Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

MAN OptiView -näköjärjestelmälle ”Euroopan kuljetuspalkinto 2022” kestävästä kehityksestä

MAN OptiView on kuljettajaa avustava järjestelmä, joka tekee kuolleista kulmista näkyviä ja tarjoaa entistä parempaa visuaalista mukavuutta ja turvallisuutta vaikeissakin ajo- ja näkyvyysolosuhteissa.
MAN Optiview -näköjärjestelmä on ollut saatavilla lokakuusta lähtien lisävarusteena kaikkiin kuorma-automallisarjoihin: TGL, TGM, TGS ja TGX
MAN Optiview -näköjärjestelmä on ollut saatavilla lokakuusta lähtien lisävarusteena kaikkiin kuorma-automallisarjoihin: TGL, TGM, TGS ja TGX Kuva: Valmistaja
Järjestelmän laajan näkökentän avulla kuolleessa kulmassa olevat ajoneuvot ja muut tien käyttäjät tulevat näkyviksi, ja siten järjestelmä tekee myös polkupyöräilijöiden ja jalankulkijoiden liikkumisen erityisesti kaupunkiolosuhteissa turvallisemmaksi.
Järjestelmän laajan näkökentän avulla kuolleessa kulmassa olevat ajoneuvot ja muut tien käyttäjät tulevat näkyviksi, ja siten järjestelmä tekee myös polkupyöräilijöiden ja jalankulkijoiden liikkumisen erityisesti kaupunkiolosuhteissa turvallisemmaksi. Kuva: Valmistaja

MAN OptiView digitaalinen näköjärjestelmä voitti ”Euroopan kuljetuspalkinnon 2022” kestävästä kehityksestä kuljettajaa avustavien järjestelmien kategoriassa. Järjestelmä tekee kuolleista kulmista näkyviä ja lisää turvallisuutta tien päällä – erityisesti käännyttäessä, kaistanvaihdoissa ja erilaisissa ajoneuvon käsittelytilanteissa.

Lisävarusteena saatavilla oleva MAN OptiView digitaalinen näköjärjestelmä käyttää kameroita ja se näyttää kuorma-auton ympärillä tapahtuvat liikennetilanteet kahdelle A-pilareissa sijaitseville korkearesoluutioisille näytölle ja myös mediajärjestelmän näytölle. Standardinäytön lisäksi kuljettaja voi myös zoomata ja käyttää laaja-alanäkymää, jolloin käytettävissä on optimaalinen näkymä ympäröivästä liikenteestä. MAN OptiView-näköjärjestelmä pienentää näin merkittävästi riskiä muiden tien käyttäjien huomaamattomuudesta. Järjestelmän laajan näkökentän avulla kuolleessa kulmassa olevat ajoneuvot ja muut tien käyttäjät tulevat näkyviksi, ja siten järjestelmä tekee myös polkupyöräilijöiden ja jalankulkijoiden liikkumisen erityisesti kaupunkiolosuhteissa turvallisemmaksi.

Hyödyllistä lisäinformaatiota

Useiden näyttöjen lisäksi MAN OptiView -näköjärjestelmä tarjoaa lisätukea antavia toimintoja. Esimerkiksi leveys- ja pituusapulinjat voidaan asettaa päällekkäin sivunäyttöjen näytöllä niin että etäisyydet ja mittasuhteet voidaan arvioida paremmin mm. ohittamis- tai ohjaustilanteessa. Tämän lisäksi MAN OptiView -näköjärjestelmä integroi kääntymisavustimen, kaistanvaihtoavustimen ja törmäysavustimen varoitusnäyttöjen tiedot kahteen sivunäyttöön. Kaikki tiedot ympäröivästä liikenteestä on siten suoraan koottu yhteen ja ovat aina kuljettajan näkyvillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toinen hyödyllinen ja turvallisuutta parantava MAN OptiView -näköjärjestelmän lisätoiminto on taukojen aikana käytettävä valvontatila. Tämä antaa kuljettajalle mahdollisuuden tarkkailla ajoneuvon ympäristöä pysäköintialueella sivunäyttöiltä ja etukameran mediajärjestelmän näytölle muodostaman kuvan avulla. Toiminto on erityisen hyödyllinen öiseen aikaan, varsinkin kun verhot ovat kiinni, jolloin epäilyttävät liikkeet ajoneuvon ympärillä huomataan hyvissä ajoin. Valvontatila voidaan aktivoida suoraan alavuoteen säätömoduulista – milloin tahansa ns. nukkuma-asennosta. Mikäli ajoneuvo on varustettu OptiView:n lisäksi takakameralla, kuva näytetään jaetussa näkymässä medianäytöllä.

MAN OptiView -näköjärjestelmä on saatavilla lisävarusteena kaikkiin kuorma-automallisarjoihin: TGL, TGM, TGS ja TGX. Asiakkaat ovat voineet tilata näköjärjestelmän uusiin kuorma-autoihinsa lokakuusta 2021 alkaen.