Elovaaran peltolanat rakennetaan alusta asti itse – työleveydet kolmesta yhteentoista metriin

Elo PL on uusi tuotemerkki maantasauslanoille, jonka valmistaja on Mikko Elovaara Oy. Kyseessä on peltolana (PL), jolla saadaan pellon pintaa muotoiltua. Isoimmissa lanoissa on keskirunko ja hydraulisesti taittuvat siivet, pienemmät PL 3000 ja PL 4000 ovat yksiosaisia.
Isommat lanat rakennetaan moduleista. Esimerkiksi 6,5–8,5 -metristen lanojen 2,5 metriä leveä keskimoduli on sama. Siipien pituudet valitaan asiakkaan tarpeen mukaan.
Isommat lanat rakennetaan moduleista. Esimerkiksi 6,5–8,5 -metristen lanojen 2,5 metriä leveä keskimoduli on sama. Siipien pituudet valitaan asiakkaan tarpeen mukaan.  Kuva: Seppo Pentti
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Talvella Elovaaran korjaamohallista osa on varattu maantasauslanojen valmistukseen. Aikoinaan Mikon pajassa valmistettiin kaksi ensimmäistä lanaa itselle. Ensimmäinen oli hinattava 5,5-metrinen ja toinen leveä 12-metrinen myös hinattava. Isompaa lanaa on kiskottu 200–400 tuntia joka vuosi T 9.560 linkku-New Hollandilla. Nykyään yritys valmistaa vain nostolaitesovitteisia lanoja niiden käytön helppouden takia.

”Meillä on omassa käytössä nykyään myös PL 8500 -lana jolla tasaamme kynnöksiä ennen muokkausta. Tällöin muokkaus voidaan tehdä heti oikeaan syvyyteen, eikä kylvömuokkausäestä käytetä maansiirtoon”, Mikko kertoo.

Kuvassa Elo PL 7500, jossa 2,5-metrinen keskilohko. Maantasauslanan etu- ja takaterän rungon tukevuutta parantaa kotelorakenne. Emäterä on tuettu koteloon sivutuilla niin, että emäterä ei anna periksi. Jos emäterään tulee mutka, ei varsinainen työterä enää kestä katkeamatta.
Kuvassa Elo PL 7500, jossa 2,5-metrinen keskilohko. Maantasauslanan etu- ja takaterän rungon tukevuutta parantaa kotelorakenne. Emäterä on tuettu koteloon sivutuilla niin, että emäterä ei anna periksi. Jos emäterään tulee mutka, ei varsinainen työterä enää kestä katkeamatta. Kuva: Seppo Pentti

Yhtä järeää lanaa kuin Mikon oma 12-metriä leveä lana ei ole vielä tilattu, mutta pienempiä lanoja on valmistettu vuosien varrella reilu parikymmentä. Elo PL -lanojen valmistaja on Mikko Elovaara Oy ja lanoja myy LH-Osa Oy. Lanojen tyyppimerkintä kertoo työleveyden. Tuotantomalleista pienin on Elo PL 3000, joka on 3-metrinen. Vastaavasti muut mallinumerot työleveyden mukaan ovat 4000, 6000, 6500, 7000, 7500, 8500 ja 11000.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lanaustyö ei ole vaikeaa, mutta se olisi monilla pelloilla tarpeellista. Lanaa vedetään takaterän varassa ja terän ottavuus säädetään hydraulisella työntövarrella ja nostolaitteella. Lana on tehokas tasaamaan, kun etuterällä irrotetaan ja kerätään maata ja takaterällä viimeistellään työn jälki.

Lanat rakennetaan alusta saakka itse pitkästä tavarasta. Rungon ainevahvuuksissa ei ole säästelty, joten lanat eivät tarvitse lisäpainatusta. Lohkojen ohjaamiseen lanoissa on vain kahden pituisia hydraulisylintereitä, mikä pitää tarvittavien erilaisten komponenttien määrän pienenä. Tämä helpottaa myös varaosatoimituksia.

Lanoja valmistetaan tilauksesta, mutta varastoon on valmistettu moduleita, joista voidaan koota lana sopivalla työleveydellä. Kevään toimituksiinkin on vielä mahdollista saada uusi lana.

Työterä nojaa tiukasti runkoon. Kuvassa on takaterä, jonka varassa lanaa osittain vedetään ja jolla tasoitetaan etuterän jättämää epätasaisuutta.
Työterä nojaa tiukasti runkoon. Kuvassa on takaterä, jonka varassa lanaa osittain vedetään ja jolla tasoitetaan etuterän jättämää epätasaisuutta.  Kuva: Seppo Pentti