
Traktoreiden talvitesti 2015: Työkoneiden kytkentä

Valtra suoriutui osiossa hyvin tarjoten parhaat näkymät työkoneen kytkentään. Työkoneen kytkeminen Claasiin on helpointa hyvien hallintalaitteiden ansiosta, mutta näkyvyys työkonetta kytkiessä on joukon huonoin. Zetorin ja Deutz-Fahrin kuljettajat kärsivät takapyörien ahtaasta välistä, mikä vaikeuttaa muun muassa nivelakselin kytkentää. Tässä osiossa traktorit on esitelty paremmuusjärjestyksessä.
Valtra
Valtran takanäkyvyys todettiin testin parhaimmaksi. Sivurajoittimien säätö on helppoa ja kaapeleille ja johdoille on kunnolliset läpiviennit ohjaamoon. Työntövarren pidike sopii vain tietynlaisille työntövarsille ja työntövarren molemmin puolin sijoitetut hydrauliikan pikaliittimet saivat miinusta. Ulosottoakselin kiinteä suoja vaikeuttaa turhaan nivelakselin kytkentää. Muissa arvostelukohteissa Valtra ylsi hyviin arvosanoihin.
Claas
Claasin pisteet näkyvyydestä olivat joukon huonoimmat, mutta lasinpesunesteen säiliöön yhdistetty pikakytkentäpallojen ja sokkien teline testin kirkkainta kärkeä. Takahydrauliikkaventtiileitä hallitaan samoista painikkeista mahdollisten etuventtiilien kanssa, joten vaihtokytkimen on syytä olla oikeassa asennossa työkonetta kytkiessä. Automaattisesti lukittuvien sivurajoitinten säätö on työlästä, mutta nostolaitteen käyttö helppoa. Claas sijoittui osiossa toiselle sijalle suoriutuen hyvin jokaisella osa-alueella näkyvyyttä lukuunottamatta.
Massey Ferguson
Massey Fergusonin takapyörien välissä on Claasin jälkeen seuraavaksi eniten tilaa työkoneen kytkentää varten. Kytkimen tuntuma on hyvä ja työkoneen lähestyminen on helppoa. Hieman vanhahtavaan työntövarren pidikkeeseen sopivat kaikenlaiset mekaaniset työntövarret, mutta hydraulisista vain pienikokoiset. Hydrauliletkujen kytkentä voisi olla helpompaa, sillä liittimet ovat vanhan malliset. Myös takalasin yhteydessä oleva läpivienti voisi olla parempi. Massey Fergusonissa erillisen hanan käyttöä vaativa vetokoukku piilottelee kuljettajalta monen muun traktorin tavoin.
New Holland
New Hollandin kytkimen tuntuma on työkonetta kytkiessä yksi parhaista, mutta muovista verhoilumuovia on syytä varoa. Myös nostolaitteen ulkoiset käyttöpainikkeet mukaanlukien ulosoton ja yhden hydrauliventtiilin painikkeet olivat testin parhaat. Näkyvyys kuljettajan istuimelta työkoneelle on kelvollinen, mutta nivelakselin kytkentä on vaikeaa. Työntövarren pidikkeeseen sopii vain merkin oma työntövarsi. Samalla ohjaamolla varustetun Casen tavoin läpivienti merkittiin huonoksi ominaisuudeksi.
Case
Casen takanäkyvyys kuuluu parhaimmistoon. Hydrauliikan hallinta on helppoa ja hydrauliventtiilit on sijoiteltu sopivasti helpon kytkennän mahdollistaen. Pistesaalista pienentää vetokoukun vapautuskahva, joka sijaitsee ohjaamon ulkopuolella. New Hollandin tavoin nivelakselin kytkentä on vaikeaa, vaikka traktoreiden taka-akselit tulevat eri valmistajilta. Myös läpivienneissä olisi parantamisen varaa.
Deutz-Fahr
Vaikka Deutz-Fahrin kytkin on tunnokas ja näkyvyys vetovarsille ja työkoneelle on hyvä, Deutz-Fahr pärjää huonommin usealla muulla osa-alueella. Työkoneen ja traktorin väliin jäävä tila on todella pieni, mikä vaikeuttaa huomattavasti erityisesti nivelakselin kytkentää. Testikoneen varustukseen ei kuulunut nostolaitteen ulkoisia hallintapainikkeita ja ohjaamon nostolaitteiden käyttöpainikkeet arvioitiin vaarallisiksi tottumattoman käsissä.
Zetor
Vaikka Zetor on muihin traktoreihin verrattuna vanhanaikaisen oloinen, on siinä useita käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Esimerkiksi kytkin on tunnokas ja nostolaitteen ulkoinen mekaanisesti toteutettu käyttövipu on helppokäyttöinen. Traktori on varustettu myös pikalukituskourien vapauttamiseen tarkoitetulla ketjulla, jonka avulla kourien lukituksen voi vapauttaa ohjaamosta poistumatta. Työntövarren pidikkeeseen sopivat vain mekaaniset työntövarret, sivurajoitinten käyttö on vaikeaa ja takalasin yhteydessä ei ole lainkaan läpivientiä ohjaamon puolelle.
John Deere
Kaikilla testikuljettajilla oli ongelmia tottua John Deeren hyvin äkäiseen ja on/off-tyyppiseen kytkimeen työkonetta kytkiessä. Näkyvyys nostolaitteelle ja työkoneelle todettiin myös huonoksi. Nivelakselin kytkentä JD:hen on helpointa, vaikka työkoneen ja traktorin välinen etäisyys olikin joukon toisiksi pienin.




Osaston luetuimmat
- Valmet 6400 -traktori oli suosittu työjuhta sekä räätälöidyn traktorivarustelun edelläkävijöitä – ostajan on syytä tarkistaa traktorin varustelu tarkkaan
- JCB Fastrac 3220 vetokoneena 15 vuoden ajan – näin traktori on pärjännyt raskaissa töissä vuosien varrella
- AVR on uudistanut perunannostokoneitaan – uutuudessa varusteita myös varsiston poistoon
- Käyttäjäkommentti Valmet 6400 -traktorista: Toimivaa tekniikkaa
- Maatalousyrittäjä Petri Jääskeläisen usko tulevaan on säilynyt – ”Aiemmat sukupolvet ovat tilaa kehittäneet, mikä innostaa jatkamaan hankalista ajoista huolimatta”
- Omaa puutavaraa saa käyttää rakentamisessa
- Kehitteillä olevien peltorobottikonseptien määrä kasvaa – näissä seikoissa piilee robotiikan markkinahaasteet tulevaisuudessa