Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tuulituhoennusteet avoimelle kartta-alustalle

Myrskypuu-hankkeen tavoitteena on tuottaa metsien tuulituhoriskeistä avoin, ilmainen ja hyvinkin yksityiskohtainen kartta, jonka uskotaan hyödyttävän metsänomistajia, puunostajia ja metsävakuutusten kehittäjiä.
Tuulituhoennuste rasterikuvana. (Kuva: Luonnonvarakeskus
Tuulituhoennuste rasterikuvana. (Kuva: Luonnonvarakeskus 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yksittäisten metsäkohteiden alttiutta tuulituhoille pyritään ennustamaan tuhoutuneiden metsikkökuvioiden ja niiden naapurikuvioiden ominaisuuksien, paikallisten tuuliolojen ja routakauden pituuden perusteella. Tuulen nopeuden mukaan ennustetta on hankala tehdä, koska se edellyttäisi, että nopeutta päästäisiin mittaamaan tuhopaikalla juuri silloin kun tuho sattuu. Niinpä tuloksena on kartta, joka ennustaa tuulituhojen todennäköisyyden vallitsevissa tuulioloissa viiden seuraavan vuoden aikana. Tuulioloilla tarkoitetaan tuulen suunta ja voimakkuutta.

Ennuste tehdään hilan tarkkuudella. Hila on kuvitteellinen maastossa oleva neliö, jonka sivun pituus on 16 metriä. Ennuste kykenee ottamaan ottaa huomioon maaston muodot ja avoimet alueet, kuten järvet. Myös hakkuuaukkoja koskeva tieto pyritään ottamaan huomioon, mutta sitä pystytään arvioimaan vain karttatiedon ja metsänkäyttöilmoitusten perusteella. Metsänkäyttöilmoitukset eivät kuitenkaan aina toteudu.

”Se on puute, johon voimme joutua etsimään ratkaisua”, sanoo tutkija Susanne Suvanto Luonnonvarakeskuksesta.