Kokeilu: Akkutyökalut harvesterikuljettajan käytössä ja apuna

Harvesterin kanssa erämaassa työskenneltäessä vaativat pienetkin huoltotoimet tai korjaukset sähkötyökalujen käyttämistä. Voisivatko akkukäyttöiset työkalut kuulua koneen vakiovarustukseen, jolloin pienemmät hiontatyöt tehtäisiin heti maastossa?
Metsässä ei tunnetusti ole pistorasioita. Akkukäyttöisten työkalujen ja akkujen kehitys on tuonut markkinoille entistä tehokkaampia koneita. Koneeseen sijoitettavalla laturilla niitä voi hyödyntää työkoneiden vakiovarusteena.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrittäjillä akkukäyttöisten työkalujen hyödyntäminen on ollut yleensä kulmahiomakoneen käyttämistä karsintaterien ja teräketjun teroittamisessa. Koneviestin kokeilun akkutyökaluiksi valikoituivat Makitan 18-volttiset, Li-ion-akkutyyppiä käyttävät koneet. Valinta perustui siihen, että akuille oli saatavissa 12/24 voltin syöttöjännitteen akkulaturi. Näin työkalut voivat kulkea aina koneen mukana, eikä akku unohdu kotiin lataukseen. Muista valmistajista ainakin Boschin valikoimasta löytyy vastaavat ammattikäytön tuotteet.

Teroitusta maastossa – mutta miten?

Alkusysäyksen kokeilulle antoi kulmahiomakoneella teroitetun teräketjun näkeminen. Karusti teroitettu leikkuuhammas ja vaarallisesti ohentuneet vetolenkkien yläpinnat saivat miettimään – voisiko teroituksen tehdä maastossa paremmin, muulla tavoin?

Vaihtoehtona on kulmahiomakoneeseen hienomman jäljen tekevä teroituskoneen hiomakivi. Niiden ongelmana ovat vain 100- tai 145-milliset halkaisijat ja riittämätön maksimikierrosluku. Kyseisissä hiomakivissä ei ole jäykistävää rakennetta ja hiomakivet voivat siksi hajota vaarallisesti. Koska teroituskiven paksuus ei saa olla kuin 4,5 milliä, eivät perinteiset 6-milliset hiontakivet ole sopivia. Etsimällä löytyi kuitenkin sopiva vaihtoehto, 4,2 x 125 -millinen 3M-Cubitron-katkaisu/hiontakivi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koska kulmahiomakoneella tehty teroitusjälki ei ollut leikkaavan näköinen, päätettiin kokeilla pyörivään hiomakiveen perustuvaa teroituskonetta (kuten Dremel). Makitan valikoimasta löytyi sopiva suorahiomakone, joka valittiin toiseksi teroittimeksi. Sen kohdalla törmättiin samaan ongelmaan terien suhteen. Pienen haeskelun jälkeen Dremelin terävalikoimasta valikoitui käyttöön 5,5-milliset hiomakivet, jotka on tarkoitettu juuri teräketjujen teroitukseen. Vaihtoehdoksi niille otettiin 6-millinen Mirka-koneviila. Suorahiomakoneeseen tuli terille omat 3- ja 6-milliset istukat.

Muutakin käyttöä akuille

Kun työkaluiksi valikoituivat kulmahiomakone ja suorahiomakone, syntyi ajatus akkujen hyödyntämisestä muussakin tarkoituksessa. Koska syksyllä ja talvella metsissä on pääsääntöisesti hämärää, testattiin myös akkukäyttöistä LED-työvalaisin. Sen valaisinpää on käännettävissä useaan asentoon ja valaisimessa on myös tukeva metallinen ripustuskoukku. Se pysyy akkunsa varassa pystyssä ja tarjoaa miellyttävää laajaa hajavaloa.

Valaisutehoja on kaksi, joista miedommassa vain kuusi lediä kahdestatoista on päällä. Akuiksi valittiin kahden kokoluokan akut, malliston pienin 2,0 Ah:n malli ja toiseksi suurin 4,0 Ah:n malli. Pienemmän arvioitiin riittävän suorahiomakoneen ja valaisimen käyttämiseen ja suuremman tarjoavan pidempää kestoa katkaisuihin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ketjunteroitus sujuu kikkailematta

Kun hakkuupään teräketjua teroitetaan ilman irrotusta, on teroitus yleensä tehtävä yhdeltä puolelta. Tästä syystä teroitusjälki oli pyörivällä viilalla identtinen molempien puolien hampaille. Molemmilla sen terämalleilla muodostui kaareva leikkuupinta. Hiovan terän etu on tasaisempi leikkuuteho. Jyrsivällä terällä on varomattomasti teroitettaessa taipumus hypätä hampaan päälle. Näin etenkin silloin, kun teroitus tapahtuu leikkuuhampaan yläreunaa kohti pyörivällä terällä, kuten kokeilun Keto 51 LD -hakkuupäässä. Kulutuskestävyydessä jyrsivä terä pesee hiovan terän, joilla ei montaa teroituskertaa pysty tekemään.

Kulmahiomakoneella teroitus on suorahiomakoneeseen nähden hankalan oloista, pelkästään suurempi koko hankaloittaa työasennon löytämistä. Lisäksi teroitussyvyys on arpapeliä ja liian syvään hiominen tapahtuu liian helposti. Kulmahiomakoneella syntyy hampaisiin myös hiontapärsää. Molemmilla teroitustavoilla teräketju on kiristettävä ennen teroitusta.

Suorahiomakoneella teroitus on nopea toimenpide. 18 tuuman laipalle tarkoitetun 67-vetolenkkisen ketjun teroitti reilussa parissa minuutissa. Oleellista teroituksen turvalliselle suoritukselle on hakkuupään laskeminen tukevalle alustalle, joka kokeilun Profi 6wd -koneessa onnistui laskemalla hakkuupää toisen telin renkaan päälle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarvekaluja muuhunkin käyttöön

Monikäyttöisyys on plussaa, jotta hankinnoista saisi mahdollisimman hyvän hyödyn irti. Molemmat kokeilun koneet sopivat esimerkiksi karsimaterien teroitukseen, kulmahiomakone lamellihiomalaikalla ja suorahiomakone vastaavalla hiomalieriöllä varustettuna. Kulmahiomakoneella myös telojen tai ketjujen lyhentäminen onnistuu, 4 Ah akulla leikkuutehoa on riittävästi.

Täysin ladatulla akuilla kokeiltiin leikkausmäärää, testikohde oli 20-millinen pyöröteräs, josta leikattiin siivuja. Virtaa riitti 4 Ah akuilla 19 leikkauksen tekemiseen. Yllättävää oli, että 2 Ah akulla leikkauksia pystyi tekemään vain kolme, ja kesken jokaisen leikkauksen akkujen säästötoiminto katkaisi virran. Makitan akuissa on mikrosiru, joka tunnistelee akun purkautumista ja‒ pienemmillä akuilla se estää liian nopeasti tapahtuvan purkautumisen ja sammuttaa koneen ajoissa. Valmistajan suositus onkin 4 tai 5 Ah akkujen käyttö kulmahiomakoneessa.

Ohjaamoon sijoitettava latauslaite on kätevä keksintö. Sen avulla akut lataa nopeasti ja ne pysyvät aina toimintavalmiudessa. Laturin asennuksessa on huomioitava sen vaatima 8 A sulakekoko. Makitan verkkovirtakäyttöiset 18 V latauslaitteet ovat akkuja jäähdyttäviä ja tunnistavat akkujen kunnon. Jos akun kennoston teho on heikentynyt, lataus tapahtuu hitaammin. Kuumaksi ajetun akun ne jäähdyttävät ennen latausta. Se havaittiin, kun ladattiin katkaisukokeen jälkeen 4 Ah akkuja. Ilmoitetun keskimääräisen 36 min latausajan sijaan lataus kesti 65 min.

Yhden koneen yrittäjälle

Parhaiten akkukäyttöiset teroituslaitteet sopivat yhden koneen kausiyrittäjäiille. He tarvitsevat ketjujen teroitusta vain kohtuullisesti, eikä teraketjuja tarvitse olla varastossa paljon. Ketjun voi paikallaan teroittamalla käyttää loppuun asti. Kulmahiomakoneella pystyy tekemään maastossa tarvittavat katkaisut ja hionnat ilman aggregaattia. Peruspaketiksi sopiva kulmahiomakone (kahdella 4 Ah akulla + verkkovirtalaturilla) suorahiomakoneella, valaisimella ja 12/24 V latauslaitteella maksaa 838 euroa. Kevyemmät suorahiomakoneelle ja valaisimelle napparammat 2 Ah akut ovat 89 euron hintaisia (sis. alv 24 %).

Vasemmanpuoleinen hammas on teroitettu suorahiomakoneen hiomakivellä (Dremel 5,5 mm), oikeanpuoleinen taas kulmahiomakoneella. Kuten kuvastakin näkyy, kulmahiomakoneella riski vaurioittaa teräketjun vetolenkkejä on suuri. Teroitusjälki ei ole muutenkaan kovin onnistunut, koska teroitustapahtumaa on hankalampi seurata.
Vasemmanpuoleinen hammas on teroitettu suorahiomakoneen hiomakivellä (Dremel 5,5 mm), oikeanpuoleinen taas kulmahiomakoneella. Kuten kuvastakin näkyy, kulmahiomakoneella riski vaurioittaa teräketjun vetolenkkejä on suuri. Teroitusjälki ei ole muutenkaan kovin onnistunut, koska teroitustapahtumaa on hankalampi seurata. Kuva: Tommi Hakala
Koneen mukana kulkevien akkutyökalujen etu on se, että ne ovat aina saatavilla. Hiomakoneella voi muuttaa karsintaterien ottavuutta keväällä ja syksyllä, puun kovuuden mukaan.
Koneen mukana kulkevien akkutyökalujen etu on se, että ne ovat aina saatavilla. Hiomakoneella voi muuttaa karsintaterien ottavuutta keväällä ja syksyllä, puun kovuuden mukaan. Kuva: Tommi Hakala
Kun teroittamisen työskentelytavan sisäistää, on se varsin nopea operaatio. Tärkeintä on kiristää ensin ketju ja suorittaa teroitus rauhallisin liikkein. Hakkuupää on myös syytä tukea kunnolla, esimerkiksi laskemalla se renkaan päälle.
Kun teroittamisen työskentelytavan sisäistää, on se varsin nopea operaatio. Tärkeintä on kiristää ensin ketju ja suorittaa teroitus rauhallisin liikkein. Hakkuupää on myös syytä tukea kunnolla, esimerkiksi laskemalla se renkaan päälle. Kuva: Tommi Hakala
Hajavaloa antava akkuvalaisin on kätevä apuri monessa tilanteessa. Kuvan tilanteessa teroitetaan ketjua pyörivällä viilalla. Rajun näköinen kipinöinti johtuu kuvanoton pitkästä valotusajasta. Todellisuudessa kipinöitä syntyy vähän.
Hajavaloa antava akkuvalaisin on kätevä apuri monessa tilanteessa. Kuvan tilanteessa teroitetaan ketjua pyörivällä viilalla. Rajun näköinen kipinöinti johtuu kuvanoton pitkästä valotusajasta. Todellisuudessa kipinöitä syntyy vähän. Kuva: Tommi Hakala
Täyteen ladatulla 4 Ah akulla pystyi katkaisemaan 19 kiekkoa 20-millisestä pyöröteräksestä, kun käytettiin 1 millin paksuuden katkaisulaikkoja. DGA504-kulmahiomakone on uusin ja hiiliharjaton malli. Hiiliharjamoottorin etuna on vähäisempi virrankulutus.
Täyteen ladatulla 4 Ah akulla pystyi katkaisemaan 19 kiekkoa 20-millisestä pyöröteräksestä, kun käytettiin 1 millin paksuuden katkaisulaikkoja. DGA504-kulmahiomakone on uusin ja hiiliharjaton malli. Hiiliharjamoottorin etuna on vähäisempi virrankulutus. Kuva: Tommi Hakala
12/24 voltin syöttöjännitteellä toimiva maastolaturi on ehdoton varuste. Sen avulla akut ovat aina käyttökunnossa. Latauslaite on verkkoversiota hieman hitaampi. DC18SE-latauslaite oli testin aikana kampanjatarjouksessa (79 euroa).
12/24 voltin syöttöjännitteellä toimiva maastolaturi on ehdoton varuste. Sen avulla akut ovat aina käyttökunnossa. Latauslaite on verkkoversiota hieman hitaampi. DC18SE-latauslaite oli testin aikana kampanjatarjouksessa (79 euroa). Kuva: Tommi Hakala

Testaus: Tommi Hakala, Ari Hanhisuo

Tulityölupa

Kun tulitöitä tehdään muualla kuin viralliseksi tulityötilaksi hyväksytyissä paikoissa, on työntekijällä oltava voimassa oleva tulityölupa. Yhdeksi tulityöksi luetaan kipinöitä synnyttävien työmenetelmien käyttö, joten maastossa tapahtuva hiomatyö kuuluu sen piiriin. Vaikka tulityökortilla huiskimalla onkin hankala sammuttaa maastopaloa, antaa se hieman selustaa sadan hehtaarin metsäpalon syitä selvittäessä.