Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kokeilu: Parantavatko lämpöpohjalliset työoloja ulkosalla? –Pohjallisten sovittaminen kannattaa tehdä huolella

Vaikka metsä- ja ulkotyöt ovat vahvasti kehon verenkiertoa virkistävää hyötyliikuntaa, voi työskentelyssä jalkoja palella. Turvakenkien kostuminen ja kumisaappaiden kylmänjohtavuus yhdistettynä "operaattorin" heikentyneeseen ääreisverenkiertoon voi olla erittäin ikävä kokemus. Koneviesti kokeili, voiko edullisilla lämpöpohjallisilla saada työskentelyoloja parannettua.
Kokeilun paketiin sisältyivät kaksi pohjalista, sekä molemmille omat akkukotelot joustavan tarranauharemmin omaavine suojapusseineen. 46- koon pohjalliset istuivat sellaisinaan 45-koon Sievin turvakenkiin, eivätkä napakasti asettuneet pohjalliset päässeet liikkumaan.
Kokeilun paketiin sisältyivät kaksi pohjalista, sekä molemmille omat akkukotelot joustavan tarranauharemmin omaavine suojapusseineen. 46- koon pohjalliset istuivat sellaisinaan 45-koon Sievin turvakenkiin, eivätkä napakasti asettuneet pohjalliset päässeet liikkumaan. Kuva: Tommi Hakala

Ajoittainen varpaiden raju palelu metsätöissä alkoi kyllästyttää – iän myötä vähentynyt verenkierto ja sukuperimänä saatu sakea veri on yhdistelmä, jonka vuoksi lämpöä ei enää talvisaikaan siirry kovin helpolla kehon äärimmäisiin osiin. Olen jo aiemmin siirtynyt käyttämään nahkaisia turvakenkiä, joiden lämpimyys on ollut selkeästi parempi kuin perinteisten kumiturvasaappaiden. Nahkakenkien ongelma on kuitenkin pintanahan kastuminen, joka johtaa varpaiden paleluun iltapäivällä. Myös työskentelyn alussa, ennen ”käyntilämmön saavuttamista”, varpaat hyytyivät tönköiksi. Käsien kohdalla näitä ongelmia ei ollut, sillä käyttämissäni moottorisahoissa ja raivaussahoissa on kahvalämmittimet.

Edullisesti alkuun

Ratkaisuksi varpaiden paleluun päätin kokeilla lämmitettäviä pohjallisia. Koska niiden toimivuudesta ja avusta ei ollut varmuutta, aloitin kokeilun edullisella vaihdotehdolla. Yleistavaratalo Clas Ohlsonissa silmiin osuivat Thermosoles -merkkiset lämmitettävät pohjalliset vain 19,90 euron poistohintaan. Edullinen hinta näkyi pohjallisten johdotuksessa ja etenkin erillisten akkukoteloiden kosteussuojauksen puutteesta. Itse pohjalliset olivat kuitenkin jämäkän oloiset, joten raha vaihtoi osoitetta ja pohjalliset lähtivät matkaan.

Erillisellä akkukotelolla

Paketin kokonaisuus sisälsi pohjalliset, sekä niiden virtalähteinä toimivat akkukotelot. Akkukoteloille oli pakkauksessa mukana kankaiset, joustavalla tarranauhalla varustetut ripustuspussit.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Akkuina käytetään AA-koon akkuparistoja (3 kpl kummassakin akkukotelossa), ne eivät kuuluneet pakettiin. Samalla siis ostin kuusi 2 500 mAh -akkuparistoa, niiden lataus onnistui aikaisemmin kuulosuojanradiokäyttöön hankkimani laturin avulla.

Sovitus huolella

Pohjalliset lämmittävät vain päkiän kohdan, muualla pohjallisessa ei lämmitysvastusta ole. Hankkimani pohjalliset olivat kokoa 43–46 ja niiden pohjissa oli selvät leikkausviivat eri kokoihin pienentämiseksi. Vastuksilla varustettujen pohjallisten kohdalla on huomioitava, että minimikokoa pienemmäksi pohjallisia ei voi pienentää, muuten vastusten alue voi vaurioitua.

Pohjallisten asennus Sievi Timber GT -turvakenkiin kävi kivuttomasti. Vaikka kengät olivat kokoa 45, pohjalliset istuvat kenkiin mukavan napakasti ilman leikkausta. Onkin syytä kokeilla pohjallisia kenkiin ensin ilman leikkaamista, tai verrata ennen leikkausta alkuperäiseen pohjalliseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huolelliselle käyttäjälle

Pohjallisten virtajohto tulee ulos jalkapöydän ulkosyrjän kohdalta ja sen saa johdettua ylös kengän vartta pitkin. Johdon litteydestä johtuen hankausta jalkaa vasten ei tuntunut. Johto painui hyvin kenkien sisäpuoliseen Goretex-kankaaseen – eli parhaimmillaan pohjalliset ovatkin talvimallisten tai kyseisellä kalvosisuksella varustetujen kenkien kanssa. Tämä myös siksi, että pohjallisten kanssa ei kannata käyttää liian vahvoja sukkia, sillä ne eristävät myös pohjallisten lämmitysvaikutusta.

Koska akkukotelot eivät olleet kovin vakuuttavan vahvaa tekoa, niille oli etsittävä sopivan suojainen paikka, sillä hakkuutyössä oksat osuvat usein sääreen. Sijoituspaikka löytyikin säären takapuolelta, heti kengän varren yläpuolelta. Samalla virtajohto asettui suojaisasti ketunlenkille varren sisäpuolelle. Kun sidoin turvahousujen lahkeen kiristysremmillä kengän varren päälle, olivat akkukotelo ja johdot hyvässä suojassa.

Toimivat huomaamattomasti

Talvella 2017–2018 olosuhteet olivat erinomaiset lämmittimien kokeilemiseen. Suoalueella lumen alla oli erittäin sateisen syksyn jäljiltä vettä, joka yhdistettynä pakkaseen on kalsea yhdistelmä – kengät kastuvat salakavalasti päivän aikana. Loppukeväällä taas sulava lumi takertui kenkiin ja piti ne koko päivän kosteana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lämmittimien lämmitysteho on mitoitettu mahdollisimman lähelle kehon omaa lämpöä, sillä kuumentavana ne saisivat jalat hikoamaan ja hyöty katoaisi jalkojen kostuessa. Onkin puhuttava oikeastaan ylläpitolämmöstä, ei lämmityksestä. Samasta syystä erilaiset kertakäyttöiset jalkojen ja sormien lämmittimet eivät sovellu työkäyttöön – lisähikoiluun ei ole tarvetta.

Aamuun ja iltapäivään

Lämmittimet kytkin päälle jo pirtiltä aamulla lähtiessäni, jotta lämmitys vaikuttaisi ennen kylmään lumeen kahlaamista. Lämmityksen teho oli riittävä – lämpöä ei varsinaisesti tuntenut, vaan pohjallisten olemassaolon havaitsi siitä, että varpaita ei palellut. Akkuparistojen voimat riittivät 6 tunnin työskentelynajan ylittämiseen. Koska akkukotelot ja niiden virtakytkin ovat piilossa suojapussissaan ja turvahousujen lahkeiden peitossa, kesken päivän ei pohjallisia sammutettu.

Lopputalven aikana käyttöpäiviä kertyi yli 20. Siinä ajassa pohjalliset eivät kuluneet tai vaurioituneet. Koska akkukoteloissa ei ole kosteussuojauksia, avasin akkukotelot aina heti työpäivän jälkeen, ja asetin ne kuivumaan ilman akkuja. Itse pohjalliset saivat olla yön kestäneiden taukojen ajan paikoillaan uuninpankolla kuivumassa olleissa kengissä, vain pidempien taukojen ajaksi poistin pohjalliset kengistä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvä kokemukset kannustivat uuteen investointiin

Edullisten pohjallisten antamat hyvät kokemukset antoivat sysäyksen uudelle hankinnalle – ja taas löytyi edullinen tarjous. Sisäisillä akuilla varustetut ThermaCell-lämpöpohjalliset osuivat nettiselailussa silmiin Proviter Oy:n verkkokaupassa. Postikuluineen 56,40 euron hintainen paketti sisälsi omilla akuilla varustetut pohjalliset, sekä niille jopa kaukosäätimen. Kaukosäätimen avulla pohjalliset voi asettaa valmiustilaan (virrankulutus vain 2 %), tai hieman korkeammalle teholle (44 astetta, normaali lämpö 38 astetta). Näiden säätöjen ansiosta saa aamulla peruslämmöllä pidettyä jalat lämpimänä ennen verenkierron vilkastumista. Keskipäivällä pohjalliset voi kytkeä valmiustilaan ja loppupäivästä taas teholämmityksellä korjattua kostuneiden kenkien kylmettävää vaikutusta.

Ainoa arvelluttava ominaisuus sisäisillä akuilla varustettujen pohjallisten kanssa on se, kuinka pohjallisten elektroniikka kestää pohjallisten taipumista, ja tekeekö niiden korkeus ”korkokenkäefektiä” työskentelyyn. Taipumisen estämiseksi uudet pohjalliset saavatkin kodin jäykempipohjaisista Husqvarnan Technical-turvakengistä. Kerromme asiasta lisää, kunhan tässä ehtii kertyä kokemuksia kelien kylmetessä.

Loppukommenttina voi todeta: palelemista vastaan voi taistella, ja se kannattaa terveydenkin vuoksi – jalkojen paleltumat voivat olla parantumattomia ja vaikeuttavat elämää ikävästi sitten aikanaan kiikkustuoli-iässä.

Kovat pakkaset, tai kuvan kevätkelien kostean lumen ajat haastavat jalkojen verenkierron. Asian kanssa ei kannata kärvistellä, vaan avuksi on saatavissa kenkiin asennettavia, akkukäyttöisiä lämpöpohjallisia.
Kovat pakkaset, tai kuvan kevätkelien kostean lumen ajat haastavat jalkojen verenkierron. Asian kanssa ei kannata kärvistellä, vaan avuksi on saatavissa kenkiin asennettavia, akkukäyttöisiä lämpöpohjallisia. Kuva: Tommi Hakala
Pohjallisissa on lämmityksen sisältävä alue näkyvissä Heat-merkinnällä. Pohjallisissa on leikkausviivat sovittamisen helpottamiseksi eri kenkäkokoihin. Suositeltavaa on kuitenkin ensin verrata alkuperäisiin pohjallisiin, sekä suorittaa pienennys koko kerrallaan – kaikkien kenkävalmistajien lesti ei ole samanmuotoinen.
Pohjallisissa on lämmityksen sisältävä alue näkyvissä Heat-merkinnällä. Pohjallisissa on leikkausviivat sovittamisen helpottamiseksi eri kenkäkokoihin. Suositeltavaa on kuitenkin ensin verrata alkuperäisiin pohjallisiin, sekä suorittaa pienennys koko kerrallaan – kaikkien kenkävalmistajien lesti ei ole samanmuotoinen. Kuva: Tommi Hakala
Thermosolesin mukana toimitetut akkukotelot ovat hieman lelumaiset, kuin halpojen jouluvalojen varusteet. Niiden tilalle on ollut saatavissa omat akut, joissa on ollut lämmönsäätömahdollisuus. Akkukoteloiden avaaminen vaatii vahvat kynnet tai pienen ruuvimeisselin.
Thermosolesin mukana toimitetut akkukotelot ovat hieman lelumaiset, kuin halpojen jouluvalojen varusteet. Niiden tilalle on ollut saatavissa omat akut, joissa on ollut lämmönsäätömahdollisuus. Akkukoteloiden avaaminen vaatii vahvat kynnet tai pienen ruuvimeisselin. Kuva: Tommi Hakala
Johtoliitin on kulmamalli, jonka ansiosta se ei törötä vaurioherkästi sivulle.
Johtoliitin on kulmamalli, jonka ansiosta se ei törötä vaurioherkästi sivulle. Kuva: Tommi Hakala
Pohjallisten johto on litteää, kaksinapaista muovikaapelia. Käytössä on oltava varovainen, ettei johto taitu liian jyrkkään kulmaan.
Pohjallisten johto on litteää, kaksinapaista muovikaapelia. Käytössä on oltava varovainen, ettei johto taitu liian jyrkkään kulmaan. Kuva: Tommi Hakala
Johdon kulkureitti kengästä asettuu ulkosyrjän puolelle, litteää johtoa ei käytössä havainnut.
Johdon kulkureitti kengästä asettuu ulkosyrjän puolelle, litteää johtoa ei käytössä havainnut. Kuva: Tommi Hakala
Viimeinen silaus oli turvahousujen lahkeen sitominen kengän varren päälle, pika-lukollisella remmillä – suositeltava kikka kaikissa olosuhteissa, ilman lämmittimiäkin.
Viimeinen silaus oli turvahousujen lahkeen sitominen kengän varren päälle, pika-lukollisella remmillä – suositeltava kikka kaikissa olosuhteissa, ilman lämmittimiäkin. Kuva: Tommi Hakala
Akkukotelolle löytyi hyvä sijoituspaikka säären takapuolelta. Siinä akkukotelo nojaa kengän varteen, eikä pääse liikkumaan pystysuunnassa. Johto kiertää lähes täyden kierroksen jalan ympäri ja antaa liikevaraa.
Akkukotelolle löytyi hyvä sijoituspaikka säären takapuolelta. Siinä akkukotelo nojaa kengän varteen, eikä pääse liikkumaan pystysuunnassa. Johto kiertää lähes täyden kierroksen jalan ympäri ja antaa liikevaraa. Kuva: Tommi Hakala
Johdollisten ja edullisesti hankittujen pohjallisten kokemukset rohkaisivat uuteen hankintaan. Sisäisillä akuilla varustetut, kaukosäätimelliset pohjalliset löytyivät maahantuojan verkkokaupasta. Aika näyttää, miten niiden pohjallisen sisäinen elektroniikka kestää rankemmassa metsäkäytössä.
Johdollisten ja edullisesti hankittujen pohjallisten kokemukset rohkaisivat uuteen hankintaan. Sisäisillä akuilla varustetut, kaukosäätimelliset pohjalliset löytyivät maahantuojan verkkokaupasta. Aika näyttää, miten niiden pohjallisen sisäinen elektroniikka kestää rankemmassa metsäkäytössä. Kuva: Tommi Hakala