Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Traktorivetoisella auralla on kätevä tehdä myyrä- tai salaojia tarpeen mukaan – katso, miten ojitus sujuu Jykevä H30 -takalanaan liitettävällä myyräoja-auralla

Myyräojitus on edullinen ja nopea tapa korjata pellon ojituksen ongelmia edullisesti, mutta ojat säilyvät pellossa yleensä vain muutaman vuoden. Myyräauralla voidaan vetää myös salaojaputkea noin 50 sentin syvyyteen, mikä parantaa ojituksen kestävyyttä merkittävästi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myyräoja auran terän takana on halkaisijaltaan 75mm kuula, jonka tekemää käytävää pitkin vesi kulkee. Kuulaan voidaan kiinnittää salaojaputki, jolloin saadaan kestävämpää ojaa - tosin ilman sorastusta. 

Ojan veto aloitetaan yleensä piiriojasta tai aiemmin tehdystä kokoojalinjasta. Aura syvyys kannattaa säätää siten, että lasku riittää myös loppuun asti, sillä piiriojien pientareet ovat usein hieman korkeammalla kuin muun lohkon pinta.  

Kesäkuussa 2021 tekemämme ojitus onnistui hyvin, koska savi oli vielä sopivan kosteaa. Vedimme putkea yli kaksisataa metriä, pisin oja oli noin 130 metriä. Ojaa syntyy 1-2 km/h:n vauhdilla, kuten videolta voi todeta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Putken veto sujuu parhaiten kahden hengen työryhmältä. Putkikiepillä on ikävä taipumus mennä sekaisin. Kuljettaja ei myöskään itse huomaa, jos putki katkeaa kesken vedon. Putken katkeaminen on kokemuksemme mukaan harvinaista eikä aiheuta suurta vahinkoa, koska viereen on helppo vetää uusi oja. Materiaalikustannus on kohtuullinen, sillä 250 metrin kieppi 50 mm putkea maksaa noin 150 euroa.

Lue tarkempi analyysi salaojituksesta Jykevän myyräsalaoja-auralla:

Jykevä H30 -lanan kokeilu jatkuu – myyräoja-auralla salaojien teko sujuu helposti ja edullisesti

Sinua saattaa kiinnostaa myös Jykevä H 30 -lanan kokeilujuttu:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jykevä H30 -lana sopii tienhoidon ja lumitöiden lisäksi myös maansiirtotehtäviin – lanarunko on toimiva ”peruskone” monelle työlaitteelle (KV 06/2021)