Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Huomio metaaniin – mistä metaanikuormituksen lisäys ilmakehässä tulee?

Artikkelimme karjatalouden biogeenisen metaanin kiertokulusta herättää seuraavan kysymyksen: kun märehtijöiden osuus ilmankehän metaanin pitoisuuksissa ei olekaan uskotun suuruinen, niin mistä metaanikuormituksen lisäys ilmakehässä tulee?
Vihreä siirtymä ei todellakaan näy vielä tässä grafiikassa. Globaali fossiilienergian käyttö sen kun kasvaa ja samalla GHG-päästöt. Tässä näkyy ainoastaan metaanipäästöt, jotka tulevat hiilen, öljyn ja maakaasun tuotannosta, sekä käytöstä. Graafin oikeassa reunassa näkyy taso, johon pyritään vuoteen 2030 mennessä. IEAn sivuilta löytyy myös Suomea koskevat energian tuotantoon ja käyttöön liittyvät grafiikat, (Lähde: IEA, International Energy Agency)
Vihreä siirtymä ei todellakaan näy vielä tässä grafiikassa. Globaali fossiilienergian käyttö sen kun kasvaa ja samalla GHG-päästöt. Tässä näkyy ainoastaan metaanipäästöt, jotka tulevat hiilen, öljyn ja maakaasun tuotannosta, sekä käytöstä. Graafin oikeassa reunassa näkyy taso, johon pyritään vuoteen 2030 mennessä. IEAn sivuilta löytyy myös Suomea koskevat energian tuotantoon ja käyttöön liittyvät grafiikat, (Lähde: IEA, International Energy Agency) Kuva: IEA, International Energy Agency
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metaanin osuuteen ilmakehän GHG-kaasujen balanssissa ollaan todellakin kiinnittämässä tarkempaa huomiota. Joulukuussa 2022 ilmestyi Euroopan Ympäristöviraston (European Environmental Agency) sivuille EEA:n asiantuntijan Ricardo Fernandezin artikkeli aiheesta (ks. alla oleva linkki).

https://www.eea.europa.eu/en/newsroom/editorial/methane-gas-emissions-a-greenhouse-gas-crucial-to-mitigation-efforts

Artikkelissa fossiilienergian osuutta avataan konkretiatasolle saakka. EEA ei ole vielä ottanut kantaa metaanin mallinnusvirheeseen, eli Oxfordin yliopiston GWP*-mallin ja nykyisin vielä käytössä olevan IPCC:n GWP100-mallin tilanteeseen. Yllä olevan linkin raportissa toki refereerataan IPCC AR (2021) raporttia, mutta sopivasti ”unohdetaan” mainita GW100-mallin ongelmat biogeenisen metaanin määrällistämisessä.

Joka tapauksessa, keskustelu fossiilienergian tuotannon ilmastovaikutuksista myös muiden kuin CO2:n osalta on alkanut. Nyt arvioidaan esiteollisen ajan ja nykypäivän välisen ilmaston lämpiämisen olevan noin 50 prosenttisesti metaanin aiheuttamaa. Aiemmin arvioitiin lämpiämisen olevan enemmänkin hiilidioksidin aiheuttamaa. Aiheesta on hiljan julkaistu oma tiedotekin (EEA:n toimesta, ks. alla oleva 2).

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

https://www.eea.europa.eu/publications/methane-emissions-in-the-eu/methane-emissions-in-the-eu

Kun karjatalouden biogeenisten metaanipäästöjen nykyiset virheet korjataan, muuttuu tämän EU-maita kuvaava grafiikka toisenlaiseksi. Punaisella merkattu maatalouden tolppa madaltuu huomattavasti.
Kun karjatalouden biogeenisten metaanipäästöjen nykyiset virheet korjataan, muuttuu tämän EU-maita kuvaava grafiikka toisenlaiseksi. Punaisella merkattu maatalouden tolppa madaltuu huomattavasti. Kuva: IEA, International Energy Agency

Kansainvälinen media on tarttunut myös aiheeseen ja YLE Areenan hiljan julkaistu dokumentti (alla oleva YLE Areenan linkki) kannattaa katsoa. Fossiilienergian tuotantotavat ja niiden haasteet ovat nousemassa keskusteluun nyt aivan uudella intensiteetillä.

https://areena.yle.fi/1-63993036

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metaanipäästöjen seurantadataa on jo runsaasti saatavilla. NASAn sivustoilta löytyy runsaasti aineistoa (alla oleva linkki).

https://earthobservatory.nasa.gov/images/149374/mapping-methane-emissions-from-fossil-fuel-exploitation

NASAn Earthobservatoryn tuottama kartta näyttää satelliittidataan perustuvan tilannekuvan öljyn, maakaasun ja hiilen aiheuttamista metaaniemissioista. Öljyn osalta suurimmat päästöt tulevat Venäjältä, maakaasun osalta USAsta ja hiilen osalta Kiinasta. Kartassa näkyy hyvin myös Pohjanmeren tuotantokenttien metaanipäästöt. Kartan viivasuorat linjat näyttävät siirtolinjojen päästöt, jotka nekin ovat merkittäviä. Suomi on liki päästövapaata aluetta.
NASAn Earthobservatoryn tuottama kartta näyttää satelliittidataan perustuvan tilannekuvan öljyn, maakaasun ja hiilen aiheuttamista metaaniemissioista. Öljyn osalta suurimmat päästöt tulevat Venäjältä, maakaasun osalta USAsta ja hiilen osalta Kiinasta. Kartassa näkyy hyvin myös Pohjanmeren tuotantokenttien metaanipäästöt. Kartan viivasuorat linjat näyttävät siirtolinjojen päästöt, jotka nekin ovat merkittäviä. Suomi on liki päästövapaata aluetta. Kuva: NASAn Earthobservatory

Oheinen kuva vuodelta 2016 selventää tilannetta. Siinä on värikoodattu fossiilienergian tuotannosta aiheutuneet määrälliset metaanipäästöt, jotka ovat huomattavia. Yksityiskohtana kartasta voi tarkistaa Suomen osuuden, jota käytännössä ei ole lainkaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Liittyen metaaniin ja ko linkin tekstiin, on USA ensimmäisenä asettanut määrällisen tavoitteen juuri metaanin emissioiden vähentämiseksi. He aikovat vähentää metaanin päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Miksi juuri USA on tämän tavoitteen asettunut, johtunee maan todella isoista metaanipäästöistä, jotka valtaosaltaan ovat seurausta fossiilienergian tuotannosta, säröteöljyn ja maakaasun ollessa hyvin suuressa roolissa. Juuri tähän 30 prosentin vähennystavoitteeseen myös Davis Yliopiston Frank Mitloehner viittasi tammikuisella Suomen vierailullaan, josta artikkelimme KV nro 5:ssä kertoo (kts. alla oleva juttu).

Ja lisää entistä tarkempaa dataa on tulossa jo vuonna 2024, kun NASAn uusin satelliittipohjainen palvelu alkaa, (alla oleva linkki).

https://methanesat.org

Kansainvälinen puolueeton emissioiden seuranta on todella tärkeää ja juuri tätä esim NASA on tekemässä osana Earthobservatory toimintaa. Asiaa tiivistää oivallisesti tutkija Tia Scarpelli Edinburgin Yliopistosta sanoen: ”On laajasti tiedossa, että (maiden) itse ilmoittamat maa-estimaatit eivät ole laadultaan korkeimpia.”

Niinpä, Scarpellin lausuma metaanista on kyllä yleistettävissä myös muihin kasvihuonekaasuihin.