Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koulutusta tarjolla ojitusisännöinnin osaamiseen

Valtaojien kunnossapitoon on viime vuosina kiinnitetty enemmän huomiota. Vuonna 2016 pidettiin ensimmäinen ns ojitusisännöintikoulutus Turun Ely-keskuksen alueella. Pilottivaiheen jälkeen on nyt alkamassa varsinainen ojitusisännöintikoulutus Varsinais-Suomen, Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan Ely-keskusten alueella.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarvetta koulutukselle todella on, sillä valtaojien hoito on valtiontalouden säästötoimien vuoksi siirtynyt entisiltä Vesi- ja ympäristöpiireiltä (nyk. Ely-Keskukset) osakasviljelijöiden vastuulle.

Koulutuksen ohella tarvitaan uusia työkaluja valtaojien kunnossapitoon. Esimerkiksi ojitusyhtiöiden työtä helpottamaan kaivattaisiin tietokoneohjelmia, joilla maanomistussuhteiden, kunnostustöiden ja ruoppausten hallinnoinnin hoito helpottuisi.

Myös kalustopuolelle kaivataan uutta tekniikkaa. Lämpimän kesän seurauksena monet valtaojat ovat ruohottuneet. Tuoreenkin pohjan siivous on uusittava jo muutaman vuoden kuluttua.

Yksi ojien kunnossapitoon apua tarjoavista yrityksistä on Taavetissa toimiva Mense Oy. Sen maahantuoma hollantilainen LMZ-niittokauha soveltuu heinäkasvuston poistoon ja samalla pohjan vuotuiseen siivoamiseen kertyvästä liejusta. Laitetta esiteltiin viikon alussa Isossakyrössä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paikallisen ojitusyhtiön kunnostustyömaa oli hyvä kohde niittokauhalle. Ojan pohjan siivous oli läpiviety vain muutama vuosi aiemmin, mutta ruohottuminen oli jo tukkimassa virtaamaa. LMZ-niittokauhalla näytettiin, miten nopeasti heinät ja pohjalieju saatiin siivottua pois.

Työsaavutus oli noin 3-kertainen perinteiseen ojakauhalla suoritettavaan pohjan siivoukseen verrattuna. Niittokauhan hydraulisesti toimiva niittoterä ja veden läpi laskeva ritiläkauha tekivät työn sujuvaksi. Uusi tekniikka osoittautui toimivaksi. Tarkempi juttu on tulossa Koneviestiin lähiaikoina.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu järjestävät yhteistyössä syksyllä alkavan ojitusisännöinnin koulutuksen.

Lisätietoja: www.sedu.fi/koulutushaku/koulutus/Ojaisannointi-Maaseudun-vesitalouden-erikoisammattitutkinto/l/6544