Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pelkkä niitto vai niittomurskaus?

Koneviesti tiedusteli viljelijöiltä ja maatalousurakoitsijoilta, suosivatko he työmenetelmänä pelkkää niittoa vai niittomurskausta.
Kuva: Mimmi Siuvo
Kuva: Markus Jääskeläinen

Pelkässä niitossa ei ongelmaa

”Pelkän niiton riskit kasvavat, jos niitetään liian lyhyeen sänkeen. Jos on vaarana, että rehu kuivuu liikaa, se pitää karhottaa aikaisemmin. Kostealla kelillä kuivumista nopeutetaan pöyhimällä. Niittomurskaimilla harvoin ajetaan kasvustoa leveälle kuivumaan. Kapeaksi niittomurskattu karho ei kuivu tasaisesti. Murskaus on kevyt käsittely siihen nähden, paljonko se tuo akselipainoa ja lisää tehonkulutusta. Ajoimme 142 Directillä yli 9 metrin niittoleveyttä, kun murskauksessa olisi tarvittu reilusti yli 200 hevosvoiman traktori.” Janne Sauvo, Nokia.

Pelkkä niitto ja ruuvikarhotus

”Niitossa ruuvikoneella heinä jää kuohkeaksi sängen päälle. Ilman ruuvia heinä kaatuu joissain olosuhteissa ajosuuntaan tiiviiksi matoksi, painuu sängen sekaan ja vaikeuttaa karhotusta. Jos sataa, heinä painuu edelleen ja rehun puhtaus voi kärsiä. Perhosen oikeanpuoleisella ruuvilla kahden ajokerran heinät voidaan kaventaa joko neliroottoriselle tai noukinkarhottimelle sopivaksi. Näin ajosilppurille saadaan yksi karho 20 metrin leveydeltä. Etukone on murskaava, jotta sen karho jää traktorin pyörien väliin.” Petri Jääskeläinen, Pielavesi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kuva: Hanna Hujakka

Viljelijät halusivat murskaavan koneen

”Kokeilimme pelkkää niittoa yhden kesän. Rehu ei kuivunut riittävän nopeasti. Niitetty heinä kaatuu ajosuunnassa, mikä voi olla noukinkarhottimen toiminnalle haasteellista. Lisäksi heinä kaatuu tiiviiksi matoksi, ja karhotin joudutaan säätämään alemmaksi. Näin hygieniariskit kasvavat erityisesti pehmeillä turvepelloilla. Valittavissa oli molemmat menetelmät ja suurin osa viljelijöistä oli murskaavan koneen puolella.” Matti Moisanen, Sotkamo.

Lue myös mielenkiintoinen artikkeli Niittotavat puhuttavat - murskaimella vai ilman? KV6/2021!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sinua saattaa kiinnostaa myös edelliset Konealan gallupit:

Millainen on maanrakentamisen kysyntä juuri nyt keväällä 2021? (KV 5/2021)

Miten vaihtelevat talvet vaikuttavat toimintaasi? (KV 4/2021)