Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Traktoreiden talvitesti 2015: Lämmityslaite ja huurteenpoisto

Huurteenpoistokokeessa tutkittiin sekä jäätyneen etulasin aukeamista että lämmityslaitteen tehokkuutta. Etulasin sulamiseen vaikuttaa suuttimilta tulevan ilman lämpötilan lisäksi myös lämmityslaitteen suuttimien määrä ja sijoittelu.
Huurteenpoistokoe Vakolassa.
Huurteenpoistokoe Vakolassa. Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Testijärjestelyt mukailevat osin Suomessa ennen kansallisissa määräyksissä käytettyä mittaustapaa. 90-luvun lopulle asti Suomeen tuotuja traktoreita koskeneet kansalliset määräykset edellyttivät, että etulasiin piirretyn näkyvyysalueen tuli sulaa tietyssä ajassa lämmityslaitekokeessa. Tässä kokeessa moottoria käytettiin heti käynnistyksen jälkeen täysillä kierroksilla ja moottoria kuormitettiin voiman ulosottoakseliin kytketyllä dynamometrillä 10 % huipputehosta vastaavalla kuormalla. 90-luvun lopulla kansainvälinen tyyppihyväksyntä korvasi kansalliset määräykset, nykyinen direktiivi määrittelee traktorin lämmityslaitteesta vain sen, että lämmityslaite on oltava.

Jokaisen traktorin etulasiin suihkutettiin kokeen aluksi maaliruiskulla lasin pinta-alasta riippuva määrä vettä.
Jokaisen traktorin etulasiin suihkutettiin kokeen aluksi maaliruiskulla lasin pinta-alasta riippuva määrä vettä. Kuva: Tapio Vesterinen

Kokeessa traktoreiden annettiin olla yön yli -15 asteen pakkasessa. Ennen kylmäkäynnistystä etulasin ulkopintaan suihkutettiin ruiskulla vettä määrä, joka oli suhteessa kunkin traktorin etulasin pinta-alaan. Traktorit käynnistettiin, moottorin kierrosluvuksi asetettiin 1 200 k/min ja lämmityslaite asetettiin keskimmäiselle nopeudelle. Aluksi kaikki suuttimet suunnattiin etulasille. Sulanut jää poistettiin etulasilta lasinpyyhintä käyttäen. Kun lasi alkoi sulaa, sulamisalueen rajat piirrettiin lasin sisäpintaan 5 minuutin välein. Kun näkyvyysalue oli sulanut, suuttimet käännettiin lämmittämään ohjaamoa. Kokeen kesto oli yksi tunti. Ohjaamojen lämpötiloja seurattiin ohjaamoon asetetuilla lämpötila-antureilla. Anturit sijoitettiin ohjauspyörään, jalkatilaan ja kuljettajan pään korkeudelle.

Case

Case käynnistyi pakkasessa kevyesti. Keskilämpötila nousi plussalle 13 minuutin kohdalla. 25 minuutin kohdalla etulasin näkyvyysalue oli auennut ja suuttimet käännettiin lämmittämään ohjaamoa. Casessa suuttimet ovat ohjauspylvään ympärillä. Suuttimia on mahdollista suunnata joka puolelle ohjaamoa. Ohjauspylvään yläosassa olevat suuttimet on helppo suunnata etulasille haluttuun suuntaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Casen ohjaamon keskilämpötila kohosi 45 minuuttiin asti toisiksi nopeinta tahtia. Sulatettuja neliösenttimetrejä tarkasteltaessa tulos oli toiseksi paras koko testin ajan.

Claas

Claas käynnistyi kylmyydestä huolimatta ongelmitta. Kattoikkunan suoja pidettiin kiinni kokeen aikana. Heti käynnistyksen jälkeen moottorin jäähdyttimen puhaltimen havaittiin pyörivän täydellä nopeudella. Viskokytkin ei vapauttanut jäähdyttimen siivikkoa, mikä vaikutti huomattavasti moottorin lämpenemiseen koko testin ajan.

Ohjaamon lämpötilojen keskiarvo nousi plussan puolelle noin 27 minuutin kohdalla. Ensimmäiset aukot sulivat etulasiin kuitenkin jo 25 minuutin kohdalla. Lasin sulaminen eteni verkkaisesti koko tunnin ajan. Koko testiaika kului lasin sulattamiseen, suuttimia ei päästy kääntämään lämmitysasentoon lainkaan. Tunnin jälkeen etulasin pinta-alasta oli sulamatta yli puolet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Deutz-Fahr

Deutz-Fahr käynnistyi -15 asteen lämpötilasta hieman nihkeästi, mutta kuitenkin ensimmäisellä yrittämällä. Ensimmäiset sulamisen merkit havaittiin etulasissa 15 minuutin kuluttua testin alkamisesta. Ohjaamon keskilämpötila nousi plussan puolelle 14 minuutin jälkeen ja puolen tunnin kuluttua testin alusta puolet etulasista oli avoinna.

Deutzin ohjaamossa on etulasille varattu kaksi leveää ja kiinteää suutinta ja a-pilareissa olevilla säädettävillä suuttimilla lämpöä on mahdollista saada myös jaloille. Deutz-Fahrin ohjaamo lämpeni suuttimet tuulilasille suunnattuna keskimääräistä hitaammin, mutta suuttimien käännön jälkeen ohjaamon lämpötila alkoi nousta nopeasti.

John Deere

John Deere käynnistyi pakkasesta helposti. Ensimmäiset merkit etulasin sulamisesta havaittiin 25 minuutin kohdalla. 17 minuutin kohdalla ohjaamon lämpötila nousi plussan puolelle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

45 minuutin kohdalla näkyvyysalue oli auennut ja suuttimet käännettiin lämmittämään ohjaamoa. Kokeessa huomattiin, että jalkatilan lämpötilan säätö on hankalaa, sillä kaikki lämmityslaitteen suuttimet sijaitsevat katossa. Jalkatila jäikin kokeen aikana muuta ohjaamoa selvästi viileämmäksi.

Massey Ferguson

Massey Fergusonin ohjaamossa lämmityslaitteen suuttimia on vain katossa. Suuttimia on kuitenkin runsaasti ja ne ovat käännettävissä myös takalasille. Ohjaamon jalkatilaa lämmittää erillinen jälkiasenteinen lisäkenno, jossa on oma puhallin. Lisäkennosta ei ollut lämmityslaitekokeessa apua, sillä toimiakseen kenno vaatii reilummat moottorin kierrokset. 1 200 moottorin kierroksella jäähdytysnesteen virtaus ei riitä lisäkennolle asti, vaan kaikki lämmin ohjautuu kattokennolle.

MF käynnistyi kokeessa helposti. Ohjaamon lämpeneminen oli ryhmän keskitasoa koko kokeen ajan, mutta se ei näkynyt etulasin sulamisessa. Plussan puolelle keskilämpötila nousi 13 minuutin jälkeen. Katossa olevat suuttimet sulattivat vain etulasin yläosan, näkyvyysalue ei auennut testin aikana. Korkeussuunnassa etulasin alempi puolisko oli jäässä kokeen lopuksi ja ajaminen olisi ollut mahdotonta.

New Holland

New Holland käynnistyi kylmistä olosuhteista huolimatta helposti. Ensimmäinen aukko suli tuulilasiin jo 11 minuutin kohdalla. Keskilämpötila ylitti 0 asteen rajan kohdassa 14 minuuttia. 50 % mittausalasta oli sulanut 32 minuutin kohdalla. Suuttimet käännettiin lämmittämään ohjaamoa 35 minuutin kohdalla.

New Hollandin ohjaamo lämpeni aluksi nopeinta tahtia, mutta 20 minuutin kohdalla muut kirivät ohi. Tunnin kohdalla ohjaamon sisälämpötila oli keskiarvona mitattuna kolmanneksi alhaisin. Sulatettuja neliösenttimetrejä tarkastellessa New Hollandin lämmityslaite oli kuitenkin kolmanneksi parhain

Valtra

Valtra käynnistyi pakkashallissa helposti. Ensimmäiset sulamisen merkit havaittiin tuulilasissa 15 minuutin kohdalla. Keskilämpötila nousi nollan yläpuolelle 14 minuutin kohdalla. 25 minuutin kohdalla näkyvyysalue aukesi ja ohjaamon lämmitys alkoi. 40 minuutin kohdalla moottorin lämpötilamittari oli kohonnut sinisen alueen rajalle.

Valtran ohjaamon lämpenemistä edistää kaksi lämmityslaitteen kennoa. Kattokennon lisäksi ohjauspylvään sisällä on jalkatilaa lämmittävä lisäkenno. Kokeen lopuksi Valtran ohjaamon keskilämpötila oli ryhmän korkein, 26 astetta. Hyvin lähelle Valtran arvoa, 25,5 asteeseen kohosi myös Deutz-Fahrin keskilämpötila. Valtran lämmityslaite sulatti kuitenkin enemmän neliösenttimetrejä, sillä Valtran lasi on suurempi.

Zetor

Zetor lähti käyntiin huonoiten koko testiryhmästä. Moottori käynnistyi vaivoin vasta kolmannella yrityksellä. Lämmintä ilmaa alkoi tulla etulasille kuitenkin nopeasti, sillä ensimmäiset aukot lasille sulivat jo 12 minuutin kohdalla. Keskimääräinen lämpötila nousi nollan yläpuolelle noin 14 minuutin kuluttua käynnistyksestä. Näkyvyysalue aukesi 40 minuutin kohdalla, minkä jälkeen suuttimien annettiin lämmittää ohjaamoa. Zetorin ohjaamo lämpeni hieman keskimääräistä nopeammin.

Seuraavalle sivulle on koottu kuvaajat lämmityslaitekokeen tuloksista. Punaiset alueet osoittavat ensimmäisenä auennutta kohtaa etulasista, harmaalla merkityt alueet eivät sulaneet kokeen aikana lainkaan.