Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vuoden 2023 traktorin valinta lähestyy – nämä ovat Koneviestin traktoritoimittajan veikkaukset voittajista

Tractor of the Year -kilpailun eri sarjojen voittajat julkistetaan 9.11.2022 EIMA-näyttelyssä Italiassa. Koneviestin traktoritoimittaja Tapio Vesterinen ja päätoimittaja Eemeli Linna analysoivat kisaan osallistuvia traktoreita ja niiden menestysmahdollisuuksia.

Vuosittain järjestettävässä Tractor Of The Year -kilpailussa mukana on 26 tuomaria 25 eri Euroopan maasta. Koneviestin edustaja on istunut kilpailun tuomaristossa jo yli 20 vuoden ajan. Viimeisen kahdeksan vuoden ajan tuomaristossa on ollut mukana Koneviestin traktoritoimittaja Tapio Vesterinen.

Tänä vuonna finaalissa on 16 ehdokasta kolmessa eri sarjassa: Tractor of the Year (pääsarja), Best Utility ja Best of Specialized.

Erityisesti erikoistraktorisarjassa on tänä vuonna useita osallistujia. Kaiken kaikkiaan kahdeksan mallia tavoittelee sarjan voittoa. Erikoistraktorisarjaan osallistuvat mallit on suunniteltu vuoristokäyttöön, viinitiloille, riviviljelyyn sekä puutarhoille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Erikoistraktoreiden markkinat ovat suhteellisen suuret, ja Vesterinen arvioi, että Euroopassa myydään vuosittain ainakin 10 000 erikoistraktoria. Suomessa kyseisten erikoistraktoreiden osuus jää pieneksi, mutta muutamia malleja on toki tuotu esimerkiksi ahvenanmaalaisille omenatarhoille. Vesterisen mukaan erikoistraktoreiden osuus on kuitenkin kasvussa myös manner-Suomessa viljelyn erikoistumisen myötä.

Tapio Vesterinen arvioi, että tänä vuonna erikoistraktorien sarjassa vahvoilla ovat New Holland T4.120F DualCommand 32x16 sekä Landini Rex 4-120 GT Robo-Shift. Molemmissa traktoreissa on uutta tekniikkaa sekä uusia innovaatioita.

Toisena sarjana on Best Utility. Sarjaan osallistuvat yleistraktorit, joissa on hevosvoimat vaihtelevat 70–150 välillä. Tähän sarjaan osallistuvat traktorit ovat Vesterisen mukaan joka paikan höyliä, joilla mennään pellolle, tielle, hiekkakuopalle ja kyntämään.

Tällä kertaa luokassa on kolme osallistujaa: turkkilainen Basak 5120, italialainen McCormick X6.414 P6-Drive sekä New Holland T5.100S.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Turkkilainen Basak on uusi tulokas traktorivalmistuksessa, mutta Tractor of the Year -kilpailu on hyvä ponnahduslauta Euroopan markkinoille myös tuntemattomille merkeille. Basakin toiminta on alkanut lisenssivalmistuksesta, mutta nyt tarjolla on jo omaakin mallistoa, josta Basak 5120 on hyvä esimerkki. Traktorissa on länsimaalainen voimansiirto, powershift-vaihteisto sekä Stage 5 -moottori eli se täyttää jo länsimaalaisten traktorin ostajien kriteereitä.

McCormick on perinteinen traktorimerkki, jonka uusi tuleminen tapahtuu X6.414 P6-Drive -mallin myötä. Traktorin voimansiirto on italialaisen omistajayrityksen omaa tuotantoa. Vesteriselle traktorin koeajossa jäi mieleen sen tarkka kytkin.

New Holland T5.100 S on puolestaan perustraktori, jossa on reilun 100 hevosvoiman moottori. Vesterisen mukaan varsinkin vaihteiston toiminta on sujuvaa, mutta kääntöympyrä voisi olla pienempikin.

Best of Utility -sarjan voittajaksi Vesterinen veikkaa McCormickia, jonka mallistoon on tuotu uusia ominaisuuksia, ja joka koeajon perusteella tuntui edistyneeltä traktorilta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuoden traktori -pääsarjassa on mukana viisi edustajaa: Fendtin 728 Vario, JCB Fastrack 4220 Icon, John Deere 8RX 410, New Holland T7.300 sekä Valtra Q305.

Vesterisen mukaan kompaktinkokoiselle Valtra Q -sarjan ehdokkaalle kysyntää tulee riittämään Suomen lisäksi myös Euroopan markkinoilla. Traktorissa on AGCO:n portaaton voimansiirto ja yli 300 hevosvoimaa, mutta ulkomitoiltaan se ei ole radikaalisti T-sarjaa suurempi.

New Hollandin T7 esittelee sarjaan kauan kaivatun uuden hytin, jossa on enemmän tilaa sekä uusi kyynärnoja ja näyttö. Lisäksi traktoriin on tehty paljon rakenteellisia uudistuksia, joiden ansiosta ohjaamossa on parempi äänieritys ja sitä myötä pienempi melutaso.

John Deere 8RX -nelitelakoneessa on 400 hevosvoimainen moottori sekä uudentyyppinen portaaton eAutoPowr -voimansiirto. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa moottorin tehosta tulee mekaanisesti läpi, mutta loppua pyöritetään portaattomissa perinteisen hydrostaattiyksikön sijaan sähkömoottorin voimin. Moottorin perässä on generaattori ja sähkömoottorilla hoidetaan muun muassa traktorin suunnanvaihto sekä ajaminen 0-5 kilometrin tuntivauhdissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Fendt 728 Vario -traktorissa on suomalainen AGCO Powerin moottori ja myös voimansiirto on uudistunut perusteellisesti. Traktorin etu- ja taka-akselille on erilliset hydrostaattiyksiköt ja nelivedon käyttö on siirtynyt automatiikalle, jonka ansiosta vetosuhdetta pystytään muuttamaan tilanteen niin vaatiessa.

JCB Fastrac on puolestaan erikoistraktori nelipyöräjousituksella ja nelipyöräohjauksella. Traktorissa on panostettu erityisesti ICON-käyttöjärjestelmään. Traktorin valikon käyttö on helppoa ja toiminnat tapahtuvat sujuvasti näytön kautta.

Vesterisellä ei ole kilpailussa ennakkosuosikkia, mutta hän epäilee voiton päätyvän Saksaan.

Katso videolta tarkemmat spekulaatiot kilpailun Vuoden traktori -kilpailun ehdokkaista ja voittajista.