-tuotemerkillä maatalouskoneita valmistava ja myyvä Dometal Oy ostaa kaupassa VM-tuotemerkin, kylvö- ja maanmuokkauskoneiden tuoteoikeudet, kauppasopimukset, huollon ja varaosaliiketoiminnan sekä varaston. Kylvökoneiden valmistus siirtyy kaupan myötä Dometalin tiloihin Loimaalle.
Vieskan Metalli on tehnyt jo aiemmin vientiin myytävät mekaaniset kylvökoneet Dometalille Multiva-tuotemerkillä.
Vieskan Metalli on tehnyt jo aiemmin vientiin myytävät mekaaniset kylvökoneet Dometalille Multiva-tuotemerkillä. 

4.12. allekirjoitetussa kauppakirjassa Vieskan Metallin lanaliiketoiminta jää kokonaan liiketoimintakaupan ulkopuolelle. Kauppa ei koske myöskään yrityksen osakkeita, ainoastaan liiketoimintaa. Kauppasummaa ei kerrota julkisuuteen. VM-tuotemerkin käyttöoikeus siirtyy kokonaan Dometalille siirtymäajan päätyttyä.

Tuotteiden myyntiedustuksiin ei kaupan myötä tule muutoksia. VM säilyy Turun Konekeskuksen myynnissä ja Multiva vastaavasti K-maataloudella.

Kylvökoneet täydentävät Dometalin toimitusjohtajan Mikko Mäkimattilan mukaan hyvin yrityksen tuotevalikoimaa, joka on keskittynyt maanmuokkauskoneisiin ja perävaunuihin.

"Kylvökoneiden viennissä ja äkeiden tuotannossa Dometal on tehnyt yhteistyötä Vieskan Metallin kanssa jo pari vuotta. Valmiin malliston ansiosta myynti voidaan myös aloittaa heti verrattuna omaan tuotekehitykseen", Mäkimattila sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kauppa varmistaa Vieskan Metalli Oy:n toimitusjohtajan Jari Huotarin mukaan kylvökonetuotannon ja tuotekehityksen jatkuvuuden ja pitää valmistuksen kotimaisissa käsissä.

"Samalla turvataan nykyisille asiakkaille huolto- ja varaosapalvelut", Huotari sanoo.

Dometalin osakkuusyhtiö Potila Tuotanto Oy on jo aiemmin valmistanut VM-tuotemerkillä kotimaassa myytävät s-piikkiäkeet Vieskan Metallille. Vieskan Metalli on puolestaan valmistanut Multiva-tuotemerkillä ulkomailla myytävät mekaaniset 3- ja 4-metriset kylvökoneet Dometalille.

Panostusta vientiin

Kaupan kohteena olevan liiketoiminnan liikevaihto on viime vuosina ollut noin kolme miljoonaa euroa. Dometalin tämän hetkinen liikevaihto on reilut 14 miljoonaa euroa. Dometalin ja Potilan valmistamia äkeitä on myyty myös Kvernelandin ja Kongskilden tuotemerkeillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mäkimattila odottaa liikevaihdon kasvavan vientivetoisesti. Molemmilla yrityksillä on aiemmin ollut sekä omia että yhteisiä vientikanavia. Ulkomailla käytettävä tuotemerkki päätetään Mäkimattilan mukaan maakohtaisesti.

Kauppa sisältää myös VM:n tuotekehitysprojektit. Mäkimattila kertoo, että tuotekehitykseen ja markkinointiin aiotaan investoida reilulla kädellä. Tavoitteena on saada markkinoille 4-metrinen pneumaattinen kylvökone nykyisen 6-metrisen VM:n lisäksi.

Kylvökoneiden valmistus siirretään talven aikana asteittain Alavieskasta Loimaalle, jonne keskitetään myös huolto- ja varaosapalvelut. Koneiden valmistus soveltuu Loimaalla käytössä olevaan robottihitsaukseen. Kylvökonetuotannon nykyisille työntekijöille tarjotaan töitä Loimaalla.

Kaupan avulla saadaan Mäkimattilan mukaan alennettua tuotannon kiinteitä kustannuksia. Tuotanto sekä hankinta tehostuvat ja nykyinen Loimaan tuotantokapasiteetti voidaan hyödyntää ilman merkittäviä lisäinvestointeja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Isommasta yrityskoosta on etua, kun vastassa on kansainvälisiä ja vahvoja eurooppalaisia yrityksiä", Mäkimattila sanoo.

VM:n kylvökoneita on valmistettu noin 100 kappaletta vuodessa ja tavoitteena on Mäkimattilan mukaan lisätä tuotantoa huomattavasti. Suomeen on myyty yhteensä noin 1500 VM-kylvökonetta.

 

Päivitystä uutiseen: Turun Konekeskus jatkaa VM-suorakylvökoneiden ja -äkeiden myyntiä.