Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kirjaimet kertovat John Deeren moottorin varustuksesta

John Deere on paitsi suuri maatalouskonevalmistaja, myös merkittävä moottorivalmistaja. Yleisimmät John Deeren traktorimoottorit ovat iskutilavuudeltaan 2,9–9 litraa. Moottorin iskutilavuuden jälkeen ilmoitettava kolmikirjaiminen tunnus kertoo olennaisimmat asiat moottorin varustuksesta.
Nykytraktorissa itse moottorin näkeminen on useimmiten vaikeaa, sillä päästöjen puhdistuslaitteet ja muut moottorin apulaitteet täyttävät moottorin yläpuolisen konetilan tehokkaasti. 6155R:ssä turbo on muuttuvageometrinen ja sitä ohjataan sähköisesti CAN-väylän kautta.
Nykytraktorissa itse moottorin näkeminen on useimmiten vaikeaa, sillä päästöjen puhdistuslaitteet ja muut moottorin apulaitteet täyttävät moottorin yläpuolisen konetilan tehokkaasti. 6155R:ssä turbo on muuttuvageometrinen ja sitä ohjataan sähköisesti CAN-väylän kautta. Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Testissä olleessa John Deere 6155R -traktorissa oli Deeren 6068 PVS -moottori. Neljästä numerosta ensimmäinen ilmaisee moottorin sylinteriluvun, joka on tässä tapauksessa 6. Seuraavat kolme numeroa paljastavat iskutilavuuden, joka tässä tapauksessa on siis 068 eli 6,8 litraa.

PVS-kirjainsarja puolestaan kertoo moottorin ahtimen ja päästöjen puhdistuslaitteiston tyypin. Ensimmäinen P-kirjain kertoo moottorin käyttävän JD:n PowerTech E -teknologiaa, keskimmäinen V-kirjain taas kertoo turboahtimen tyypiksi muuttuvageometrisen ahtimen (VGT). Kirjain S kertoisi tässä yhteydessä tuplaturbosta ja "W" puolestaan hukkaporttiturbosta.

Viimeinen S-kirjain ilmaisee moottorin olevan varustettu hiukkassuodattimella ja SCR-järjestelmällä. Tässä kohdassa "L" kertoo moottorin olevan varustettu DOC:llä ja SCR:llä ja "X" taas pelkällä hiukkassuodattimella. Näin ollen koodi 6068 PVS kertoo siis testitraktorin moottorin olevan 6-sylinterinen, 6,8-litrainen muuttuvageometrisellä ahtimella ja sekä ureajärjestelmällä että hiukkassuodattimella varustettu.

Lue myös kokeilujuttu John Deere 6155R -traktorin moottori täyttää nyt tason 5 päästömääräykset, mutta käyttäjälle näkyvin ja tuntuvin uudistus on CommandPro-ajovipu KV 9/2019!