Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Euroopan rakennuskonemarkkinoiden ennustetaan tasaantuvat

Materiaalien hinnannousu rassaa eurooppalaisia rakennuskonemarkkinoita.
Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Rakennuskonemarkkinat ovat parin viime vuoden aikana kärsineet monista kriiseistä. Vahvana komponenttivalmistajana tunnetun Italian rakennuskonejärjestö Unacean mukaan alkuvuosi on ainakin saapasmaassa ollut lupaava – vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikansa rakennuskonemyynti on kasvanut 5,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Luvut perustuvat maahan tuotuihin koneisiin ja paikallisten konevalmistajien raportteihin.

Erityistä kasvua on koettu maarakennuskonemarkkinoilla, jossa myyntiä oli kolmessa kuukaudessa 5186 yksikköä, mikä on seitsemän prosenttia vuotta 2022 enemmän – erityisen piikin aiheutti dumppereiden markkina 27 prosentin kasvullaan. Toisaalta asfalttikoneiden myynti tipahti 31prosenttia. Markkinoiden ennakoidaan kuitenkin tasaantuvan.

Euroopan tasolla rakennussektori ehti jo viime vuoden aikana nousta pandemiaa edeltävälle tasolle, mutta sodan aiheuttama kustannusten nousun ennustetaan aiheuttavan lievää laskua. Asiaan vaikuttaa etenkin materiaalien hinnannousu ja yleinen inflaatio, jotka aiheuttavat epävarmuutta markkinoilla. Kevään aikana rakennusprojektit ovat viivästyneet etenkin toimitusketjujen ongelmien aiheuttaman materiaalipulan vuoksi. Suurimmat ongelmat on koettu Puolassa ja Ranskassa. Konsulttiyhtiö ING:n mukaan maakohtaiset erot ovat kuitenkin suuret, sillä esim. Espanjassa vastaavaa ilmiötä ei ole havaittu.