Rakentaminen on vuosien saatossa muuttunut – aiemmin rakentamisen laadusta ei tingitty

Hankkeen teki suureksi se, että tekemiseen tarvittiin paljon väkeä. Kirvesmiehiä oli toukokuusta alkaen viisi, ja apuna oli talon vakituista väkeä – sikäli kuin rehun- ja heinänteolta ja myöhemmin viljankorjuulta ehtivät. Jokainen lankku ja lauta pantiin poikki käsisahalla, pulttien reiät porattiin käsiporalla. Naulat hakattiin vasaralla. Ei ollut nostureita, millä tavarat olisi saatu katolle.
Kesälomalla oleva koulupoika keksi työmaalta mielenkiintoista puuhaa. Siinä oli kesäleiriä tarpeeksi.
Rakentamisen laadusta ei tingitty. Rakennus on pystyssä edelleen, vaikka ei ole vuosikymmeniin ollut enää alkuperäisessä käytössä. Rakentamista seuraavalla vuosikymmenellä alkoi Etelä-Suomessa karjatilojen katoaminen.
1950-luvulla suunnittelu perustui siihen, mitä isäntä oli klubiaskin kanteen piirtänyt. Varsinaiset piirustukset olivat kirvesmiehen päässä. Piirustuksia ei tarvinnut hyväksyttää kunnan rakennusvalvonnalla, valvontaa kun ei ollut. Ei tarvinnut kysyä naapureilta, onko heillä jotain rakentamista vastaan. Rakentamisen laatu perustui kirvesmiesten hankkimaan käytännön ammattitaitoon. Vanhempi timpuri opetti ammatin nuoremmalle. Se oli kirvesmiehen ammattikoulu. Nyt sitä kutsuttaisiin oppisopimuskoulutukseksi.
Rakennusprojekti alkoi jo talvella. Tukkipuut kaadettiin justeerilla, karsittiin kirveellä. Tukit telattiin kenttäsirkkelille hevosella ja sahatavara pantiin taapeliin kuivumaan.
Jos tarvittavasta puutavaramäärästä oli joku laskelma, siihen piti lisätä hukkavara. Rakentamisen aikana syntyi melkoinen määrä hukkapätkiä ja ne päätyivät klapiliiteriin. Teollisessa rakentamisessa ei sellaista hukkaa tule. Pätkistä saadaan sormiliittämällä pitkää tavaraa.
Tuotantorakennusten rakennussuunnitelmat olivat varsin ylimalkaisia. Sähkösuunnitelma tehtiin sen jälkeen, kun rakennus oli valmis. Taloon kutsuttiin sähköasentaja, jolle isäntä osoitti sormella, mihin tulee valopiste ja mihin tulee voimavirtaa moottoria varten. Muuta suunnitelmaa ei tehty. Jos myöhemmin jouduttiin tekemään sähkökorjauksia, asentaja seurasi, mistä sähkö tulee ja mihin se menee. Asennukset tehtiin pinta-asennuksina.
Ennen suunnitelmat mahtuivat muutamaan kymmeneen paperiliuskaan ja piirustukseen, nyt isännän kirjahyllyssä on pitkä rivi mappeja ennen rakennustöiden käynnistymistä.
Rakennussuunnittelu on nykyään keskeinen osa rakentamista ja hyvästä suunnittelusta kannattaa maksaa. Ja tilat hakevat oppia myös ulkomailta USA:a ja Kanadaa myöten. 60 vuotta sitten ei opintomatkoja tehty kuin korkeintaan naapuripitäjään.
Rakentamisen suunnitelmia kysyvät nyt rahoittajat ja avustuksia myöntävät viranomaiset, ja suunnitelmiin kuuluvat myös investoinnin kannattavuuslaskelmat. Aikoinaan kannattavuuslaskelmat olivat vain isännän päässä. Pankinjohtajalle riitti vakuudeksi talon perämetsä.
Koneviestin teräväkynäinen kolumnisti on ruotinut ajan ilmiöitä jo vuodesta 1985 lähtien. Agronomi Holma työskenteli 14 vuotta SOK:n koneosastolla, viimeiset vuodet hankintaorganisaation päällikkönä.
Osaston luetuimmat
- Eteläafrikkalainen ACO-traktorimerkki syntyi, kun paikallinen viljelijä ei löytänyt markkinoilta sopivaa vaihtoehtoa − tavoitteena oli luoda tuhoutumaton traktori
- Jouni Kolehmainen sai ensikosketuksen salaojitukseen jo 13-vuotiaana – nyt mies urakoi salaojatyömailla jo kolmannessa sukupolvessa
- Vuoden 2023 traktorivertailussa perehdyttiin etukuormaimien uusiin ominaisuuksiin – kuormainten vaa’at ja automaattiset toiminnot helpottavat päivittäistä työskentelyä
- Karjatilallinen ja yrittäjä Juha Salin on jatkuva kehittäjä, joka käyttää otolliset tilanteet hyväksi – ”Yrityksen päätöksenteossa ei pitäisi lukita mitään lopulliseksi”
- Alansa ammattilainen: Harri Sukuvaara maatalouden jatkuvasta myllerryksestä – ”Kaikkeen ei voi vaikuttaa yrittäjänä, mutta oma ruutu pitää hoitaa hyvin, jotta pysyy mukana.”
- Traktorivertailun 2023 voitto meni pitkästä aikaa uuteen osoitteeseen – voittaja oli tasaisen vahva testin työtehtävissä
- Maatalousyrittäjä Petri Jääskeläisen usko tulevaan on säilynyt – ”Aiemmat sukupolvet ovat tilaa kehittäneet, mikä innostaa jatkamaan hankalista ajoista huolimatta”