Ammattipätevyyden osoittamiseen uusi menettely

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyden suorittamiseen on tulossa muutos ensi vuoden alussa. Tämä liittyy liikennepalvelulain kolmanteen muutospakettiin, jonka voimaantulo on 1.1.2020.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämän lakipaketin yhteydessä otetaan Suomessa käyttöön EU:n ammattipätevyysdirektiivissä mahdollistetut vaihtoehtoiset tavat ammattipätevyyden suorittamisesta. Tähän saakka Suomessa on ollut mahdollisuus ammattipätevyyden suorittamiseen ainoastaan koulutuksen kautta.

Nyt uutena vaihtoehtona on tulossa perustason ammattipätevyyden osoittamiseksi koemenettely. Tästä on erityistä hyötyä esimerkiksi ulkomailta tulevalle kuljettajalle, jolla on ajokortti, muttei tarvittavaa ammattipätevyyttä.

Kokeessa mitataan samaa osaamista, joka kuuluu ammattipätevyyskoulutukseen. Käytännön koejärjestelyistä tullaan tekemään ehdotus Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesvalmistelussa, minkä jälkeen asetusmuutos lähtee lausuntokierrokselle.

Jatkokoulutuksen osalta on kaavailtu mahdollisuutta jakaa 7 tunnin koulutuspäivä lyhyemmiksi jaksoiksi useammalle päivälle. Muutoksien tavoitteena on helpottaa raskaan liikenteen kuljettajapulaa.