Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Kultivoidessa Lemken Kristallilla maan pitää olla kuivaa – katso, miltä lopputulos näyttää

Kultivaattorilla voidaan osaltaan edesauttaa maan vesitalouden parantamista ja olkimassan sekoittamista maahan. Lemken Kristall 9 on käyttökelpoinen myös perusmuokkaukseen, kun valitaan siihen sopivat kärjet. Säätöjä kokeilemalla on mahdollista saada pelto pysymään myös tasaisena.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lemken Kristall 300 U on nostolaitemalli, jonka työleveys on kolme metriä ja jossa on laukaisulaitteet palautusjousilla. Esteeseen osuessaan ojaksen jousi kiristyy nippuun, kun ojas on nivelöity yhdestä pisteestä. Kärki väistää taakse ja kun este on ohitettu, jousi palautuu alkuperäiseen mittaansa ja kärki palautuu säädettyyn syvyyteen. Tarvittava laukaisuvoima on 5500 N. Lisäksi koneessa on suuria esteitä varten murtopultti, joka laukeaa joustovaran loppuessa. Tämä varmistaa, että ojakset pysyvät ehjänä suurenkin esteen kohdalla. Murtopultille on kaksi reikää, jolla voidaan säätää myös kärkipalan ottavuutta ja maahan tunkeutuvuutta.

Lemkenissä ojakset ovat kahdessa rivissä. Etummaisessa ojasrivissä on kolme ojasta ja takimmaisessa neljä. Rivien väli on 90 senttiä. 3-metrisessä mallissa ojasväli on 43 senttiä ja 3,5-metrisessä mallissa 50 senttiä. Kaikki mallit ovat saatavilla myös pelkällä murtopulttilaukaisulla.

Lemkenin suunnittelun peruste vain kahdelle ojasriville on se, ettei koneen pituus kasva tarpeettomasti. Tällöin voidaan tarjota nostolaitteisiin kytkettäviä kultivaattoreita kuuden metrin työlevyisinä. Tällöin kultivaattori on keskeltä taittuva. Yli nelimetriset, taitettavat mallit on mahdollista varustaa kuljetuspyörillä, jolloin kyseessä on puolihinattava malli. Kun rivejä on kaksi, Lemkenin ajatus on ollut, että heittävillä TriMix-terillä saadaan kolmirivisen kultivaattorin sekoitusominaisuuksia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kärjet vaihtoon

Kristallissa on pikavaihdettava kärkilaite ja siihen voidaan vaihtaa piikkiteriä, hanhenjalkoja ja TriMix -siipiteriä. Kärkilaite irtoaa yhdellä sokalla. Piikkiterissä on pienin vetovastus tai niillä on mahdollisuus tehdä muokkaus syvimpään pienimmällä vetovastuksella. Kun muokkaus tehdään syvältä, niin yleensä maakerroksia ei haluta tarpeettomasti sekoittaa.