Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Komatsulta markkinoille järeä C164-harvesteripää – uutuus kehitelty 951-harvesterin pariksi kookkaiden ja paksuoksaisten puiden käsittelyyn

Nolia 2019 -metsäalan näyttelyn yhteydessä esitelty uusi Komatsu C164 -harvesteripää on nyt saapunut markkinoille. Uutuus laajentaa mallistoa järeämpään suuntaan ja on ensisijassa kehitetty järeimmän Komatsu 951 -harvesterin pariksi.
Kuva: Komatsu Forest
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Komatsu C164:ssä on useita uusia ominaisuuksia, sen kehitystyössä on hyödynnetty muista C-tyypin laitteista saatuja kokemuksia. Varustelusta riippuen sen versioiden painot alkavat 1 691 kilosta, eli kyseessä on aiemmin malliston järeintä C144 -mallia peräti 280 kiloa painavampi malli. Tämän kokoluokan harvesteripäitä käytetään erittäin järeiden metsien hakkuissa, esimerkiksi Britanniassa ja Saksassa.

Erityspainotus on ollut järeiden ja paksuoksaisten puiden käsittely. Vaikeiden oksien tai kaksihaaraisten runkojen käsittelyä helpottamaan onkin Komatsu C164 varustettu uudentyyppisellä tiltinlukitustoiminnolla, sitä käyttämällä tiltti voidaan lukita vapaasti haluttuun, mikä helpottaa tarttumista vinoihin haaroihin tai erittäin järeisiin oksiin.

Muiden C-sarjan mallien tavoin C164-hakkuulaitteen syöttöpyörät kannattelevat runkoa karsintaterien sijasta. C164 voidaan varustella kahdella eri syöttömoottorivaihtoehdolla. Vakiona se varustellaan suurempitilavuuksilla moottoreilla, joilla saavutetaan suuri vetovoima. Valinnaiset pienemmät moottorit tarjoavat suuremman syöttönopeuden.

C164:n sahayksikkö on suunniteltu pitkille sahalaipoille ja niiden myötä on mahdollistettu entistä järeämpien runkojen käsitteleminen – maksimi katkaisuläpimitta on peräti 83 senttiä. Sahakotelon asento on erilainen kuin muissa C-hakkuulaitteissa, jotta pidempien laippojen kärjet eivät joudu kaatotilanteessa liian kovalle rasitukselle ja järeiden tukkien halkeaminen vähenee katkaisusahauksissa. Sahalaitteen yhteydessä on myös Find End Laser -toiminto, joka mahdollistaa pituusmittauksen nollaamisen automaattisesti. Se on hyödyllinen käsiteltäessä valmiiksi kaadettuja puita tai tuulikaatoja. Lisäksi hakkuulaitteen sahaketjun kiristystä on parannettu ja sahalaipan kiinnitystä on muotoiltu entistä vankemmaksi ja vahvemmaksi luotettavuuden parantamiseksi.