
Video: Kapeilla kärjillä varustetun Kverneland Enduro Pro -kultivaattorin muokkausominaisuuksiin voi vaikuttaa terä- ja jyrävalinnoilla – katso kultivaattorin työskentelyä pellolla
Kapea 60 mm kärki tekee muokkauskerrokseen V-mallisen uran. Pellon pinta muokkautuu sitä isommalta alalta, mitä syvemmällä piikin kärki kulkee. Silti kapealla kärjellä ei yleensä pystytä käsittelemään koko muokkauskerrosta, minkä vuoksi siihen tarvitaan leveitä ns. hanhenjalkateriä. Kvernelandiin on saatavissa jopa 320 mm leveä kärki. Koska piikkien väli on vain 285 mm, niin levein kärki käsittelee koko pellon pinnan myös mutkissa.
Oljen ja mullan sekoittumiseen vaikutta eniten piikin varressa oleva ohjain, joka toimi ainakin vakiokärjen kanssa hyvin. Leveä hanhenjalka ohjaa pintamaan piikin varren ohi, jolloin olki ja piikkien irrottama multa eivät sekoitu niin tehokkaasti.
Kärjen vaihdon on oltava kätevää
Varusteiden vaihdon on kuitenkin oltava helppoa ja nopeaa, jotta se tulee todellakin tehtyä. Siksi konevalmistajat ovat kehittäneet toimivia ratkaisuja erilaisten kärkien vaihtoon, joista tässä kokeilemamme Kvernelandin Kock On -järjestelmä on yksi. Sen avulla varsinainen kärkien vaihto sujuu vartissa eikä koneen alla tarvitse ryömiä niin paljon kuin pulttikiinnitteisiä piikkejä vaihdettaessa – vaikka akkukäyttöinen pulttipyssy lyhentääkin vaihtoaikaa.
Knock On -kiinnitysjärjestelmässä piikin kärkeen pultataan kiilan muotoinen kiinnityskappale, jonka päälle kiilamaisella uralla varustetut kärkikappaleet asennetaan. Kiinnitys varmistetaan kopauttamalla kärkeä vasaralla, jotta kärki asettuu tiukasti paikoilleen. Kärki irrotetaan lyömällä sitä ulospäin.
Jyrien hintaerot ovat merkittäviä
Jyrä kannattaa valita ilman muuta maalajin ja käyttötarkoituksen mukaan – kylvömuokkauksessa kokkareiden rikkominen on tärkeä ominaisuus, mutta varsinkin syksyllä jyrän on toimittava myös märissä olosuhteissa.
Jyrien hintaerot ovat merkittäviä. Kolme metriä leveän Endurokultivaattorin jyrien hintahaarukka on noin 6500 verollista euroa. Siksi koneissa on usein vakiovarusteena iso varpajyrä, joka on toimiva ja yleensä hinnaltaan edullisin kompromissi.
Nostolaitekiinnitteisen kultivaattorin jyrän paino vaikutta paljon pellon tiivistymiseen päisteissä. Kolme metriä leveä kultivaattori painaa niin paljon, että useimmissa traktoreissa joudutaan käyttämään ylimääräisiä etupainoja. Kultivaattori ja traktori lisäpainoineen painavat yhdessä kymmenisen tonnia! Yhdistelmän kokonaispaino on päisteissä lähes kokonaan traktorin takapyörillä, varsinkin jos jyrään on tarttunut märkää multaa.
Painoero
Jyrän painolla on suuri vaikutus painon siirtymisestä traktorin edestä takaa, koska jyrä on noin kolmen metrin päässä koneen kiinnityspisteestä. Jyrien painerot ovat suuret: painavin on Actipack-jyrä, joka painaa noin kaksi kertaa enemmän kuin varpajyrä.
Kvernelandissa vakiona oleva Actiflex-jyrä on keveille ja keskiraskaille sopiva vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto märällä ja olkisella pellolla.









Lue myös tarkempi analyysi Kverneland Enduro Pro -kultivaattorin kokeilusta:
Osaston luetuimmat
- Itse tehty hukkakauramopo omalta pajalta – katse kasvuston tasalle16.7.2020
- Valtra esitteli täysin uuden traktorimalliston − uusi Q-sarja sijoittuu tehoiltaan ja kooltaan T- ja S-sarjojen väliin29.6.
- Aurinkosähkö yleistyy vauhdilla – näin kätevästi tapahtui 5 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmän asennus omakotitaloon12.3.2021
- Lisää kuvamateriaalia itse tehdyn hukkakauramoposta, sen rakenteista ja käytetyistä osista16.7.2020
- John Deere 744 Premium -yhdistelmäpaalain on peruspaalainyhdistelmän parempi versio – paalinmuodostuksen seuraaminen on helppoa4.11.2010 Tilaajalle
- Video: Demecan biokaasulaitoksen ydinprosessi esittelyssä – kyseessä on kiintomädätys5.4.
- Aeres Agri Training Centerissä saa koulutusta ja käytännön harjoittelua uuden tekniikan käyttöönottoon — yksi koulutustilan erityisala on täsmäviljely23.6. Tilaajalle