Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tasokuivuri osittaisella ilman kierrätyksellä

Kuva: Markku Koistinen

Tyypilliseen osittaisella ilmankierrätyksellä toimivaan lämminilmakuivuriin kuuluvat:

• kuivauskammio (kaappi), johon kasvimassa asetellaan seulaverkon päälle

• kuivausilman imukanavisto, jossa säätöventtiili, puhallin ja lämmityselementti

• poistoilmakanava, jossa säätöluukku

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

• kierrätysilmankanava, jossa säätöluukku

Kuivausprosessin säätämisessä tarvitaan mittareita. Lämmitetystä tuloilmasta kohdasta 1 ja poistoilmasta kohdasta 3 mitataan lämpötila.

Kuivausilman virtausmäärän mittaus tehdään puhaltimen ja lämmityslaitteen välistä kohdasta 2. Ulkoa tulevan imuilman lämpötila ja kosteus mitataan imuaukosta eli kohdasta 4. Kierrätysilman määrää mitataan väliputkesta kohdasta 5. Ja jos tarvittava laitteisto on käytössä, voidaan mitata myös suoraan suhteelliset kosteudet kohdista 6 ja kohdista 7.

Kasvimassan ollessa kosteaa ja haihtuminen suurta, lämpötilaero on suuri mittareiden 1 ja 3 välillä. Lämpötilaero pienenee, kun haihtuminen vähenee. Kun lämpötilat ovat lähellä toisiaan, tiedetään, että kasvi on lähes kuivaa. Tämä tieto saadaan siis jo pelkillä lämpötilan mittauksilla. Ilmankierrätys voi alkaa siinä vaiheessa, kun lämpötilaero kohtien 1 ja 3 välillä pienenee, tai kun kosteuserot kohtien 6 ja 7 välillä pienenee.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvimassan pöyhiminen on yleensä pakollinen tehtävä, jotta saadaan kasvin kosteat pinnat alttiiksi ilmavirtaukselle. Kosteusmittareilla voidaan seurata kuivauksen tasaisuutta varsinkin, jos kuivurissa on useita lohkoja.

Ns. pudotuskuivurissa pöyhiminen tapahtuu pudottamalla kasvimassa ylätasolta alemmalle tasolle. Mikäli käytössä on kaksi kuivuria, pöyhiminen tapahtuu luontevasti myös silloin, kun siirretään puolikuivaa kasvimassaa toiseen kuivuriin.