Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hollannissa biokaasuinnostus on lähdössä vauhtiin – "Biokaasulaitokselle on helpompi saada ympäristölupa kuin navetalle”

Biokaasuinvestoinnit ovat lähteneet etenemään rivakasti. Mallia on haettu erityisesti Saksasta, missä biokaasulaitoksia on käytössä jo 10 000.
Maakaasun hinnan nousun myötä Hollannin valtiovalta kannustaa nyt investoimaan uusiin biokaasulaitoksiin, kertoo Erkki Holma. Kuvituskuva.
Maakaasun hinnan nousun myötä Hollannin valtiovalta kannustaa nyt investoimaan uusiin biokaasulaitoksiin, kertoo Erkki Holma. Kuvituskuva.  Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Saksan tilanne juontuu vihreästä energiapolitiikasta. Biokaasulla tuotetun sähkön syöttötariffi oli parhaimmillaan yli 20 c/kWh. Syöttötariffi on takuuhinta 20 vuodeksi siitä alkaen, kun laitos käynnistyy.

Tuotettaessa sähköä biokaasulla puolet biokaasun energiasta on kuitenkin lämpöä. Vain reilu kolmannes on sähköä. Laitoksen kannattavuus laskee jyrkästi, jos lämpöä ei saada hyödynnettyä omassa taloudessa tai saada myytyä. Sähkön tuottajahinta oli kuitenkin Saksassa niin korkea, että vaikka kaasumoottorin tuottama jäähdytyslämpö päästettiin taivaan tuuliin, laitos oli Saksassa edelleen kannattava. Kun syöttötariffia laskettiin, kiinnostus uusiin investointeihin lopahti. Kun rakentamisen hulluina vuosina uusia laitoksia valmistui vuodessa tuhat, nyt niitä valmistuu sata.

Hollannissa on biokaasuinnostus lähdössä vauhtiin, mutta hieman toiselta pohjalta. Sähkön ja lämmön sijasta tuotetaan pelkää kaasua. Sitä on helpompi ja halvempaa siirtää kuin lämpöä. Tämä kävi ilmi, kun oli tilaisuus käydä parilla hollantilaisella maatilalla.

Kiinnostus kaasun myymiseen syntyi maakaasun hinnan noustua jyrkästi. Hollannissa maakaasua käytetään paljon lämmitykseen niin asuinrakennuksissa kuin myös teollisuuden energialähteenä. Muutama vuosi sitten biokaasun tuottajahinta oli 17 c/m3 ja nyt se on 1,70 €/m3 eli hinta on noussut 10-kertaiseksi. Ja käsitys on, että maakaasun hinta ei paljoa tule laskemaankaan. Esimerkiksi öljy-yhtiö Shell on tarjonnut 12 vuoden sopimusta kiinteään 1,50 euron kuutiohintaan – ja kai tällaisella yhtiöllä on jonkinlainen käsitys tulevista energiamarkkinoista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun hinta oli 17 c/m3, valtio maksoi tuotantotukea. Nyt tukea ei enää makseta, mutta ei tarvitsekaan.

Biokaasulaitoksessa syntyvä kaasu sisältää metaania 50–60 %. Loppu on paljolti hiilidioksidia. Jotta kaasun saa toimittaa Hollannissa yleiseen maakaasuverkkoon, metaanin osuus pitää olla vähintään 88 %. Hiilidioksidia poistetaan biokaasusta ennen kaasuverkkoon toimittamista suodattimella.

Hollannissa on tiheä kaasuverkosto, joka kattaa koko maan, joten menekkiä riittää. Tiheä kaasuputkiverkosto auttaa siinä, että kaasua ei biokaasulaitokselta tarvitse toimittaa kovin pitkälle. Kaasun toimittamisen biokaasulaitokselta yleiseen verkkoon maksaa biokaasun tuottaja itse.

Hollanti on tiheään asuttu maa. Pinta-ala on hiukan yli 10 % Suomen pinta-alasta, mutta väkiluku on kolminkertainen. Lehmien lukumäärä on Suomeen verrattuna viisinkertainen. Karjatalouden aiheuttamia päästöjä ja haittoja arvostellaan. Biokaasutuotannon avulla metaani pystytään ottamaan hyötykäyttöön.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilmaston kannalta metaani on yli 20 kertaa haitallisempaa kuin CO2. Kun biokaasulla pystytään lisäksi korvaamaan maakaasua, biokaasulaitokselle on Hollannissa helpompi saada ympäristölupa kuin navetalle. Syystäkin Hollannin valtiovalta kannustaa nyt investoimaan uusiin biokaasulaitoksiin.