Sota sulki Horschin viime vuonna avatun tehtaan Ukrainassa – emoyhtiön mukaan Ukrainan ja Venäjän menetykset korvataan uusilla investoinneilla

Horsch Maschinen GmbH vietti vuosi sitten uusien toimitilojen avajaisia Ukrainassa, Velyka Soltavnikan kylässä noin 50 kilometriä Kiovasta etelään. Nyt tilanne on dramaattisesti muuttunut.
12-metrisiä Serto SC-kiekkovannaskoneita kokoonpanolinjalla. Säiliöön mahtuu joko 6 kuutiota siementä tai säiliön etuosaan 3,6 kuutiota siementä ja takaosaan 2,4 lannoitetta. Koneeseen on lisäksi saatavana erillinen 300 litran säiliö kolmatta lannoitekomponenttia varten.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sodan menetykset

  • Horsch Maschinen GmbH joutui ajamaan toimintansa alas Ukrainassa ja Venäjällä sodan takia.
  • Menetykset pyritään korvaamaan investoimalla Brasiliaan, Australiaan ja USA:aan.

Horsch etabloitui Ukrainaan jo vuonna 2009, jolloin se perusti maahan oman tytäryrityksensä, jossa on nyttemmin 35 työntekijää.

Uusien toimitilojen avajaisissa vuonna 2021 Philipp Horsch kertoi yrityksen laajentavan Ukrainan-toimintojaan. ”Elektroniikan osuus maatalouskoneissa kasvaa koko ajan eikä Saksasta tahdo löytyä riittävästi ohjelmistoalan osaajia. Sen sijaan Kiova on Euroopan IT-teknologian keskus, joten suunnittelemme IT-keskuksen avaamista tänne.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nämä suunnitelmat romuttuivat 24.2.2022 Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Toiminta päätettiin ajaa alas, osa työntekijöistä muutti Länsi-Ukrainaan, työntekijöiden perheille tarjottiin mahdollisuutta muuttaa Saksaan.

”Meillä on täällä Schwandorfissa kaikkiaan 17 perhettä”, Horschin myynnistä ja markkinoinnista vastaava ja yrityksen johtoryhmään kuuluva Cornelia Horsch kertoi kesäkuun alussa järjestetyssä tapaamisessa. Hänen miehensä, yrityksen perustajan Michael Horschin piti olla läsnä samassa tilaisuudessa, mutta hän oli kotona potemassa koronaa.

”Vahva tase ja hyvin sujunut myynti Saksassa ja Ranskassa antavat mahdollisuuksia uusiin laajennusinvestointeihin vientimaissa ja auttavat aikanaan korvaamaan menetykset Ukrainassa ja Venäjällä”, Cornelia Horsch uskoo.
”Vahva tase ja hyvin sujunut myynti Saksassa ja Ranskassa antavat mahdollisuuksia uusiin laajennusinvestointeihin vientimaissa ja auttavat aikanaan korvaamaan menetykset Ukrainassa ja Venäjällä”, Cornelia Horsch uskoo. Kuva: Pertti Jalonen

Horschilla on Ukrainassa vahva markkinaosuus kylvö- ja muokkauskonekaupassa. Viennin arvo oli viime vuonna 11 prosenttia Horschin 650 miljoonan euron liikevaihdosta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Venäjän-yritys paikallisjohdolle

Horschin Lipetskin alueella Venäjällä sijaitsevan tytäryhtiön toiminta oli pysähtynyt jo aikaisemmin lännen pakotteiden vuoksi. Yrityksen toiminta kuitenkin jatkuu, sillä se siirrettiin paikallisjohdon vastuulle.

Yrityksen lopettamisesta paikallisjohto olisi joutunut rikosoikeudelliseen vastuuseen, josta lyhin tuomio on 3 vuotta vankeutta. Venäjän-yhtiössä on 70 työntekijää ja sen osuus Horschin liikevaihdosta oli viime vuonna samat 11 prosenttia kuin Ukrainassakin.

Lisäksi Venäjälle tehty 3 miljoonan euron investointi joudutaan kirjaamaan alas. Ukrainan tytäryhtiöön sijoitettujen 4,5 miljoonan euron kohtalo ratkeaa vasta sodan päätyttyä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrityksen liikevaihdosta lähti kertaheitolla runsas viidennes, mikä vastaa melko tarkkaan Horschin kotimaanmyynnin arvoa. Investoinnit kiinteään omaisuuteen jäivät arvottomiksi ainakin Venäjällä.

Vahva tase auttaa

Miten yritys, joka menettää äkillisesti viidenneksen liikevaihdostaan, aikoo selvitä?

”Ukrainan ja Venäjän menetykset korvataan investoimalla Brasiliaan, Australiaan ja USA:aan. Lisäksi meidän on oltava erittäin joustavia. Näyttää myös siltä, että idän menetykset ainakin osittain korvautuvat Ranskan ja Saksan paremmalla myynnillä. Meillä on myös vahva tase, jossa oman pääoman osuus on 65 prosenttia, mikä on tukeva selkänoja tuleville investoinneille, jotka aikanaan korvaavat sodan aiheuttamat menetykset”, optimistinen Cornelia Horsch vakuuttaa.

USA:n tytäryhtiö sijaitsee Pohjois-Dakotassa, joka alkuun valmisti sekä entisen omistajan että Horschin tuotteita. Ratkaisu ei osoittautunut hyväksi – yrityskulttuurit törmäsivät – tuotelinjoja ei aiemman johdon vastahakoisuuden vuoksi haluttu yhdenmukaistaa. Sikäläinen toimitusjohtaja irtisanottiin ja hänen tilallaan on ”oma mies” varmistamassa tuotetarjonnan yhtenäistämistä.

Brasilian Curitibassa valmistetaan kylvökoneita. Tehtaan työntekijöinä on sinne muuttaneiden ja siellä asuvien saksalaisten jälkeläisiä, joten isommilta törmäyksiltä on vältytty. Nyt sinne siis aiotaan rakentaa lisää kapasiteettia.

Horsch on läsnä myös Kiinassa, mutta jatko on epävarmaa. ”Tilanne on kuin Hamlet-näytelmässä, ollako vai eikö olla.”

Päätehtaat Saksassa

Horschilla on Saksassa kolme tehdasta: noin 1 000 työntekijän tehdas sijaitsee Schwandorfissa, Leeb-kasvinsuojeluruiskut valmistetaan Landaussa, jossa on 470 työntekijää, Thüringenin Ronneburgissa, entisessä Itä-Saksassa on suuri ja moderni maalaamo, kokoonpano-osasto ja valmiiden tuotteiden varastot sekä niiden vaatimat logistiikkatoiminnot.

Samalle paikkakunnalle on perustettu Horsch Industrietechnik, joka vastaa kaikesta levyntyöstöstä ja osakokoonpanojen hitsaamisesta. Sielläkin noin 460 työntekijää toimintojen jatkuvasti laajentuessa. Kaikkiaan Horsch työllistää noin 2 700 henkilöä.

Schwandorfin-tehtaalla on vasta otettu käyttöön uusin investointi, varaosien automaattivarasto, jossa keräilyrobotit siirtelevät tilatut varaosat sisältävät korit edelleen lähetettäviksi.

Autonomiset keruurobotit hakevat niille ohjelmoidut paikat, joissa osia sisältävät korit sijaitsevat ja asettavat ne kori-paikkoihin, josta hissi vie ne alas lähettämöön.
Autonomiset keruurobotit hakevat niille ohjelmoidut paikat, joissa osia sisältävät korit sijaitsevat ja asettavat ne kori-paikkoihin, josta hissi vie ne alas lähettämöön. Kuva: Pertti Jalonen

Diilereille 15 % marginaali

Tuotanto perustuu myyjien tekemiin tilauksiin. Kaikille Horsch-diilereille tuotteet myydään 15 prosentin marginaalilla. Näin pyritään eroon kauppatavasta, jossa asiakas kysyy tarjouksen yhdeltä myyjältä ja ostaa koneen toiselta saatuaan paremman tarjouksen. Jos myyjä suostuu tällaiseen kauppaan, hän samalla tinkii omasta marginaalistaan, joten sen on todettu hillitsevän huutokauppaa.

Horsch on vuonna 1984 perustettuna yrityksenä varsin nuori, joten sen menestys ja kasvu on ollut nopeaa.

Michael Horschin kehittämä Sä-Exaktor-suorakylvökone johti yrityksen perustamiseen.

Tuotteeseen uskovia diilereitä ei löytynyt, joten alkuun lähdettiin suoramarkkinoinnilla. Ratkaiseva käänne tapahtui Saksojen yhdistyttyä. Ennakkoluulottomat asiakkaat löytyivät Saksojen yhdistymisen jälkeen Itä-Saksan entisten kollektiivitilojen uusista omistajista.

Lähes samaan aikaan myös markkinat muualle Itä-Eurooppaan avautuivat. Niissäkin kiinnostus uusiin menetelmiin oli heti suurta, joten kasvulle ja laajentumiselle oli potentiaalia.