Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kylvökoneen täyttölaite tehostaa kylvöä vähentämällä odotteluun kuluvaa aikaa – työsaavutus pellolla kasvaa jopa 40 prosenttia.

Kylvökoneen kasvattaminen on yleinen tapa tehostaa kylvöä, mutta säiliöiden täyttönopeus on kokonaistehokkuuden kannalta aivan yhtä olennaista. Tehokkailla ruuveilla ja sopivalla osastoinnilla varustettu lava on tehokkain vaihtoehto pellonlaidalla tapahtuvaan tankkaukseen.
Kuva: Tuomas Anttila
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kylvökoneen täyttölaite:

  • Kylvökoneen täyttölaite tehostaa kylvöä vähentämällä odotteluun kuluvaa aikaa
  • Siemenet ja apulannat siirtyvät lavan säiliöistä kylvökoneeseen ruuvikuljettimien avulla
  • Täyttölaitteen kauko-ohjaus tekee työstä sujuvaa ja turvallista

Yli 400 hehtaaria keväässä kylvävä, kankaanpääläinen Marko Vanhatalo etsi ratkaisua 8-metrisen pneumaattisen kylvökoneen täyttöön, sillä siihen tuhraantui puolet kylväjän työajasta. Tilalta löytyi entuudestaan vaihtolava-auto, ja mallia täyttölaitteesta hän sai ilmajokiselta maatalousyrittäjä Jari Mäkiseltä, joka oli rakentanut vastaavan laitteen omaan käyttöönsä. Täyttölaitteen rakentajaksi valikoitui paikallinen metallialan monitoimiyritys Kankaanpään Metallituote Oy, joka tuotteisti siitä kaupallisen tuotteen, kun ensimmäinen versio oli todettu toimivaksi viime kevään kylvöillä.

35 m3 kerralla pellonlaitaan

Täyttölaite on rakennettu vaihtolavalle, joka voidaan pudottaa pois kylvökauden jälkeen. Jos tilalta ei löydy entuudestaan alustaa vaihtolavalle, on KM-tuotteelta saatavilla myös vaihtolava-alustoja, tai laite voidaan rakentaa omaksi vaunukseen. Vanhatalon tilaamassa lavassa on kolme kiinteää osastoa, joiden kokonaistilavuus on 35 kuutiota. Suurimmassa säiliössä on apulantaa ja kahdessa pienemmässä on siementä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Säiliöistä siemenet ja lannoitteet siirtyvät kylvökoneeseen kahden ruuvikuljettimen avulla. Ensimmäinen ruuvi on lavan runkopalkkien välissä pitkittäin, ja kuljettaa säiliöistä valuvan materiaalin lavan taakse. Toinen ruuvi on lavan takana ja osoittaa vasemmalle sivulle, josta se taittuu kuljetusasentoonsa rungon viereen.

Täyttöruuvin taitto ja nosto tapahtuvat hydraulisesti, ja nostoliikkeellä ruuvin tyhjennystorvi saadaan nostettua vaakatasosta noin 4 metrin korkeuteen saakka. Ala-asennossaan ruuvin torvi on noin metrin korkeudessa, joten sillä onnistuu sujuvasti myös pintalevittimen tai viljasäkkien täyttö. Ruuvin ulottuvuus sivulle on noin 4,5 metriä, joten sillä täyttäisi myös 9-metrisen kylvökoneen sivusuunnasta. Ruuvin taitto lukitaan vanttikiristimillä täyttöasentoon. Ruuveja pyörittävät hydraulimoottorit on kytketty sarjaan, jotta ne pyörisivät aina samaan tahtiin.

Kaikkia täyttölaitteen toimintoja käytetään hydraulisesti yhdellä venttiilipöydällä, ja kuorma-autosta tai traktorista tarvitaan vain paine, paluu ja sähköt. Lakeuden Hydron toimittamassa venttiilipöydässä on monista kuorma-autojen varusteista tuttu radio-ohjaus. Sen avulla voidaan käyttää täyttöön liittyviä toimintoja, eli ruuvien pyörityksiä ja pohjaventtiilejä esimerkiksi kylvökoneen työskentelytasolta. Täyttöruuvin nosto ja taitto on jätetty tahallaan ainoastaan venttiilipöydän kautta käytettäviksi, tahattomien liikkeiden välttämiseksi.

Täyttöruuvissa on hydraulinen nosto ja taitto, joiden avulla se kääntyy kuljetusasentoon rungon viereen.
Täyttöruuvissa on hydraulinen nosto ja taitto, joiden avulla se kääntyy kuljetusasentoon rungon viereen. Kuva: Tuomas Anttila
Rungon välissä sijaitseva vaakaruuvi kuljettaa viljan säiliöiltä täyttöruuville. Kartiopohjaisten säiliöiden alla on hydrauliset, kauko-ohjatut veitsisulkijat.
Rungon välissä sijaitseva vaakaruuvi kuljettaa viljan säiliöiltä täyttöruuville. Kartiopohjaisten säiliöiden alla on hydrauliset, kauko-ohjatut veitsisulkijat. Kuva: Tuomas Anttila
Hydrauliikka on keskitetty lavan takaosaan, ruuvien risteämiskohdan tuntumaan, missä venttiilipöytä ja sen kauko-ohjaimen vastaanotin sijaitsevat.
Hydrauliikka on keskitetty lavan takaosaan, ruuvien risteämiskohdan tuntumaan, missä venttiilipöytä ja sen kauko-ohjaimen vastaanotin sijaitsevat. Kuva: Tuomas Anttila

Täyttö alle 10 minuutissa

Marko Vanhatalon mukaan täyttölaite ei ole ainoastaan helpottanut kylvökoneen täyttöä, vaan myös tehostanut sitä. Aiemmin kylvökoneen 5 kuution säiliöiden täyttöön kului yhdeltä mieheltä ja kurottajalta säkkitavaran kanssa noin 30 minuuttia. Koneellisen kylvää keskimäärin 30–40 minuutissa, joten kylvöyhdistelmä seisoi puolet ajasta paikallaan odottamassa säiliöiden täyttymistä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Täyttölaitteen myötä ero aiempaan on melkoinen, sillä kun kylvökoneen on saanut peruuteltua ruuvin alle, kuluu täytössä 8–11 minuuttia, riippuen siemenen virtausnopeudesta. Jos siis karkeasti laskettuna aiemmin kylvökoneen täyttämiseen ja tyhjentämiseen kului 70 minuuttia ja nyt 50, on työsaavutus pellolla kasvanut 40 prosenttia.

Vanhatalon tapauksessa suurin hyöty täyttölaitteesta saadaan kuitenkin pellon ulkopuolella. Kurottajalla lastatessa siemenet ja lannoitteet tuotiin pellonlaitaan kahdella erillisellä lavetilla, joita siirreltiin kurottajalla ja toisella traktorilla. Nämä koneet ovat vapautuneet muihin töihin, siirtymät ovat yhdellä kuorma-autolla paljon nopeampia ja suurten säiliöiden täyttö on säkkien nostelua sujuvampaa. "Se on 10 minuuttia per säiliö kun ottaa siemenet kuivurista lavalle, ja sitten nostelee kurottajalla 2–4 säkkiä kerralla ylös ja vetää pohjat auki. – – Se on niin helppoa, kun voi käsitellä siemenet alusta loppuun irtotavarana", toteaa Vanhatalo. Yhdellä kuormalla kylvää vähintään 30 hehtaaria ja Vanhatalo kylvää normaalipäivänä 50–70 hehtaaria, joten riittää kun lavan täyttää aamulla ja käy päivällä kerran santsaamassa.

Kylvökoneen täyttömenetelmän vaihto on Vanhatalon mukaan näkynyt tilan kylvösesongissa: "Täytyy sanoa, että sen jälkeen kun tämä on tullut, ei kylvö ole enää ollut se pullonkaula. Nyt on haasteena, että miehet ehtivät edellä laittamaan pellot kylvövalmiiksi."

Lavan osastointi on sovittavissa asiakkaan tarpeen mukaan. Vanhatalon lavassa säiliöitä on kolme, joista suurimmassa on yleensä apulantaa ja kahdessa pienemmässä siementä.
Lavan osastointi on sovittavissa asiakkaan tarpeen mukaan. Vanhatalon lavassa säiliöitä on kolme, joista suurimmassa on yleensä apulantaa ja kahdessa pienemmässä siementä. Kuva: Tuomas Anttila