Metsäkonekehityksen uranuurtaja ja Mini Bruunett -kuormatraktoreiden isä Lars Bruun on kuollut

Ruotsalainen monipuolinen metsäkoneiden kehittäjä Lars Bruun on menehtynyt 87-vuotiaana, kertovat ruotsalaiset mediat. Hänen ideansa mullistivat metsäkonealaa 60-luvulta asti.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun pohjoismainen metsäkonekehitys suuntasi juontokoneista maastoa säästävämpiin kuormaa kantaviin konemalleihin, häntäohjatut telatraktorit tulivat markkinoille. Lars Bruun päätti nopeasti kuitenkin toisin ja osin hänen ansiostaan kehittyivät pohjoismaiset runko-ohjaukseen perustuvat metsäkoneet. Ensimmäinen nelipyöräinen VSA -kuormatraktori oli toteutettu Ford-traktorin ympärille ja hyvin pian myös muut valmistajat seurasivat samaa konseptia. Sukunimen lyhennelmästä ja ruotsikielen yksi-sanasta muodostui legendaarinen Bruunett -tuotemerkki. Myöhemmin kehitysversiona valmistui myös 6-pyöräisiä Kockums Bruunett -malleja, joita tuotiin Suomeenkin runsaasti.

Bruunin ennakkoluuloton kehittäminen nousi uudelle tasolle 70-luvun lopulla, kun hän toi markkinoille täysin poikkeuksellisen Mini Bruunett 578F -kuormatraktorin. Erittäin kevyt ja ketterä 8-pyöräinen harvennuskuormatraktori oli toteutettu hydrostaattisella voimansiirrolla varustetun IH-traktorin ympärille. Kyseinen malli ja sen seuraaja FMG 678 Turbo olivat aikakautensa valtavia menestyksiä. Erilaisia harvennusmetsien harvesterimalleja syntyi jatkuvan tuotekehityksen myötä.

Myöhemmin Bruun palasi takaisin Ford-peruskoneiden pariin, viimeiset koneet toteutettiin muiden valmistajien tavoin komponenttipohjaisesti. Bruun kehitti myös hydrauliikan hyötysuhdetta parantavan Eco-Mate -järjestelmän, jonka patentit osti Cat. Bruun myi myöhemmin kuormatraktorin valmistusoikeudet myös Suomeen ja Nokka-Tume Oy valmistikin yhden koekappaleen Nokka Bruun 12 -kuormatraktoria 2000-luvun alussa – Bruunin yritys Bruun System AB oli Nokka-tuotteiden maahantuoja Ruotsissa. Vielä viimeisinä vuosina hänellä oli työn alla uusi kuormatraktorimalli.

Lue myös Koneviestin juttu Lars Bruunin suunnittelemasta Bruunett Mini 578F -kuormatraktorista:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Bruunett Mini 578F -kuormatraktorin markkinoille tulo oli aikansa minivallankumous