Tehopuinnin oppia Saksasta: Optimoitua suorituskykyä - Näin säädät puimurin osa I

Saksalaisen Martin Reicheltin kursseilla sadat koneenkuljettajat ympäri maailman ovat oppineet saamaan puimureistaan enemmän irti. Ahaa-elämyksiä pääsivät kokemaan myös suomalaisviljelijät, kun Reicheltin Suomen ensimmäinen tehopuinnin kurssi järjestettiin Kemiössä.
Urakoitsija Kari Kaivolan (vas.) ja Vihdin Kone Oy:n Jörn Finkemayerin voimin toteutettu kurssi antoi käytännönläheisellä tavalla läpileikkauksen puimurin toimintaan. Martin Reichelt elementissään vahvalla otteella.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Puimuri on maatalouden kalleimpia investointeja. Sen tuntikustannus on korkea, joten käytön on oltava tehokasta”, kertaa Martin Reichelt. Hän alkoi paneutua asiaan, kun tuttu urakoitsija kaipasi apua kuljettajien koulutukseen. Pian Martin huomasi, että koneita käytetään, jos ei suorastaan väärin, niin ainakin tehottomasti.

Toimijoiden välillä taisi syntyä pientä oppiriitaakin, sillä Reicheltin kokemuksen mukaan puintitehoa saadaan nostettua kasvattamalla varstasillan ja kelan väliä ohjekirjan suositukseen nähden noin kaksinkertaiseksi. Samanaikaisesti on ajonopeutta eli massan määrää nostettava, jotta irtipuinti edelleen onnistuu. Reicheltin opissa irtipuinti tapahtuu tähkä tähkää vasten hieroen, ei pelkästään varstasillassa.

Tämän perussäädön myötä kohlimen ja seulaston kuormitus kevenee, koska olki- ja rajaissilppua ei enää muodostu samassa määrin, ja jyvät erottuvat helpommin. Samalla irtipuinti tapahtuu hellävaraisemmin ja jyvien laatu pysyy parempana. Erottelukoneistoa turhaan kuormittava rajaisten määrä alenee ja seulaston toiminta tehostuu. Summa summarum: puintiteho kokonaisuudessaan nousee, koska voidaan ajaa kovempaa ja myös tappioiden määrä alenee.

Opetus tuli testattua myös käytännössä, kun Martin kävi kurssia edeltävänä päivänä puimassa kemiöläisen urakoitsija Kari Kaivolan Claas 88:lla. Kaivolan mukaan Reicheltin malli tuli todistettua toimivaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kykenimme varstasillan säädöin nostamaan ajonopeutta puintituloksen pysyessä edelleen hyvänä”, Kaivola kertoo.

Värikkäästi oppilaitaan motivoiva Reichelt ilmaisee asiat suoraan. Vahvistus siitä, että mies osaa asiansa, tuli jo takavuosina, kun erinäisissä puintikokeissa Reicheltin metodilla saavutettiin huikaisevan kovia teholukuja. Kohlinpuimureilla 30–40 tonnin ja sylinteripuimureilla liki 100 tonnin tuntitehot ovat kovaa tasoa.

Joillekin voi ottaa lujille myöntää, että ulkopuolinen osaa säätää koneet jopa paremmin kuin ohjekirjoissa neuvotaan. Silti Reicheltin power-harvesting-klinikka paneutuu puinnin kokonaisuuteen perusteellisuudella, jota ei voi kuin ihailla. Vaikka aina ei tavoiteltaisikaan maksimaalista tehoa, tarjosi 2-päiväisen kurssin anti opittavaa ja ahaa-elämyksiä jokaiselle.

Puintikoneiston säätö alkaa tähkän paksuuden mittaamisesta. Se antaa ohjearvon puintivälille. Poikkimitta plus 5 milliä on Reicheltin mallissa lähtökohtana.
Puintikoneiston säätö alkaa tähkän paksuuden mittaamisesta. Se antaa ohjearvon puintivälille. Poikkimitta plus 5 milliä on Reicheltin mallissa lähtökohtana. Kuva: Jussi Knaapi

Lue myös juttusarjan seuraavat osat:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY