Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Terranimo renkaiden ja tiivistymisriskien vertailuun

Renkaiden kosketusaloja, pintapaineita ja maapaineita voidaan määrittää ja vertailla Terranimo-työkalulla, sen uusin ja laajempi versio löytyy osoitteesta: http://www.terranimo.world. Työkalu on eri maiden maaperätutkijoiden kehittämä ja se mahdollistaa puolueettoman renkaiden vertailun.

Jukka Rajala

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1. Koneen valinta – Machine

Terranimossa valitaan Machine-välilehdeltä (1. Machine) aluksi kone, esim. traktori tai puimuri. Oletuksena löytyy useampia kokoluokkia koneita. Traktoreiden osalta voidaan lisätä myös paripyörät.

Kun kaikissa pyörissä käytetään samaa rengaskuormaa ja rengaspainetta, nämä on kätevintä asettaa halutuiksi akselikohtaisesti ennen renkaiden valintaa. Kohteena oleva akseli tai pyörä tulee ensin aktivoida klikkaamalla se vihreäksi.

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2. Rengasvalinnat – Configure tyre

Mikäli halutaan vertailla eri renkaita, voidaan joka pyörään valita eri renkaat. Renkaat voidaan valita molemmille puolille samanaikaisesti (Chance on both sides) tai yksi kerrallaan (Chance on one side) ruksaamalla haluttu vaihtoehto. Rengasluokka-valikosta (Tyre category) valitaan joko vetorenkaat (Traction) tai perävaunun renkaat (Implement). Seuraavaksi valitaan renkaan valmistaja (Manufacturer) ja renkaan tyyppinimi (Tyre name). Viimeksi valitaan renkaan koko ja kantavuusluokka (Dimension, Load index). Tulosta tietokortti -painikkeesta (Print datasheet) saa valitun renkaan rengaskäsikirjan mukaiset tekniset tiedot, jotka voi tallentaa omalle koneelle pdf-muodossa tai tulostaa paperille myöhempää tarkastelua varten. Ohjelma kertoo oikealla palstalla sallitut rengaspaineet valitulla rengaskuormalla.

 

3. Maalajin valinta – Texture

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Seuraavaksi valitaan maan ominaisuudet (Soil). Kannattaa käyttää alasvetovalikosta löytyviä maalajiluokkia (Standard soil). Valinnan jälkeen palstaan tulee näkyviin valitun maalajiluokan maalajitteiden osuudet eri maakerroksissa. Maalaji vaikuttaa maan tiivistymisen kestävyyteen merkittävästi. Karkeiden kivennäismaiden tiivistymisenkestävyys on savimaita selvästi parempi.

 

4. Maan kosteuden valinta – Soil water

Maan kosteus (Soil water) -osiossa valitaan maan kosteusluokka alasvetovalikosta. Valittavina on kolme luokkaa kuiva (dry), kostea (moist) tai märkä (wet). Maa on kosteaa silloin, kun siitä ei enää valu vettä sateen jälkeen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

 

Tulokset – See results

Tuloksia päästään tarkastelemaan klikkaamallahiirellä ”See results” -osiota, jossaon neljä vällilehteä eri tuloksille.

 

Päätöskortti – Decision chart

Ensimmäinen tulosvälilehti näyttää tiivistymisriskin 35 cm:n syvyydessä. Vihreällä alueella tiivistymisriskiä ei ole. Jos ollaan keltaisella, on tiivistymisriski on kohtainen. Punaisella alueella tiivistymisriski on erittäin suuri.

 

Maan jännitys suhteessa maan kestävyyteen – Stress vs strength

Toisella välilehdellä näytetään maan jännitys suhteutettuna maan tiivistymisenkestävyyteen koko maaprofiilissa.

 

Pintapaine – Contact pressure

Pintapaine näytetään kolmannella välilehdellä pystykeiloina, kun valittuna on 3D-diagrammi. Vaalean harmaa tai vihreä väri kertoo pienestä maapaineesta – keltainen, punainen ja violetti suuresta maapaineesta. Valittaessa 2D-diagrammi, saadaan näkyviin kosketusalat.

 

Maapaine – Soil stress

Neljännen välilehden käyrästö kertoo maapaineen maassa eri syvyyksissä. Mitä vaaleamman vihreä väri on, sitä pienempi on maapaine. Keltainen ja punainen kuvaavat suurta maapainetta. Etuakseli (front axle) ja taka-akseli (rear axle) näytetään erikseen.