
Huomio metaaniin – mistä metaanikuormituksen lisäys ilmakehässä tulee?

Metaanin osuuteen ilmakehän GHG-kaasujen balanssissa ollaan todellakin kiinnittämässä tarkempaa huomiota. Joulukuussa 2022 ilmestyi Euroopan Ympäristöviraston (European Environmental Agency) sivuille EEA:n asiantuntijan Ricardo Fernandezin artikkeli aiheesta (ks. alla oleva linkki).
Artikkelissa fossiilienergian osuutta avataan konkretiatasolle saakka. EEA ei ole vielä ottanut kantaa metaanin mallinnusvirheeseen, eli Oxfordin yliopiston GWP*-mallin ja nykyisin vielä käytössä olevan IPCC:n GWP100-mallin tilanteeseen. Yllä olevan linkin raportissa toki refereerataan IPCC AR (2021) raporttia, mutta sopivasti ”unohdetaan” mainita GW100-mallin ongelmat biogeenisen metaanin määrällistämisessä.
Joka tapauksessa, keskustelu fossiilienergian tuotannon ilmastovaikutuksista myös muiden kuin CO2:n osalta on alkanut. Nyt arvioidaan esiteollisen ajan ja nykypäivän välisen ilmaston lämpiämisen olevan noin 50 prosenttisesti metaanin aiheuttamaa. Aiemmin arvioitiin lämpiämisen olevan enemmänkin hiilidioksidin aiheuttamaa. Aiheesta on hiljan julkaistu oma tiedotekin (EEA:n toimesta, ks. alla oleva 2).
https://www.eea.europa.eu/publications/methane-emissions-in-the-eu/methane-emissions-in-the-eu

Kansainvälinen media on tarttunut myös aiheeseen ja YLE Areenan hiljan julkaistu dokumentti (alla oleva YLE Areenan linkki) kannattaa katsoa. Fossiilienergian tuotantotavat ja niiden haasteet ovat nousemassa keskusteluun nyt aivan uudella intensiteetillä.
https://areena.yle.fi/1-63993036
Metaanipäästöjen seurantadataa on jo runsaasti saatavilla. NASAn sivustoilta löytyy runsaasti aineistoa (alla oleva linkki).

Oheinen kuva vuodelta 2016 selventää tilannetta. Siinä on värikoodattu fossiilienergian tuotannosta aiheutuneet määrälliset metaanipäästöt, jotka ovat huomattavia. Yksityiskohtana kartasta voi tarkistaa Suomen osuuden, jota käytännössä ei ole lainkaan.
Liittyen metaaniin ja ko linkin tekstiin, on USA ensimmäisenä asettanut määrällisen tavoitteen juuri metaanin emissioiden vähentämiseksi. He aikovat vähentää metaanin päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Miksi juuri USA on tämän tavoitteen asettunut, johtunee maan todella isoista metaanipäästöistä, jotka valtaosaltaan ovat seurausta fossiilienergian tuotannosta, säröteöljyn ja maakaasun ollessa hyvin suuressa roolissa. Juuri tähän 30 prosentin vähennystavoitteeseen myös Davis Yliopiston Frank Mitloehner viittasi tammikuisella Suomen vierailullaan, josta artikkelimme KV nro 5:ssä kertoo (kts. alla oleva juttu).
Ja lisää entistä tarkempaa dataa on tulossa jo vuonna 2024, kun NASAn uusin satelliittipohjainen palvelu alkaa, (alla oleva linkki).
Kansainvälinen puolueeton emissioiden seuranta on todella tärkeää ja juuri tätä esim NASA on tekemässä osana Earthobservatory toimintaa. Asiaa tiivistää oivallisesti tutkija Tia Scarpelli Edinburgin Yliopistosta sanoen: ”On laajasti tiedossa, että (maiden) itse ilmoittamat maa-estimaatit eivät ole laadultaan korkeimpia.”
Niinpä, Scarpellin lausuma metaanista on kyllä yleistettävissä myös muihin kasvihuonekaasuihin.
Osaston luetuimmat
- Lietteen hajalevitys on pannassa monessa Euroopan maassa – hajalevitys saattaa pian olla liipasimella myös Suomessa
- Näin syntyy sala-ojaa ilman automatiikkaa 45-vuotiaalla Ketju-Maralla – kunnostettu salaojakone on kustannustehokas vaihtoehto korjaus- ja täydennystyömaille
- Paluuaura, jolle kaarteet ovat täysin normaaleja – alkaako Ovlacin maahantuonti uudelleen?
- Ketju-Maran uusi painos markkinoille — Seppo Kuisma Oy aloitti uudelleen Ketju-Maran valmistuksen
- Liete siirtyy maan alla – Heikkilän tilalla 6 km maanalaista lieteputkea
- 700-sarjan Fendt muutettiin sähkökäyttöiseksi hollantilaisen maahantuojan toimesta − etunostolaitteeseen kiinnitetyn akkupaketin ansiosta traktorilla voidaan ajaa 24/7
- Maatalouden fossiilivapaus tulee välttämättömäksi öljyn tuotannon hyötysuhteen heikkenemisen vuoksi