Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Omaa puutavaraa saa käyttää rakentamisessa

Mikäli aiot myydä lujuusluokiteltua puutavaraa, on puutavaran oltava CE-hyväksyttyä, mutta itselle tehtävään rakentamiseen riittää kantavissa rakenteissa käytettävän sahatavaran lujuusluokittaminen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Rakentaja voi siis ostaa tavanomaista sahatavaraa tai sahauttaa omista tukeista rakennuspuuta ja kutsua tämän jälkeen lajittelijan tarkastamaan ja leimaamaan puutavaran, osoittaen sen soveltuvuuden rakennuksen kantaviin rakenteisiin. Kaikkein kierointa, lylyisintä ja oksaisinta materiaalia ei kuitenkaan kannata lujuuslajitteluun tarjota, sillä lajittelija kuittaa vastuun puutavaran laadusta itselleen, eikä kyseinen materiaali saisi todennäköisesti riittävän suurta lujuusluokkaa.

Jokaisessa koneellisesti lajitellussa puutavarassa on CE-leima sekä lujuusluokka. Lujuuslajittelijan visuaalisesti lajittelemassa materiaalissa riittää nippukohtainen merkintä. CE-hyväksytty puutavara on aina konelajiteltua.

Kantavan rakenteen puun ei tarvitse olla höylättyä, eikä sahan käyttämällä sahatyypillä ole merkitystä. Lajittelija pystyy toteamaan puutavaran täyttävän lujuusluokan vasta kuivatusta puusta, johon usein riittää 1–2 kuukauden ulkotaapelissa suoritettu kuivatus.

Sahatavaran lujuusluokan toteamiseksi vaaditaan koulutus ja todistus pätevyydestä. Pätevyys uusitaan näyttökokeella viiden vuoden välein. Useimmat sahurit ovatkin käyneet sahatavaran lajitteluun oikeuttavan lujuuslajittelukoulutuksen. Sahayrittäjien yhdistys ry:n verkkosivuilla on esimerkiksi listaus yhdistyksen koulutetuista lajittelijoista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yritysten tilaamia sekä yksityisille henkilöille kootusti järjestettäviä kursseja ovat Suomessa lisensoituja tekemään ainakin Varsipuu ry ja Suomen Lujuuslajittelu ry. Koulutus edellyttää muun muassa näyttökokeen läpäisyä, mikä on suoritettava viiden vuoden välein. Lajittelija pystyy antamaan puulle C14–C30 lujuusluokitukset. Tätä korkeammat lujuusluokitukset edellyttävät koneellisesti tehtyä lajittelua.

Vuonna 2013 kokonaisuudessaan voimaan tullutta rakennustuoteasetusta luettiin ja tulkittiin usein väärin. Luultiin, että CE-merkintä vaadittaisiin kaikkiin kantaviin rakenteisiin. Lujuuslajittelua on aina tehty sahoilla ja rakentamisessa ennen asetuksiakin, eikä lujuuslajittelukoulutus ole uusi asia. Aikanaan viimeistään ammattitaitoinen kirvesmies on valikoinut parhaat parrut kattovasojen materiaaliksi.

Käytetyn puutavaran on oltava aina lujuudeltaan hyväksytyn rakennussuunnitelman mukaista tai vahvempaa. Rakentajan on syytä tarkastaa kuntansa linjaus puutavaran laadusta, sillä joissain Suomen kunnissa rakennustarkastaja ei vaadi rakennuksen kantaviin osiin lujuuslajiteltua puuta. Lujuuslajittelijan suorittamat arvioinnit ja hyväksynnät ovat suhteellisen pieniä kuluja suhteessa rakennuksen kokonaiskustannuksiin.