Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

NASA:n tuoreen raportin mukaan Suomi on sitonut hiilidioksidia tehokkaasti – metsä on kiertotaloutta parhaimmillaan

Keskustelu kasvihuonekaasujen ympärillä käy kuumana. Tuore NASA:n raportti osoittaa, että Suomi onkin sitonut tehokkaasti hiilidioksidia (CO2) vertailuvuosien 2015-2020 aikana.
Kuva: NASA
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Satelliittidataan perustuva tutkimus ottaa huomioon kaiken vihreän (yhteyttävän) kasvuston sitoman hiilidioksidin, ja sitä ei käy kiistäminen. Huoli Suomen metsien hiilinielun romahduksesta on paljolti poliittinen. Selittävä tekijäkin on löydettävissä, kun tilastoja tutkii tarkemmin.

Kuusivaltaiset metsälöt kasvaa porskuttavat edelleenkin vahvasti, mutta lähinnä pohjoisen mäntymetsissä kasvu on ainakin tilapäisesti taittunut hieman loivempaan kulmaan, mutta edelleen ollaan taseessa plussan puolella.

Jo nyt on nostettu esiin tekijöitä, kuten puuston ikäprofiili. Vanha metsä seisoo kyllä paikallaan, mutta tehokkaimmat yhteyttämisvuodet ovat jo takana. Esiin on myös nostettu vanhojen metsäpohjien ns. kunttaantuminen, jolloin paksuneva pintakerros heikentää uuden metsäpohjan lämpötaloutta. Luonnonolosuhteissa metsäpalot paljastivat kivennäismaan ja musta nokiväri sai uuden kasvun vauhtiin. Nämä vain esimerkkeinä prosesseista, joiden hallinta on ehkä päässyt unohtumaan.

Pulman ratkaisu vaatiikin nyt ammattilaisen paneutumista, ennen kuin poliitikkojen annetaan karata laukalle. Tärkeintä on joka tapauksessa muistaa, että metsä on kiertotaloutta parhaimmillaan – myös silloin kun puuenergialla korvataan fossiilisia energialähteitä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY