Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Biokaasulaitokset ovat tuoneet uutta oppilasainesta muoviputkihitsauksen pätevyyskoulutukseen

Muoviputkihitsaajan pätevyyskoulutuksiin hakeutuneet ovat tähän mennessä olleet lähes yksinomaan infra- ja rakennusalan ammattilaisia. Viimeisten vuosien aikana kursseilla on kuitenkin nähty yhä enemmän maatalousyrittäjiä, joita motivoi opintoihin biokaasun jalostaminen tuotannon sivuvirroista.
Kiinnostus bioenergiaa kohtaan on houkutellut uutena ryhmänä maatalousyrittäjiä hitsausopintojen pariin. Perinteistä opiskelijakuntaa edustava Sami Repo haki kurssilta lisäosaamista maanrakennus- ja kuljetusurakointiin.
Kiinnostus bioenergiaa kohtaan on houkutellut uutena ryhmänä maatalousyrittäjiä hitsausopintojen pariin. Perinteistä opiskelijakuntaa edustava Sami Repo haki kurssilta lisäosaamista maanrakennus- ja kuljetusurakointiin.  Kuva: Marko Taavila

Suomen maatiloilla oli syyskuussa 2022 yhteensä 27 biokaasulaitosta. Valtaosa niistä tuotti karjanlannasta sekä vähäisemmässä määrin ylijäämänurmesta sähköä ja lämpöä omaan käyttöön.

”Tilakohtaisten yksiköiden lukumäärä on eri puolille maata sijoittuvien hankkeiden myötä kasvusuunnassa”, arvelee Suomen Biokaasu ja Biokierto ry:n toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynnä.

Hän perustaa näkemyksensä vuositilastoihin ja energianhinnan nousun aiheuttamiin maatalouden kannattavuusongelmiin sekä mahdollisuuksiin saada laitoshankkeelle jopa 50 prosenttia investointitukea.

Mikäli perustamiskustannuksiin on myönnetty yritystukea, sallitaan lopputuotteen markkinointi ja jakelu. Tällöin ja tilanteessa, jossa prosessissa hyödynnetään muualta kerättyjä raaka-aineita, täytyy laitoksen täyttää lukuisia viranomaisvaatimuksia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tukes soveltaa biokaasun osalta vastaavaa lainsäädäntöä ja lupakäytäntöjä kuin maakaasun jakelussa. Kaupallisessa toiminnassa kaiken laitostekniikan on putkiliitoksia myöten oltava asianmukaisesti toteutettuja”, selvittää Hyria Koulutus Oy:n kouluttaja Alpo Äärelä.

Hänen laskujensa mukaan toistakymmentä maatalousalan toimijaa on jo pätevöitynyt muoviputkihitsaajaksi Hyrian kursseilla.

Bioenergiaa asiakkailleen toimittava laitos tarkastutetaan kaikilta osiltaan tehtävään hyväksytyllä puolueettomalla tutkimusorganisaatiolla. Biokaasuputkistoille ja -laitteistoille tehdään sekä paine- että tiiveyskoe ennen käyttöönottoa. Muoviputkistolle testaus suoritetaan 1,3-kertaisella paineella normaaliin virtaukseen verrattuna. Tarkastuksen järjestäminen kuuluu toiminnanharjoittajan vastuulle, samoin kuin linjojen tiiviyden säännöllinen seuraaminen. Maakaasuasetuksen mukaiset määräaikaistarkastukset tehdään biokaasuputkistoille kahdeksan vuoden väliajoin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muoviputkihitsaajan pätevyyskoulutuksen hyödyt korostuvat biokaasulaitoksissa, sillä PE-muovi on yleisesti käytetty ja soveltuvin putkistomateriaali niiden maanalaisissa linjoissa. Maatalousyrittäjille opintojen lisäarvona lankeaa tiloilla yleisesti käytettyjen muovimateriaalien ja -tuotteiden tuntemus.