Näin pientraktori ja kuormaimella varustettu kevyt metsäperävaunu toimivat metsätöissä – kapea yhdistelmä sopi erityisesti tuulen kaatamien puiden keruuseen

Kevyelle metsäkalustolle on oma käyttäjäkuntansa. Eräs vaihtoehto tähän luokkaan on Country 30S -metsäperävaunu varustettuna Country Master 500 Smart -kuormaajalla. Kokeilimme yhdistelmää loppukesästä monipuolisessa ajossa, veturina oli Arbos 2035 -pienoistraktori.
Tuulenkaatojen keruussa kapea yhdistelmä toimii erityisen hyvin.
Tuulenkaatojen keruussa kapea yhdistelmä toimii erityisen hyvin. Kuva: Seppo Nykänen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Country 30S -metsäperävaunu + Country Master 500 Smart -kuormaaja

  • Kevyt 3 t kantavuuden metsäperävaunu.
  • Kuormaimen ulottuvuus 5 m.
  • Yhdistelmän kokonaispituus 4,3 m.

Country 30S -perävaunun kantavuus on 3 tonnia, eli se on kokoluokassa seuraavana mönkijän metsävaunuille. Kokeilimme vaunua varustettuna Country Master 500 Smart -kuormaajalla loppukesästä monipuolisessa ajossa.

Vaunun runko on tukeva, se ei notku, vaikka puuta nostaa suoralla varrella mistä kulmasta tahansa.
Vaunun runko on tukeva, se ei notku, vaikka puuta nostaa suoralla varrella mistä kulmasta tahansa. Kuva: Seppo Nykänen

Vaunu on kantavuuteen nähden kompaktin kokoinen, sen leveys on 155 cm ja kokonaispituus 4,3 m. Runkona on yksi neliöputki, johon on kiinnitetty kaksi pankkoparia siirrettävillä puristusliitoksilla. Yksi pari on kiinni siirrettävässä telirungossa, vakiona vaunussa on 3 pankkoparia. Lisävarusteena on saatavana lisäpari. Telialustassa on 300/65-12 rengastuksella maavaraa on 45 cm.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Teliakseliston pyörien koko on 300/65-12, joka mahdollistaa 45 cm maavaran.
Teliakseliston pyörien koko on 300/65-12, joka mahdollistaa 45 cm maavaran. Kuva: Seppo Nykänen

Kuormaaja on asennettu aisalle. Sammakkomallin tukijalat on sijoitettu sermin ja kuormaajan väliin, aisaohjauksen nivel on kuormaajan etupuolella. Country 500 Smart kuormaajan ulottuvuus 1,2 m, jatkopuomilla 5 m. Kääntölaitteessa on neljä sylinteriä ja kääntökulma 370 asetta. Koura on tilavuudeltaan 0,12 m³, se on varustettu riipukejarrulla. Öljyn tarve valmistajan ilmoituksen mukaan on 15–30 l ja työpaine 180 bar. Yhdistelmän painoa ei punnittu, siinä on huomioitava tukijalat ja esimerkiksi kouran paino. Isommassa yhdistelmässä näistä tuli lisää ilmoitettuun painoon 400 kg.

Jatkopuomin pituus on 120 cm ja hallinta on–off-sähköventtiilillä.
Jatkopuomin pituus on 120 cm ja hallinta on–off-sähköventtiilillä. Kuva: Seppo Nykänen

Nostimen käyttölohko on kaksivipuinen, jossa kouran sekä jatkopuomin liike on sähköisellä ohjauksella, tukijaloille on omat lyhyemmät käyttövivut keskellä. Lisävarusteena kuormaaja on mahdollista varustaa hydraulisella tai sähköisellä esiohjauksella. Kumpikin vaihtoehto on suositeltava pientraktorin yhteydessä, sillä lohkoa on melko vaikeaa saada sopimaan ohjaamoon. Kokeilussa lohko oli väliaikaisesti asennettu työntövarren korvakkeisiin ja tuettu kuormaliinoilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Riipukejarru rauhoittaa kouran liikettä kuormatessa.
Riipukejarru rauhoittaa kouran liikettä kuormatessa. Kuva: Seppo Nykänen

Jämäkkä kokonaisuus

Vaunulla ajettiin kokeilussa tukkeja, polttorankaa, 3 m kuitua sekä energiapuuta. Energiapuuksi kerättiin myös tuulenkaatoja, joita oli kertynyt viimeaikojen myrskyjen jäljiltä kohtalaisen paljon. Vaunu on kuormattuna tukeva. Runko ei notku, vaikka kuormaajalla kuormataan sen nostokyvyn äärirajoilla. Puolentoista metrin levyisenä vaunun kanssa sopii liikkumaan metsässä ilman suurempia ajouravalmisteluja.

Hydraulinen aisanohjaus on metsässä ehdoton, sillä sen kanssa pystyy pujottelemaan hyvin puiden välissä. Tuulenkaatojen keruussa Country 30S ja Arbos olivat toimiva yhdistelmä. Niissä on suurin piirtein sama maavara ja leveys, joten ajourien hahmottaminen on helppoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaunuun ei ole saatavana vetoa, johtuen ilmeisesti sen rakenteesta. Telirungon päädyissä on karikoiden kiinnityspiste, joten ainakaan perinteiselle telirullavedolle ei ole tilaa.

Tarkka kuormaaja

Country Master 500 Smart -kuormaaja on perusvarusteisena helppo käyttää, kääntö on tarkka ja liikkeet pehmeitä. Käyttöä häiritsi väliaikainen venttiililohkon asennus traktorin ohjaamoon, jossa käyttövivut olivat takaikkunan ulkopuolella.

Kouran tilavuus on 0,12 m³.
Kouran tilavuus on 0,12 m³. Kuva: Seppo Nykänen

Venttiililohkon asentaminen ahtaaseen ohjaamoon on mahdotonta, kannattaakin harkita lisävarusteena saatavan esiohjatun lohkon hankintaa, jolloin tilaongelma ratkeaa. Samalla vaunun kytkeminen traktoriin helpottuu, kun ei tarvitse punnertaa painavan lohkon ja jäykän letkunipun kanssa.

Perusvarusteisena kuormaaja on varustettu kaksivipuohjauksella ja kahdella on–off sähköventtiilillä.
Perusvarusteisena kuormaaja on varustettu kaksivipuohjauksella ja kahdella on–off sähköventtiilillä. Kuva: Seppo Nykänen

Valmistajan ilmoittamalla 15 litran minimituotolla, voi tehdä vain yhtä liikettä kerrallaan. Arbosin tuotto noin puolilla kierroksilla on luokkaa 25 l/min, mikä riitti reippaaseen liikenopeuteen ja nostotehoa on ainakin valmistajan ilmoittama määrä. Käsivivuilla liikkeiden nopeuden säätäminen on helppoa silloin, kun öljyn tuottoa on riittävästi.

Sähköventtiilit ovat on–off-tyyppisiä, joten niiden työnopeuden säätäminen ei käytössä onnistu. Puomin liikerata on laaja – kouran saa tulemaan lähes etusermiin kiinni. Aisaohjauksella saa ulottuvuutta sivulle lisättyä vajaan metrin verran, mistä on tuulenkaatojen keruussa monesti ratkaiseva hyöty. Tunnettu tosiasihan on, ettei niin pitkää puomia olekaan, ettei se ole metriä liian lyhyt.

Kuormaajan rakenteet ovat tukevia ja työjälki siistiä, huoltokohteet löytyvät helposti.
Kuormaajan rakenteet ovat tukevia ja työjälki siistiä, huoltokohteet löytyvät helposti. Kuva: Seppo Nykänen

Yksi selkeä ongelma löytyi: vaunu on pitkä, koska vetoaisa on turhan pitkä. Pienoistraktorikäyttöön vetoaisaa voisi lyhentää reilusti, jopa 50 cm, silloin yhdistelmä olisi huomattavasti notkeampi metsässä. Toinen vaunun kokonaispituutta lisäävä tekijä on tukijalkojen asentaminen etusermin ja kuormaajan väliin. Kuormaajan kääntökoneiston rakenteen takia tukijalkoja ei voi asentaa kuormaajan runkoon. Kuormaaja on pultattu laippaliitoksella vaunun runkoon, mikä lisää yhdistelmän tukevuutta.

Arbosin tyyppiset traktorit ovat lisänneet suosiotaan viime aikoina, joten Countryn metsäperävaunuyhdistelmä tulee juuri oikeaan aikaan. Countryssä on ainesta myös isompiin traktoreihin. Kokonaisuutena kokeilun perusteella voi todeta se olevan luokassaan erinomainen. Maahantuoja ilmoitti aisaongelman poistuvan seuraavista maahan tulevista koneista.

Perävaunussa on valot, jotka saa metsässä ajon ajaksi hyvin suojaan.
Perävaunussa on valot, jotka saa metsässä ajon ajaksi hyvin suojaan. Kuva: Seppo Nykänen

Hinnaltaan Country 30S ja Country Master 500 Smart ovat kohtuullisessa luokassa, yhdistelmän hinta on alvillisena 14 600 euroa.

KIITÄMME & MOITIMME:

+ Kapea rakenne

+ Laadukas työnjälki

+ Kohtuullisen hintainen

– Pitkä aisa

– Vaunuun ei saa vetoa