Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Jokaisen suuren traktorivalmistajan valikoimiin kuuluu erikoistraktorimallisto – valmistus voidaan jakaa kolmeen eri strategiaan

Viini- ja puutarhatiloille suunniteltuja erikoistraktoreita on tuotu Suomeen vaatimattomia määriä. Euroopan tasolla niiden myyntimäärät liikkuvat kuitenkin kymmenissä tuhansissa. Tässä tilannekatsauksessa esittelemme neljä Tractor of the Year 2023 -kilpailun finalistitraktoria.
New Holland T4.120 F -traktori voitti erikoistraktoreille suunnatun Best of Specilized -sarjan.
New Holland T4.120 F -traktori voitti erikoistraktoreille suunnatun Best of Specilized -sarjan. Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myytävien traktoreiden keskiteho Suomessa lähestyy kahtasataa hevosvoimaa. Aiemmin suosittu 100 hevosvoiman teholuokka menettää samaa vauhtia asemiaan. Euroopassa 50−100 hevosvoiman tehoiset traktorit ovat edelleen hyvin suosittuja, ilmiötä selittää osittain myös erikoistraktoreiden käyttö ja suosio.

Erikoistraktorin ominaispiirteet

Jokaisen suuren traktorivalmistajan valikoimiin kuuluu erikoistraktorimallisto. Nämä yleensä alle 100-hevosvoimaiset traktorit on suunnattu käytettäväksi viini- ja puutarhatiloilla, joita on Keski-Euroopassa paljon. Silmiinpistävin ominaisuus näissä traktoreissa on niiden leveys, joka on yleensä metristä puoleentoista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muita yhdistäviä tekijöitä ovat valtaisa hydrauliikkaventtiilien määrä, vaikka itse pumput ovat vielä yleisesti hammaspyöräpumppuja ja virtauksetkin suhteellisen pieniä. Toinen yleispiirre on mekaaniset vaihteistot, joissa välityksiä eteen voi olla jopa viitisen kymmentä lukuisten aluevaihteiden myötä.

Muutaman vuoden takaiselta Tractor of the Year -tuomarointimatkalta Claasin Nexos -erikoistraktorista otettu kuva kertoo havainnollisesti, miksi hydrauliikkaventtiileitä vaaditaan paljon. Kaksi viiniköynnösriviä molemmin puolin koko kasvin mitalta ruiskuttavan ruiskun puomissa on yksistään neljä hydrauliikkasylinteriä.
Muutaman vuoden takaiselta Tractor of the Year -tuomarointimatkalta Claasin Nexos -erikoistraktorista otettu kuva kertoo havainnollisesti, miksi hydrauliikkaventtiileitä vaaditaan paljon. Kaksi viiniköynnösriviä molemmin puolin koko kasvin mitalta ruiskuttavan ruiskun puomissa on yksistään neljä hydrauliikkasylinteriä. Kuva: Tapio Vesterinen

Kolme strategiaa

Erikoistraktorien valmistus voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan. Yhtenä ovat muutamien konsernien ja valmistajien panostukset omaa tuotekehitystä ja valmistusta oleviin traktoreihin. Esimerkiksi italialaiset Argo ja New Holland valmistavat traktoreidensa voimansiirrotkin itse.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toinen strategia on ostaa erikoistraktorit niiden valmistukseen erikoistuneelta valmistajalta. Näin tekevät esimerkiksi Massy Ferguson, Claas ja Valtra, joiden erikoistraktorimallien valmistaja on alan kova peluri Agritalia.

Kolmas pääryhmä on pelkästään erikoistraktoreita valmistavat pienemmät valmistajat, joista esimerkkinä käy seuraavien sivujen Antonio Carraro ja BCS.

Ergonomiaa isommista

Erikoistraktoreissa ohjaamoergonomia on ollut perinteisesti suuria traktoreita vaatimattomampaa. Tasalattiaiset ohjaamot tekevät vasta tuloaan tähän traktoriluokkaan. Viime vuosina valmistajat ovat alkaneet suuremmassa määrin tuoda täsmäviljelyvarustuksia saataville näihin traktoreihin vasta viime aikoina.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sen sijaan ohjaamoiden suodatusjärjestelmiin on panostettu jo pidempään. Ohjaamot ovat usein paineistetuttuja ja kuljettajat pidetään turvassa kemikaalikuormilta.

Erikoistraktoreiden moottoritehotkin kasvavat hiljalleen. Yhtenä mittapuuna on suurempien traktoreidenkin mallistoon vaikuttava raja 75 hevosvoimaa, jonka alapuolella jotkut valmistajat myyvät loivien siirtymäsäännösten mukaisesti edelleen Stage 3B -päästötason moottorilla varustettuja traktoreita. Jotkin säädökset mahdollistavat Stage 3B-moottoreiden asentamisen tehokkaampiinkin malleihin. Stage 5 on tulossa ureoineen tähänkin kokoluokkaan.